Constructii si proiecte case Apartamente Noi Bucuresti

Case din Lemn - tipuri, prețuri, avantaje și dezavantaje

Actualizat la: 19 Decembrie 2017

Sumar

Acest articol este destinat persoanelor ce vor să se documenteze despre construcția caselor din lemn.

Vă prezentăm avantajele şi dezavantajele caselor pe structură de lemn, vă arătăm care sunt tipurile de case din lemn, ce rezistență au acestea şi cum puteți construi ieftin propria casă sau cabană din lemn.

Casele din lemn
Casă din lemn pe model american
Share pe Facebook Inapoi sus

Avantajele caselor din lemn

Dintre avantajele pe care le prezintă casele din lemn amintim:

  • Se construiesc repede - timpul de execuție al caselor din lemn este unul rapid, neexistând perioade de așteptare pentru întărirea betonului;
  • Prețul caselor din lemn este scăzut - comparativ cu prețul caselor din cărămidă, prețul caselor din lemn este cu 20-30% mai mic;
  • Sunt foarte bine izolate termic - într-o casă din lemn, verile sunt răcoroase, iernile sunt călduroase, iar costurile pentru încălzire sunt mici;
  • Nu necesită o fundație complicată - fundația caselor pe structură de lemn nu necesită un calcul complex, pentru armare folosindu-se procentul minim de armătură;
  • Se pot construi pe piloni din beton - fundația clasică a unei case poate fi înlocuită cu piloni din beton, în cazul construcției unei case din lemn;
  • Sunt flexibile - flexibilitatea este foarte importantă la rezistența unei case, întrucât determină comportarea acesteia la cutremur. Casele din lemn rezistă mai bine la cutremur decât cele din cărămidă.

Dezavantajele caselor din lemn

În ceea ce privește dezavantajele caselor din lemn, enumerăm:

  • Necesită mentenanță în timp - la un interval de câțiva ani( 5-6), trebuie făcute o serie de verificări și reparațiile necesare. De asemenea, casele din lemn trebuie să fie tratate împotriva insectelor;
  • Are durabilitate redusă - comparativ cu casele din cărămidă, durata de viață a unei case din lemn este mai mică;
  • Izolarea fonică este scăzută - acesta este un dezavantaj major al caselor din lemn: orice mișcare veți face, se va auzi în toată casa;
  • Are regimul de înălțime scăzut - casele din lemn au cel mult două etaje, în general.

Tipuri de case din lemn

Casele din lemn pot fi de mai multe tipuri. Noi ne vom opri atenția asupra principalelor două tipuri de case din lemn care se construiesc în prezent și anume:

Case din lemn asamblate din prefabricate

Acest tip de casă a cunoscut o dezvoltare de amploare în ultimii ani. Avantajele sunt reprezentate de montarea rapidă, fie în fabrici și ateliere specializate, fie direct la fața locului. Pereții, din panouri sandwich, au următoarea structură: la interior se regăsește un strat de gips-carton, în timp ce la exterior se găsesc plăci OSB. Între aceste două straturi există o izolație din vată minerală. Pe plăcile OBS se aplică polistiren de 10 cm, în general.

Casa din lemn stratificat
Compozit din lemn stratificat

Case pe structură ușoară de lemn (casele pe model american)

Acestea sunt clasicele case din lemn, construite din cele mai vechi timpuri. Puteți opta pentru realizarea unei case din bușteni. Dintre avantajele acestui tip de casă amintim: capacitatea de înmagazinare a căldurii mai ridicată decât cea a cărămizii și rezistența ridicată la cutremure. De asemenea, puteți alege să îmbinați buștenii cu alte materiale de construcții: piatră, cărămidă, sticlă.

O altă variantă este construirea unei case din lemn lamelar încleiat. Grinzile lamelare se obțin prin îmbinarea a două sau a mai multor lamele din lemn la o temperatură și presiune bine determinate. Avantajele lemnului lamelar sunt multiple: ușurință în ceea ce privește manevrarea și transportul, rezistență ridicată la coroziune, cost redus, estetică deosebită, ușurință în obținerea unor forme imposibil de obținut cu alte materiale.

Casa pe model american
Casă din lemn pe structură ușoară

Când pot fi construite casele din lemn?

Unul dintre avantajele caselor din lemn este faptul că pot fi construite oricând, indiferent de anotimp, temperatură sau alți factori de mediu. Așadar, puteți comanda realizarea unei astfel de case în orice perioadă a anului, inclusiv iarna

Unde pot fi construite casele din lemn?

Casele din lemn sunt specifice zonelor montane, unde lemnul este mai ușor de procurat, dar nu este o regulă, putând exista și excepții. În ceea ce privește realizarea lor, casele din lemn se asamblează fie în ateliere și fabrici specializate, fie la fața locului. Avantajul este reprezentat de faptul că, spre deosebire de șantierele clasice, mediul de lucru pentru construcția unei case din lemn este unul curat, care nu va crea situații neplăcute, precum distrugerea grădinii, spre exemplu.

Ce acte sunt necesare pentru construirea unei case din lemn?

De partea birocratică nu scăpați nici la construirea unei case din lemn. Dintre actele necesare pentru construirea unei astfel de case amintim: Certificatul de Urbanism, Avize și acorduri de amplasament, Autorizația de construire. Aceste documente se eliberează de către primăria din zona în care se găsește terenul pe care se va construi casa, dar și de alte instituții specializate.

Cât durează construcția unei case din lemn?

Casele din lemn se construiesc rapid, acesta fiind unul dintre avantajele lor. O perioadă aproximativă, în opinia noastră este de 90-100 zile, indiferent de anotimp, după cum am specificat mai sus.

Cât costă construcția unei case din lemn?

În mod evident, unul din avantajele semnificative ale caselor din lemn este reprezentat de prețul mult mai scăzut, comparativ cu al unei case din cărămidă. Casele din lemn sunt ieftine, în general cu 20-30% mai ieftine decât casele din cărămidă, dar costul lor poate fi și cu 50% mai mic, în anumite situații.

Rezistența caselor din lemn în caz de incendii, explozii, cutremure

Unul dintre impedimentele care îi sperie adesea pe cei care se gândesc să își construiască o astfel de casă este faptul că “iau foc repede”. Este adevărat că, în comparație cu betonul, lemnul se aprinde și arde mai ușor. Cu toate acestea, situația nu este chiar atât de tragică, întrucât lemnul este ignifugat pentru împiedicarea situațiilor neplăcute.

În ceea ce privește rezistența la seism, aceasta este mai ridicată comparativ cu cea a caselor din cărămidă.

Concluzii

Concluzionând, dacă vă doriți o astfel de casă, tot ceea ce trebuie să faceți este să aveți puțin curaj și să consultați specialiști în domeniu, neținând seama de „știința populară”, adesea total eronată. În țările nordice și în America, casele din lemn se construiesc în mod frecvent.

Părerea dumneavoastră contează!

Ajutați-ne să îmbunătățim site-ul completând formularul de mai jos!

Dacă doriți să fiți notificat după ce efectuăm modificarea, vă rugăm să ne lăsați adresa de e-mail.