Constructii si proiecte case Apartamente Noi Bucuresti

Echipă de muncitori pentru construcția unei case

Actualizat la: 18 Decembrie 2017

Sumar

Echipa de meseriași se prezintă deseori ca alternativa de compromis între firma de construcții (varianta cea mai scumpă) și construcția în regie proprie (varianta cea mai ieftină). O echipă de meseriași se poate ocupa de toate aspectele referitoare la construcție, de la organizarea de șantier până la achiziția materialelor.

Echipele de meseriași își fac adesea reclamă pe site-urile de anunțuri (OLX, Lajumate.ro etc), de aceea sunt popular numite și “meșteri de pe olx”. Este soluția ideală atunci când nu doriți să vă asumați un buget mare de investiție în casă. Nu este cea mai sigură soluție având în vedere instabilitatea echipelor.

De aceea, este indicat să apelați la această variantă doar dacă echipa pe care o veți alege este recomandată de cunoștințe de încredere. Chiar și așa, ar trebui să verificați lucrările executate în trecut ale echipei respective. Este necesar să vorbiți și cu foști beneficiari pentru a fi siguri că faceți o alegere bună.

Share pe Facebook Inapoi sus

Avantajele ridicării unei case cu o echipă de meseriași

În paragrafele de mai jos am ales să discutăm despre principalele avantaje ale echipelor de meseriași. Am scris despre acele avantaje care fac cea mai mare diferență pentru beneficiar și le-am pus în contrast cu principalul competitor al echipelor de meseriași: firmele de construcții.

Echipele de meseriași sunt flexibile în ceea ce privește oferta financiară

O firmă de construcții s-ar putea să vă oblige să semnați un angajament de plată (deseori sub forma unei anexe la contract). Echipele de meseriași sunt mult mai flexibile și vă vor cere banii pe parcurs, în tranșe mult mai mici.

În general, o firmă de construcții sparge costul casei în 10-11 tranșe cât mai egale. Tranșele trebuie achitate în avans (înaintea fiecărei etape). Aceste 11 tranșe vor fi achitate în decursul a 4-5 luni, cât se construiește casa.

Spre deosebire de firmele de construcții, echipele de meseriași vă vor cere aproape zilnic bani pentru materiale și diferite costuri. Astfel, echipele de meseriași, fac planul de plăți mult mai flexibil și mai accesibil. Practic, în loc de 11 plăți veți face peste 100 de plăți, ceea ce poate reprezenta un avantaj pentru mulți beneficiari.

Preturi flexibile constructie casa
Flexibilitate în ofertă

Cel mai mare dezavantaj al acestei practici îl reprezintă faptul că este deosebit de dificil de urmărit și inventariat fiecare plată. De aceea, unii meseriași, profită de haosul creat de această tactică pentru a încărca prețul final al lucrării.

Echipele de meseriași grăbesc procesul pentru a termina lucrarea cât mai repede

O echipă de meseriași poate face 3-4 case într-un an, depinde doar de capacitatea lor de a finaliza eficient o lucrare. De aceea, echipele de meseriași caută să termine cât mai repede casa la care lucrează. Acest lucru poate fi un mare avantaj pentru beneficiarii care doresc să se mute cât mai repede în casă. Asta, în situația în care au toți banii pentru întreaga lucrare.

Totuși această practică prezintă și un mare dezavantaj: nu se respectă timpii recomandați de întărire ai betonului. Betonului trebuie să îi fie permis să se întărească în 21 de zile, timp în care nu ar trebui să susțină sarcină. Peste el se poate călca după 2-3 zile, însă nu este indicat să se construiască peste el.

Deoarece sunt presate de timp, echipele de meseriași evită să aștepte aceste 21 de zile. Ele fac lucrări care încarcă plăcile de beton înainte de termenul optim. Defectele apărute astfel nu se vor vedea decât peste minim 5 ani, timp în care echipa probabil că va dispărea din piață, lăsând beneficiarul să se descurce singur.

Santier accelerat
Șantier executat rapid

Echipele de meseriași pot obține materiale mai ieftine

Deși nu au contracte care să le garanteze cel mai bun preț, echipele de meseriași au deseori relații la depozitele de materiale din localitate. În special în zona rurală, există depozite care vând materiale fără documente justificative (la negru), ceea ce îi scutește de plata taxelor și le permite să ofere un preț cu 10-15% mai bun.

Prețul mai bun al materialelor nu se va reflecta în mod obligatoriu în prețul final al casei. Acest aspect este o decizie a șefului de echipă. Din cauza acestui fenomen, beneficiarii aleg să își cumpere deseori singuri materialele, angajând echipa doar pentru manoperă.

Acest mod de lucru lasă loc de multă eroare umană deoarece beneficiarii nu cunosc bine materialele. Ei le aleg pe cele mai ieftine pentru că ”merge și așa”. Beneficiarii ajung să plătească reparații scumpe atunci când materialele ieftine își arată limitele – de obicei după 5-10 ani.

Materiale de compromis
Cărămidă plină ieftină

Echipele de meseriași au cel mai bun preț pentru manoperă

Acesta este poate cel mai solid argument pentru care ar trebui să angajați o echipă de meseriași. Prețul pe metru pătrat, pentru manoperă este cu mult mai mic decât al unei firme de construcții: de aproape 3 ori mai mic. Asta datorită modului de lucru ”la negru” al echipelor de meseriași, adică nu sunt nevoiți să plătească taxe sau să asigure condiții angajaților.

Prețul manoperei reprezintă doar 15% din valoarea unei case, restul fiind materialele. Deci dacă nu sunteți sigur că veți obține materiale semnificativ mai ieftine decât o firmă de construcții, nu ar trebui să angajați o echipă de meseriași.

Echipa de muncitori angajati la negru
Echipă muncitori fără acte

Echipele de meseriași nu necesită organizare de șantier

Nefiind condiționate de niciun fel de reguli, echipele de meseriași nu necesită facilități speciale la șantier precum toalete ecologice sau cazare. De multe ori aceste echipe sunt din aceeași localitate ca și beneficiarul, ceea ce elimină necesitatea de cazare în totalitate. Când sunt din alte localități, se întâmplă ca echipele să doarmă la șantier (în casa pe care o ridică).

Fără organizare de șantier, costul lucrării scade semnificativ (cu 3-5%). Uneori condițiile dure de lucru își spun cuvântul iar randamentul muncitorilor scade. Odată cu el scade și calitatea lucrării – trag să termine și să plece acasă cât mai repede. Condițiile de pe șantier sunt principalul motiv pentru care membrii echipelor părăsesc lucrarea.

Echipele de meseriași pot fi ajutate fizic de către beneficiar

O firmă de construcții nu acceptă decât angajații săi pe șantier (e obligată legal). O echipă de meseriași poate fi ajutată fizic de către beneficiar. Ajutorul fizic înseamnă că beneficiarul lucrează cot la cot cu echipa angajată completând-o unde este cazul.

Acest mod de lucru scade costul pe metru pătrat al manoperei. Mai ales atunci când beneficiarul vine cu mână de lucru suplimentară (prieteni, rude etc.) pentru a ajuta echipa de meseriași. Calitatea rezultatului final va fi atât de mare pe cât priceperea celui mai slab membru al echipei.

Echipele de meseriași sunt multi-disciplinare

Firmele de construcții nu sunt altceva decât echipe de meseriași bine organizate. Diferența între ele este că o echipă care face de la zero o casă, poate face toate lucrările asociate acelei construcții (zidărie, dulgherie etc). O firmă de construcții are cel mai des echipe dedicate și specializate pe fiecare tip de lucrare.

O echipă de meseriași multi-disciplinară înseamnă un efort logistic mai mic (nu necesită deplasare, cazare etc). Rezultatul este o lucrare mai slabă calitativ din cauza faptului că omul bun la toate nu e foarte bun la nimic. Totuși diferența de calitate nu este vizibilă pe termen scurt și poate chiar nici pe termen lung. Poate fi ignorată dacă factorul determinant este prețul.

Oameni buni la toate
Meseriași buni la toate

Echipele de meseriași vor accepta lucrări mici și în zone dificile

Pe când o firmă de construcții este foarte precaută în ceea ce privește costurile, o echipă de meseriași își poate permite o flexibilitate mai mare. De aceea cu o echipă puteți lucra și în zone în care pentru o firmă ar fi prea scump.

Totuși acest avantaj apare în special atunci când aveți o lucrare ieftină (suprafață mică). În aceste situații firmele de construcții au aceleași costuri de organizare ca și când ar construi o casă mare, de aceea prețul pe metru pătrat ajunge să fie foarte mare. Echipele de meseriași pe de altă parte, prin flexibilitatea lor, pot realiza și astfel de lucrări.

Constructie casa mica
Lucrare mică (casă sub 100mp)

Dezavantajele ridicării unei case cu o echipă de meseriași

Am trecut în revistă avantajele echipelor de meseriași iar acum vom discuta dezavantajele acestora. Suntem conștienți că am scris aceste paragrafe cu o doză de subiectivism. De aceea vă invităm să verificați dezavantajele enumerate mai jos cu alte surse de pe Internet.

Echipele de meseriași nu oferă niciun fel de garanție reală

Deși o echipă de meseriași vă va spune că aveți garanție ”pe viață” pentru lucrarea executată de ei, acest lucru nu este acoperit de niciun fel de garanție reală. Nici măcar dacă echipa respectivă este a unor rude, garanția verbală nu ține loc de una fizică.

Echipele de meseriași pot dispărea la fel de ușor cum au apărut iar acest lucru se întâmplă des. Beneficiarii care au lucrat cu acestea rămân cu plățile efectuate însă cu lucrarea de slabă calitate sau chiar nefinalizată.

Garantie reala
Garanție verbală

În secțiunea Studii de caz (Testimoniale din meniul rosu, de sus), veți vedea astfel de exemple, cu beneficiari ale căror lucrări nu au fost livrate conform contractului iar acum nu beneficiază de niciun fel de garanție.

Echipele de meseriași nu pot veni cu un portofoliu credibil și nu sunt transparente

Spre deosebire de firmele de construcții care pot veni cu dovezi reale că au construit o casă (contract, facturi, acte întocmite la acea adresă), echipele de meseriași pot spune că au construit o casă și pot fi verificate doar pe baza mărturiei proprietarului. Dacă proprietarul este prieten sau a fost plătit să fie de partea reprezentantului echipei de meseriași, atunci mărturia lui nu valorează nimic. Din păcate acest lucru nu poate fi verificat.

Transparența este un alt punct slab al echipelor de meseriași. Majoritatea echipelor își iau lucrările din cunoștințe sau din anunțuri. În ambele cazuri, nu există un jurnal al celor care au avut de a face cu echipa respectivă. Puteți doar să îi căutați pe diferite forumuri însă deseori nu apar nici acolo deoarece își pot schimba foarte ușor datele de identificare (nume, reprezentant etc).

Firmele de construcție care vând online se bucură de o transparență foarte mare. Practic oricine își poate spune părerea în mediile publice (Facebook, Google etc.) iar aceste păreri sunt ușor de găsit. În cazul nostru, pe secțiunea Testimoniale, găsiți atât studii de caz cu lucrări realizate, cât și legături către paginile noastre de Facebook și Google unde sunt recenziile publicate de persoane care au lucrat cu noi.

Echipele de meseriași nu respectă prețul din contract

Cea mai des întâlnită problemă cu echipele de meseriași este aceea că nu își respectă prețul stabilit inițial. Fie din rea credință sau doar din neatenție, prețul real plătit de client ajunge să crească semnificativ (uneori și cu 40-50%) față de prețul convenit inițial.

Principalele motive invocate de meseriași pentru a crește prețul sunt anumite lucrări suplimentare care nu au fost luate în considerare la început sau creșterea prețului materialelor de construcții folosite. Uneori modificările de preț sunt îndreptățite dat fiind faptul că nu sunt luate în calcul unele lucrări. Acest lucru se întâmplă cel mai des din cauza proastei definiri a ceea ce înseamnă la roșu, la gri sau la cheie.

Costuri ascunse constructii
Costurile ascunse deseori depășesc cu mult valoarea negociată inițial

De cele mai multe ori însă, creșterile de preț apar din cauza faptului că plățile se fac de-a lungul mai multor tranșe, ceea ce face aproape imposibilă o urmărire transparentă a costului total.

Echipele de meseriași pot abandona șantierul

Cea mai frecvent întâlnită problemă cu echipele de meseriași este abandonarea șantierului.

Deseori aceste echipe iau lucrarea pe un preț foarte mic, sub cel real în care se pot încadra. Pe parcurs ei adaugă tot felul de costuri ”neprevăzute” iar dacă beneficiarul nu se conformează și refuză să plătească, echipa pur și simplu părăsește șantierul.

Deși pare ceva imposibil, în această situație ajung sute de beneficiari în fiecare an. Numai din 2016 în arhivele noastre există aproape 30 de astfel de cazuri de beneficiari care ne-au refuzat în favoarea unei echipe de meseriași dar până la urmă au recunoscut că au greșit pentru că nu au ales o firmă de construcții serioasă.

Santier parasit
În absența unei garanții, meseriașii pot părăsi oricând șantierul

Pe pagina Studii de Caz (Testimoniale din meniul roșu de sus), vom adăuga și situații negative – cazuri în care beneficiarii au fost înșelați sau dezamăgiți de echipele de meseriași.

Echipele de meseriași pot face compromisuri la materiale

Deoarece oferă prețuri deosebit de mici, echipele de meseriași trebuie să scoată profit obținând un preț foarte bun la materialele de construcții. Când nu pot cumpăra fără factură, ei recomandă materiale ieftine ca fiind de aceeași calitate ca și cele mai scumpe.

Acest lucru se vede în special la fier, beton și cărămidă. Deși aceste trei materiale sunt critice pentru rezistența și durabilitatea unei case, ei aleg să folosească materiale de o calitate mai slabă profitând de neatenția sau proasta informare a beneficiarilor.

Ytong Forte vs Ytong Clasic
Bloc Ytong Clasic și Ytong Forte: arată aproape identic dar au o rezistență total diferită

Cel mai des întâlnit exemplu este folosirea cărămizii Ytong Clasic în loc de Ytong Forte. Deși amândouă se numesc Ytong și arată aproape identic, blocul de tip Clasic nu se folosește la pereții portanți. Acesta are o rezistență de aproape două ori mai mică (3N/mp) decât blocul de tip Forte (5N/mp). Această ”șmecherie” face ca BCA-ul să fie materialul preferat de echipele de meseriași, el reducând costul zidăriei cu 15-20% - diferență ce ajunge profitul echipei.

Echipele de meseriași nu își pot asuma construcții prin credit

Pentru o echipă de meseriași este aproape imposibil să lucreze prin credit, în special prin programe mari precum Prima Casă. Această situație apare deoarece echipele de meseriași deseori lucrează fără acte, deci nu pot oferi facturi către o instituție bancară.

Un alt motiv pentru care echipele de meseriași nu pot lucra cu băncile este acela că, în procesul de autorizare credit, unele bănci verifică inclusiv firma care va executa lucrarea. Dacă aceasta nu are rulaj constant în conturi înseamnă că este o problemă, fapt ce duce la depunctarea beneficiarului.

Plata se face numai cash
Plățile către meseriași se fac în sume mici, în numerar și foarte des

Concluzii

Există avantaje și dezavantaje dacă doriți să realizați o astfel de casă utilizând această metodă. Toate cele enumerate mai sus spun că în general o echipă de meseriași este mai ieftină fața de o firmă de construcții însă lucrările executate, chiar dacă pe termen scurt nu au probleme, pe termen lung ar putea necesita noi cheltuieli.

O altă problemă ar fi că s-ar putea să rămâneți cu lucrarea neterminată.

Părerea dumneavoastră contează!

Ajutați-ne să îmbunătățim site-ul completând formularul de mai jos!

Dacă doriți să fiți notificat după ce efectuăm modificarea, vă rugăm să ne lăsați adresa de e-mail.