Constructii si proiecte case Apartamente Noi Bucuresti

Firma de construcții - Garanția lucrării de calitate

Actualizat la: 18 Decembrie 2017

Sumar

Construcția unei case apelând la ajutorul unei firme specializate de Construcții este cea mai simplă și comodă variantă. În acest fel sunteți scutiți de foarte multe bătăi de cap. Firmele de construcții reprezintă și cea mai sigură variantă de a construi o casă, deseori prezentând garanții pe care echipele independente nu le au.

În textul prezentat aici ne-am propus să expunem cele mai importante avantaje și dezavantaje ale unei firme de construcții.

Share pe Facebook Inapoi sus

Avantajele unei firme de construcții

Ne vom concentra mai întâi pe avantajele firmelor de construcții. Dintre acestea, principalul avantaj este acela că o firmă de construcții are cele mai mari șanse să finalizeze corect lucrarea. Spre deosebire de celelalte variante de lucru (echipe de meseriași sau regie proprie), firmele au o vastă experiență în spate, ceea ce le ajută să anticipeze și să evite problemele.

Alt mare avantaj este acela că o firmă deseori lucrează la mai multe lucrări simultan. Ea achiziționează materiale de construcții la cele mai bune prețuri, cumpărând en-gross, în baza unor convenții de lungă durată.

Mai jos enumerăm principalele motive pentru care ar trebui să lucrați cu o firmă de construcții:

Firma de construcții lucrează numai pe bază de contract

Prin angajamentul pe care și l-a asumat prin semnarea contractului, firma de Construcție este obligată să livreze la timp, la costurile stabilite. Cu alte cuvinte, atunci când lucrați cu o firmă veți fi mereu acoperit de acel contract.

Nu este exagerat să spunem că o casă din cărămidă poate rezista mult peste 150 de ani. Vedem zi de zi astfel de exemple în toate comunele din țară. Acele case sunt construite din materiale mult mai slabe decât cele pe care le vedem în ziua de astăzi. El reprezintă o cale legala prin care puteți executa firma.

Firma constructii contract
Lucrările de construcții se fac doar în baza unui contract

Echipele de meseriași, deși semnează uneori un contract pe firmă, nu pot fi executați prin contract. Deseori firma pe care se semnează contractul este una de sacrificiu, fără răspundere. Acest fenomen apare mai ales atunci când se evită încasarea prin bancă.

Firma de construcții lucrează la vedere, fără costuri ascunse

Prin executarea la vedere a tuturor acțiunilor de către angajații firmei de construcții, nu vor exista costuri ascunse. Beneficiarul poate urmări cu ușurință acest fapt. De aceea, deseori, negocierile cu o firmă de construcții durează mai mult decât cele cu o echipă de meseriași (care se tocmește în câteva zile).

Firma de construcții nu își permite să dea un preț mic, de dumping, doar pentru a lua clientul. Reprezentații firmei preferă să întoarcă lucrarea pe toate părțile. Ei identifică toate costurile ce pot apărea și apoi fac o ofertă.

Odată semnat contractul, firma este obligată să respecte prețul. Orice cost suplimentar va fi suportat din banii firmei și nu ai beneficiarului.

Firma de construcții obține prețuri mai bune pentru materialele de construcții

În general, firmele de construcții duc 3-4 lucrări simultan. Firma noastră de exemplu, poate face până la 10 șantiere simultan. Lucrăm în ”valuri”, cu echipe specializate care fac doar un anumit aspect al construcției. Astfel o echipă face fundația, o alta zidăria etc. În acest fel putem eficientiza mult munca în zonele în care acest tip de lucru este posibil.

Având un rulaj atât de mare, o firmă de construcții deseori cumpără direct de la distribuitor sau chiar de la producător. Ei obțin un preț foarte bun (20-25% mai mic) pentru materialele comandate. Noi dispunem și de un depozit de materiale, deci putem negocia direct cu producătorii, sărind distribuitorii.

Materiale de constructii ieftine
Firmele cumpără materiale en-gross, cu plata în avans

Echipele de meseriași sau cei care execută lucrări în regie proprie vor merge să cumpere en-detail. Ei nu vor putea obține un discount (sau nu unul semnificativ). De aceea, chiar dacă o parte din prețul pe care îl dăm noi merge la stat (taxe), costul final al lucrării ajunge mai mic decât dacă ați lucra în regie proprie.

Firma de construcții are disponibilitate financiară mult mai mare

Firmele au acces la tot felul de sisteme de finanțare. Acest lucru se datorează faptului că sunt entități juridice, bine stabilite în piață și cu istoric destul de mare. Pe lângă lichiditățile din rezervele firmei, există mereu disponibilitate de creditare din partea oricărei instituții financiare. Băncile oferă foarte ușor credite firmelor de construcții datorită rulajelor mari și riscului scăzut.

Astfel, pentru o firmă de construcții este foarte ușor să iasă dintr-o situație de neplată din partea unui beneficiar. Am avut multe situații în care am realizat anumite etape din fondurile proprii. Clientul a făcut plățile ulterior. Însă această practică este una extremă și apare doar după ce am cultivat o relație de încredere cu beneficiarul. Regula este ca beneficiarul să plătească etapele în avans.

Disponibilitate financiara
Lucrări mari înseamnă disponibilitate financiară crescută

O echipă de meseriași se va bloca imediat ce beneficiarul taie fluxul de bani și va părăsi șantierul dacă întârzierea persistă. Acest fenomen apare abundent în cazul celor care aleg echipe ”de pe OLX”. Aceste echipe ar face orice ca să obțină lucrarea iar deseori dau prețuri total nerealiste. Beneficiarul este încântat de prețul mic și alege să lucreze cu echipa respectivă. Aproape de fiecare dată constată că după primele 1-2 etape apar situații ”neprevăzute” și costul crește.

Dacă beneficiarul refuză să plătească acest cost, echipa de meseriași pleacă la alt șantier, fără ca beneficiarul să poată face ceva. Deși pare greu de crezut, sunt sute astfel de cazuri anual. Pe site-ul nostru vom include în secțiunea Studii de Caz/Testimoniale o rubrică în care prezentăm beneficiari care au trecut prin astfel de situații.

Firma de construcții poate lucra prin programe de finanțare speciale precum ”Prima Casă”

Sistemele de finanțare funcționează cu plata ”după lucrare”. Pe scurt, beneficiarul trebuie să execute lucrarea cu banii lui și apoi banca decontează. În cazul ”Prima Casă”, statul nu oferă un credit gratuit (așa cum crede multă lume), ci garantează creditul în fața unității bancare!

Pentru a realiza o casă prin credit, o firmă de construcții trebuie să realizeze lucrările din fonduri proprii. Ea urmează să primească banii înapoi de la banca de la care beneficiarul a contractat creditul. O echipă de meseriași nu are puterea de a susține o astfel de investiție (care deseori depășește 25.000€). Doar firmele acceptă lucrări prin credit.

Finantare prin Prima Casa
Acces la programe de finanțare precum Prima Casa

Un alt factor important este acela că banca deseori verifică executantul (inclusiv conturile lui bancare). Creditul se acordă inclusiv pe baza istoricul firmei care va construi efectiv casa. Dacă o firmă nu are istoric bancar consecvent (rulaj mare, încasări și plăți constante etc.), beneficiarului nu i se va acorda creditul.

În anul 2016 și 2017, peste 80% dintre lucrările noastre au fost prin credit. Puteți vedea ce case am realizat pe credit vizitând secțiunea Studii de caz/Testimoniale, unde la fiecare casă construită am specificat și metoda de finanțare.

Când lucrați cu o firmă de construcții nu există riscul de ”abandon”

În dezvoltarea ideii de mai sus, amintim și că o firmă de construcții nu își permite să abandoneze o lucrare deoarece este în joc reputația ei. Deși pare clișeu, firma noastră este unul dintre cele mai bune exemple pentru a demonstra cât de importantă este reputația pentru o companie de construcții.

Pentru noi buna reputația înseamnă că toate resursele investite în marketing aduc rezultate. Proasta reputație înseamnă că aceste resurse au fost aruncate pe apa sâmbetei. De aceea noi nu ne permitem să ne stricăm imaginea, mai ales ”abandonând” șantiere.

Riscul de abandon este diminuat și de faptul că negocierile noastre cu beneficiarii sunt cuprinzătoare. Ele includ o analiză profundă a proiectului, ceea ce ne permite să dăm un preț realist și corect. Prețul nu va fi modificat în nicio situație și va elimina în totalitate riscul de a ne bloca și de a abandona lucrarea.

Santier casa abandonat
Șantierele sunt deseori abandonate de echipele neserioase

Ne-am întâlnit cu o situație în care prețul inițial a fost depășit din cauza unor factori pe care nu i-am putut controla. O stație de beton care era în apropierea șantierului s-a închis și am fost forțați să cumpărăm material de la 25km distanță. Caz în care am acoperit costurile suplimentare din propriul profit deoarece am avut un contract pe care eram obligați să îl respectăm – situație documentată în studiile de caz.

Firma de construcții (online) nu sacrifică niciodată calitatea

Având acces la materiale ieftine (luate direct de la producător), putem livra cea mai bună calitate la un preț permisiv pentru o gamă largă de bugete. Noi preferăm să folosim materiale de calitate deoarece acestea vor contribui la o lucrare de calitate, în care detaliile fac diferența.

O lucrare de calitate contribuie la sursa noastră principală de vânzări: referințele. Cu cât beneficiarii sunt mai mulțumiți de lucrările noastre, cu atât ne pot recomanda cu încredere altor potențiali clienți. De aceea încercăm să folosim cele mai bune materiale chiar dacă bugetul nu este foarte generos.

În cazul nostru, fiind o firmă care vinde pe Internet (deci generează un volum mare de lucrări), putem asigura o calitate superioară. Noi acceptăm un profit mai mic pe fiecare lucrare – câștigăm din profitul generat de volumul de lucrări. Astfel, am reușit să închidem un cerc în care primim recomandări pe baza lucrărilor calitative și destul de permisive în ceea ce privește bugetul.

Case Bine Facute Pareri
Părerile clienților CaseBineFăcute

Firma de construcții respectă proiectul tehnic de rezistență

O firmă de construcții nu își permite să nu respecte proiectul tehnic deoarece își pune în joc reputația pentru un profit crescut cu o sumă nesemnificativă. Pentru a evidenția această afirmație în contextul general, economia generată de nerespectarea proiectului la o casă de 150mp constă în folosirea unui beton mai ieftin, unui fier mai subțire și a unei cărămizi mai ieftine. După ce folosim cele mai ieftine variante care ”merg și așa” din aceste elemente, facem o economie de maxim 3000 Lei (aproximativ 4,5€/mp).

Pentru o firmă de construcții, acei 3000 Lei reprezintă o creștere a profitului general, de la toate lucrările, foarte mică – sub 2%. Însă pentru o echipă de meseriași, acei 675 € pot însemna și 15% din valoarea manoperei. Pentru noi, firmele care doresc să crească încet și sigur (durabil), acei 2% nu reprezintă nimic în comparație cu riscul de a ne strica reputația. Însă pentru o echipă care caută să facă bani repede (”să dea un tun”), acei 675€ s-ar putea să însemne considerabil mai mult.

Realizarea construcției cu o firmă de construcții consacrată, a cărei transparență poate fi verificată online – are și anumite avantaje. Astfel ,oricine își poate exprima public nemulțumirea, aveți garanția că proiectul tehnic va fi respectat. Nu se vor face compromisuri în ceea ce privește calitatea materialelor – în special pentru structura de rezistență.

Extras din proiectul tehnic de rezistenta
Extras din Proiectul Tehnic (rezistență)

Firma de construcții își permite să ofere garanții extinse pe lucrări

Contractele pe care le fac firmele de construcții poartă obligatoriu o garanție de minim 5 ani. Fiecare firmă poate alege cât de lungă să fie garanția stipulată în contract. Noi suntem siguri de calitatea lucrărilor noastre, de aceea oferim 50 de ani garanție pentru partea de rezistență.

Această garanție nu este susținută doar de puterea unei foi, ci și de firma care stă în spatele acelei foi. Echipele de meseriași folosesc firme fantomă sau cu rulaj mic pentru a face contractele și a garanta lucrările. Firmele de construcții își asumă un risc mult mai mare, punând în joc entitățile juridice principale, pe care nu își permit să le compromită.

Garantie extinsa pe lucrarile de constructii
Garanție extinsă pentru lucrările de construcții

De asemenea, lucrările executate cu o firmă de construcții vor beneficia și de o recepție în totalitate legală (acceptată de autoritățile locale). În acest caz, constructorul nu devine singurul girant al lucrării, această responsabilitate ajungând și pe umerii arhitectului, ai dirigintelui de șantier dar și ai primăriei. Fiecare dintre aceștia pot fi acționați în instanță în cazul unei nerespectări a garanției.

Firma de construcții vinde datorită calității, meseriașii vând datorită prețului

Poate cel mai important girant al unei firme de construcții este reputația. Noi am văzut acest fenomen din propria experiență: cu cât reputația firmei este mai bună, cu atât apar mai multe lucrări și se generează mai mult profit. În această situație, profitul devine rezultatul secundar iar reputația obiectivul principal.

De aceea am ales ca principalul motiv pentru care trebuie să ne aleagă clienții noștri să fie reputația. Aceasta poate fi asigurată prin calitate și prin transparență. Calitatea o asigurăm sacrificându-ne parțial profitul pentru a mulțumi clientul. Transparența este asigurată de canalele de marketing online, unde permitem oricui să exprime orice părere despre noi: favorabilă sau negativă.

Echipele de meseriași poate că au un preț mai bun decât noi însă natura lor volatilă (nesigură). Din cauza lipsei resurselor eu vor încerca să tragă cât mai mult pentru a face bani, nu reputație (oricum nu îi poate verifica nimeni). De aceea abordează tactici precum a da prețuri foarte mici inițial numai pentru a recupera mai târziu prin situații ”neprevăzute”.

Dezavantajele unei firme de construcții

În această secțiune a articolul dorim să expunem cele mai importante dezavantaje ale unei firme de construcții într-o formă transparentă și sinceră.

O firmă de construcții este aproape întotdeauna mai scumpă decât alte variante.

Această afirmație nu este în totalitate adevărată deoarece, din practică, știm că alternativele la firma de construcții sunt considerabil mai scumpe (cu 5-10%). Mirajul că firma de construcții este mai scumpă rezultă din prețul inițial ofertat. O firmă de construcții trebuie să oferteze cel mai sigur preț, cel care este cel mai apropiat de valoarea reală a lucrării, chiar dacă acesta uneori riscă să fie prea mare pentru beneficiar.

O echipă de meseriași va oferta întotdeauna sub prețul firmei deoarece în cele mai multe cazuri, vor să ia lucrarea cu orice preț. Însă pe parcurs apar tot felul de costuri la care nu se așteptau (sau nu au vrut să le menționeze), care duc costul final plătit de beneficiar peste prețul ofertat de firma de construcții (care nu putea fi depășit).

Firma de constructii este mai scumpa decat echipa de meseriasi
Firma de construcții va fi întotdeauna cea mai scumpă variantă

De aceea, la prima discuție, oferta unei firme de construcții întotdeauna va apărea mai scumpă decât alte oferte. Rămâne decizia beneficiarului dacă alege cel mai bun preț sau garanția că lucrarea va fi finalizată în standardul de calitate dorit.

Manopera este mult mai scumpă la o firmă de construcții

Această afirmație este în întregime adevărată. Costul manoperei, pe metru pătrat, este aproape de 3 ori mai scump (pentru o casă la cheie) dacă este contractată individual, fără materiale. Acest fenomen apare din cauza taxelor pe care o firmă le plătește pentru muncitorii săi peste 50% din costul total al angajatului.

Pentru ca o firmă să poată plăti un angajat care să rămână fidel (să nu plece) și pe care să îl cultive constant (instruiri, prezentări etc), costul ajunge la aproximativ 2000€/lună, cu tot cu taxe, pentru un șef de echipă. La negru, se poate plăti o întreagă echipă de meseriași (5 persoane) cu acești bani – meseriași mai slab pregătiți.

Totuși manopera are o pondere de sub 15% din ponderea unei lucrări, mai exact, din 400€/mp, manopera costă maxim 50€/mp. Restul de 85% reprezintă costul materialelor. O echipă de meseriași poate că va avea avantajul competitiv dacă contractați doar manopera și puteți asigura materialele din surse proprii. În caz contrar, veți economisi doar pe segmentul de 15% din prețul total însă veți pierde pe segmentul de 85%.

Manopera este mai scumpa la o firma de constructii
Angajații unei firme de construcții sunt mult mai experimentați și mai scumpi

Majoritatea firmelor de construcții, inclusiv noi, obținem profitul din adaosul pus la materialele de construcții, nu din manoperă – care aduce o pierdere din cauza taxelor mari.

Nu se poate plăti nimic ”la negru”, nici măcar materialele

Firmele de construcții sunt printre cele mai verificate entități juridice – având cifre de afaceri deosebit de mari. De aceea, nicio firmă de construcții nu își permite să încaseze sau să plătească ”la negru”, fără documente justificative. Penalitățile în aceste situații sunt mult mai mari decât câștigul general de lipsa documentelor.

Deși pare greu de crezut, există furnizori de materiale de construcții care vând marfă și fără acte. Astfel se elimină anumite taxe. Prețul materialelor fără factură ajunge să fie cu 10-15% mai mic decât prețul normal, ceea ce face o diferență reală în buzunarul beneficiarului. Dezavantajul este că nu pot fi trase la răspundere în cazul unei calități slabe, situație care nu apare foarte des.

Deși pare un avantaj real, în comparație cu o firmă de construcții, prețul va ajunge aproape la același nivel. Așa cum am menționat anterior, la fel ca și noi, majoritatea firmelor au propriile depozite. Ele pot oferi prețuri la materiale cu aproximativ 5-10% sub prețul pieței fără a risca nimic.

Materiale de constructii doar pe factura
Materialele de bază se plătesc în avans în perioadele reci pentru a obține cel mai bun preț

Firmele de construcții au cost de marketing, cost care se reflectă în preț

Aceasta este unul dintre cele mai întâlnite argumente împotriva noastră și a tuturor firmelor care își fac marketing – în special online, unde prețurile sunt ridicate. Este un argument fondat în realitate și care într-adevăr afectează prețul care ajunge la client. Există totuși metode diferite de marketing, unele scumpe și unele ieftine.

Firmele de construcții care își fac un marketing activ vor încărca întotdeauna costul marketing-ului în costul pe metru pătrat al lucrării. Firmele care își fac marketing pasiv vor alege să investească în avans, fără să încarce prețul lucrării. Noi facem marketing pasiv și de aceea prețul nostru nu este afectat de costurile vizibilității online.

Marketing activ

Marketing-ul activ este acel tip de promovare care trebuie plătită pentru a funcționa. Ea trebuie hrănită constant pentru a aduce rezultate. Un exemplu de astfel de promovare sunt reclamele din Google (primele 4 rezultate, care apar cu eticheta Anunț). Firmele care abordează acest tip de promovare trebuie să își descarce costul de marketing în prețul lucrării. Dacă nu fac acest lucru nu îl pot susține – costă aproximativ 2€ fiecare click pe acele anunțuri.

Marketing-ul pasiv

Marketing-ul pasiv nu trebuie plătit constant însă efectele sale se văd după mai mult timp, nu imediat. Cel mai bun exemplu de marketing pasiv este cel de tip SEO în care site-ul este optimizat astfel încât să apară pe prima pagină a Google, chiar sub rezultatele plătite. Acest tip de marketing durează mult să se realizeze corect și necesită specialiști bine pregătiți, mai ales într-o piață cu miză mare cum este cea a construcțiilor. De aceea multe firme aleg marketing-ul activ și nu cel pasiv.

Avantajul nostru este acela că jumătate din firmă este controlată de cineva care are deja o echipă (agenție) de marketing. Ea este specializată pe SEM – marketing pasiv. De aceea, pentru noi costul de marketing aproape că nu există iar rezultatele s-au văzut destul de repede. Faptul că ne facem marketing intern, ne permite să fim foarte vizibili, fără a încărca prețul final. Acest lucru ne oferă un avantaj competitiv considerabil.

Concluzii privind colaborarea cu o firmă de construcții

În principiu există mult mai multe avantaje pentru realizarea casei printr-o firmă de construcție. Aceasta este răspunzătoare pentru calitatea și durata construcției.

Există totuși un cost mai ridicat când apelați la o astfel de soluție, lucru detaliat anterior.

Părerea dumneavoastră contează!

Ajutați-ne să îmbunătățim site-ul completând formularul de mai jos!

Dacă doriți să fiți notificat după ce efectuăm modificarea, vă rugăm să ne lăsați adresa de e-mail.