Constructii si proiecte case Apartamente Noi Bucuresti

Casele din cărămidă sau BCA: costuri, acte necesare, avantaje și dezavantaje

Actualizat la: 19 Decembrie 2017

Sumar

În acest articol că vom prezenta toate informațiile legate de construcția caselor de cărămidă. Astfel, având toate informațiile, puteți să vedeți dacă casa ideală pentru dumneavoastră este casa de cărămidă sau trebuie să vă orientați spre alt tip de construcție.

Casele din caramida
Casele din cărămidă sau BCA
Share pe Facebook Inapoi sus

Avantajele caselor din cărămidă

În acest articol că vom prezenta pe scurt care sunt principalele avantaje ale caselor din cărămidă, ce fel de materiale se pot utiliza, cât de rezistente sunt acestea și ce documente sunt necesare pentru demararea construcției unei case din cărămidă.

Cei interesați de construcția unei case din cărămidă vor concluziona singuri dacă acest tip de casă este alegerea potrivită pentru necesitățile lor, pe baza celor prezentate de noi în cele ce urmează.

Avantajele caselor din cărămidă

Durata de viață a unei case din cărămidă este ridicată, iar costurile cu mentenanța sunt foarte reduse. Pentru acest motiv, echipa CaseBineFacute.ro oferă o garanție de până la 50 de ani pentru o astfel de casă.

Nu este exagerat să spunem că o casă din cărămidă poate rezista mult peste 150 de ani. Vedem zi de zi astfel de exemple în toate comunele din țară. Acele case sunt construite din materiale mult mai slabe decât cele pe care le vedem în ziua de astăzi.

Chiar dacă vedem că majoritatea lor folosesc cărămidă plină, ea nu este nici pe departe la fel de rezistentă ca blocurile ceramice (de. ex. Porotherm). Tehnologia prin care acestea sunt realizate este mult mai avansată decât ceea ce era disponibil în trecut.

Blocurile de cărămidă ceramică sunt coapte la temperaturi deosebit de ridicate și formate robotizat, cu un grad ridicat de precizie. Astfel, deși au goluri de aer în interior pentru o mai bună izolație termică, ele sunt deosebit de rezistente la compresiune.

Construcția poate fi lăsată la roșu sau la gri

Casele din cărămidă rezistă mult mai bine la intemperii chiar și atunci când nu sunt finalizate. De aceea, ele pot fi începute anul acesta și finalizate în următorii 2-3 ani, în funcție de posibilități. Acesta este unul dintre cele mai importante avantaje ale caselor din cărămidă.

O casă din cărămidă poate rămâne în faza de “roșu” ani buni. Singura condiție este ca aceasta să fie tencuită la exterior pentru a preveni orice infiltrație între rosturile zidului. De asemenea, este indicat să fie construit și acoperișul.

Majoritatea beneficiarilor preferă să ridice casele în toamnă, manopera și materialele fiind mai ieftine; să o lase peste iarnă la roșu plus tencuială și acoperiș, iar în primăvară să se apuce de faza la gri pentru ca în vară să finalizeze inclusiv faza la cheie.

Ideal este să realizați casa la gri în toamnă și să o lăsați minim 4 luni pentru ca betonul să se întărească perfect și casa să se “așeze”. Astfel, veți avea garanția că finisajele nu vor prezenta risc de degradare în timp (crăpături, infiltrații etc.).

Cărămida oferă o bună izolație fonică

Cărămida este un material ce garantează o foarte bună izolație fonică. Acest fapt conduce la crearea unui confort sporit, prin asigurarea intimității necesare fiecărui membru al familiei.

Dezavantajele caselor din cărămidă

Ca în orice situație întâlnită în viața reală, și în cazul caselor din cărămidă există dezavantaje, pe care le vom expune mai jos, în încercarea de a crea o imagine cât mai obiectivă asupra acestui tip de casă:

Timp de execuție ridicat

Casele din cărămidă se construiesc mai greu decât cele din lemn, spre exemplu, durata aproximativă fiind de un an de zile.

Necesită fundații speciale

Încărcările transmise de suprastructură sunt mari, iar în cazul caselor de cărămidă este necesar un calcul complex pentru dimensionarea fundațiilor.

Casele din cărămidă au izolare termică scăzută

Dacă nu se apelează la realizarea unei izolații exterioare, costurile aferente energiei sau combustibililor de încălzire pe perioada rece vor fi ridicate.

Materiale folosite în construcția caselor de cărămidă

Dintre materialele utilizate cel mai des, ne vom opri asupra a două situații, respectiv a caselor realizate din cărămidă BCA și a caselor realizate din cărămidă ceramică porotherm.

Blocuri BCA

Dintre avantajele BCA-ului amintim:

 • Durabilitate ridicată: Din acest motiv zidurile din BCA au o durată de viață crescută (dar nu cea mai lungă).
 • Greutate scăzută: Un bloc de BCA este de 2-3 ori mai ușor decât blocurile din cărămidă ceramică.
 • Bun izolator fonic: Confortul interior este unul sporit, BCA-ul împiedicând zgomotele exterioare să pătrundă în interior.
 • Bun izolator termic: Acest fapt se datorează structurii poroase caracteristice. Datorită gradului ridicat de izolație termică, casele din BCA pot fi neizolate la exterior.
 • Rezistență ridicată la foc: BCA-ul este un material ignifug. Pentru o grosime a zidurilor între 100-200 mm, rezistența la foc este între 2-6 ore.
 • Ecologic: BCA-ul poate fi reciclat în proporție de 100%.
 • Ușurință în utilizare: BCA-ul este ușor de tăiat, o casă din BCA putând fi executată foarte rapid.

Dezavantajele BCA-ului:

 • Utilizarea adezivului: pentru lipirea blocurilor din BCA se folosește adeziv, nu mortar.
 • Lipsa de capacitate portantă: Pereții din BCA nu pot prelua încărcări, cu toate că mulți ”meseriași” de la noi le folosesc pentru structura de rezistență.

Cărămidă ceramică (de ex. Porotherm)

Avantajele cărămizii ceramice

 • Cărămida ceramică are o rezistență mecanică ridicată: pereții din cărămidă ceramică pot fi portanți, preluând alte încărcări decât greutatea lor proprie.
 • Cărămida ceramică are o rezistență la foc ridicată: pentru cărămizi având grosimi de 200-300 mm, rezistența la foc are o valoare de 4-8 ore.
 • Cărămida ceramică porotherm are o durată de viață superioară: comparativ cu BCA-ul, durata de viață a unei cărămizi ceramice este net superioară – cu zeci de ani mai mare.
 • Cărămida ceramică împiedică apariția mucegaiului și a igrasiei: acest tip de cărămidă nu favorizează apariția mucegaiului și a igrasiei, creând astfel un mediu sănătos în interiorul casei.

Dezavantajele cărămizii ceramice

 • Cărămida ceramică are putere de izolare termică scăzută: comparativ cu BCA-ul, capacitatea de izolare termică este mai scăzută, motiv pentru care necesită aplicarea unei termoizolații suplimentare.
 • Prețul cărămizii ceramice este mai ridicat comparativ cu cel al BCA-ului. Prețul unei case realizate din cărămidă Porotherm este în medie cu 2% mai mare decât cu BCA.
 • Cărămida ceramică are o greutate mai mare față de cea a blocurilor din BCA.

Când pot fi construite casele din cărămidă?

Perioadele ideale de începere a construcției unei astfel de case sunt toamna sau primăvara. În aceste anotimpuri, temperatura mediului are valori care favorizează turnarea și întărirea betonului în condiții optime. Deși este vorba despre o casă din cărămidă, fundațiile, stâlpii, planșeele se vor realiza din beton armat.

Unde pot fi construite casele din cărămidă?

Avantajul unei case din cărămidă este reprezentat de faptul că nu există impedimente în ceea ce privește locul în care pot fi construite. Fie că este vorba de o casă în centrul unei metropole, sau de una într-un vârf de deal, la țară, de o casă la munte sau una la mare, cărămida poate fi procurată cu ușurință, în general, în oricare dintre aceste zone. Proprietățile mecanice ale cărămizii nu sunt afectate de acești factori.

Ce acte sunt necesare pentru construirea unei case din cărămidă?

Indiferent de tipul de casă construit, partea birocratică este una extrem de importantă. Dintre actele necesare pentru construirea unei case amintim: Certificatul de Urbanism, Studiul Geotehnic, Proiectul Tehnic al Construcției (PTC), avizele și acordurile de amplasament, Autorizația de Construire.

Acestea se solicită la primăria din zona în care se află terenul pe care urmează să fie amplasată construcția, dar și la alte instituții specializate. Faceți click pe link-ul de mai jos pentru a citi un articol în care am prezentat detaliat despre actele care sunt cerute atunci când doriți să construiți o casă.

Cât durează construcția unei case din cărămidă?

Durata de construire a unei case din cărămidă depinde de mai mulți factori: stadiul la care se dorește casa (la roșu, la gri, la cheie), factorii meteorologici, autoritățile locale, sursele de finanțare și complexitatea proiectului.

În general, termenul oferit de noi este de aproximativ un an de zile de când demarați obținerea documentelor. Faceți click pe link-ul de mai jos pentru a citi articolul dedicat duratei de timp necesare pentru a construi o casa

Cât costă construcția unei case din cărămidă?

Prețul unei case din cărămidă variază în funcție de dimensiunile și complexitatea proiectului, calitatea materialelor alese și alte preferințe ale clientului (de exemplu folosirea unor materiale speciale). Pentru o casă de 140 mp, cu regim de înălțime P+M (casă cu mansardă), prețul propus de CaseBineFacute.ro este de aproximativ 65.000€ la cheie.

Pentru a afla și alte detalii despre costurile pe care le implică construcția unei case din cărămidă, vă invităm să citiți articolul dedicat acestui subiect, făcând click pe butonul de mai jos.

Rezistența casei din cărămidă în caz de seism, incendii, explozii

Comportarea, per ansamblu, a acestor case în situații extreme este una bună. În ceea ce privește cutremurele, acestea au o rezistență mai slabă decât casele din lemn. Din fericire, există o mulțime de tehnici care îmbunătățesc comportarea construcțiilor în aceste situații.

Concluzie

Casele din cărămidă sunt alegerea potrivită pentru cei care vor o casă durabilă, care să poată fi lăsată moștenire. Spre deosebire de celelalte tipuri de case, cele din cărămidă ceramică au o durată de viață de mult peste 80 de ani, iar cele din BCA de aproximativ 40 de ani.

Cu toate acestea, casele din cărămidă nu sunt cea mai ieftină variantă și nici cea mai ușor de realizat în termeni de timp. De aceea, mulți beneficiari caută o alternativă mai accesibilă. Vă invităm să citiți și celelalte articole din această gamă făcând click pe unul dintre link-urile de mai jos.

Părerea dumneavoastră contează!

Ajutați-ne să îmbunătățim site-ul completând formularul de mai jos!

Dacă doriți să fiți notificat după ce efectuăm modificarea, vă rugăm să ne lăsați adresa de e-mail.