Avantajele unei firme de construcții
Ne vom concentra mai întâi pe avantajele firmelor de construcții. Dintre acestea, principalul avantaj este acela că o firmă de construcții are cele mai mari șanse să finalizeze corect lucrarea. Spre deosebire de celelalte variante de lucru (echipe de meseriași sau regie proprie), firmele au o vastă experiență în spate, ceea ce le ajută să anticipeze și să evite problemele.
Alt mare avantaj este acela că o firmă deseori lucrează la mai multe lucrări simultan. Ea achiziționează materiale de construcții la cele mai bune prețuri, cumpărând en-gross, în baza unor convenții de lungă durată.
Mai jos enumerăm principalele motive pentru care ar trebui să lucrați cu o firmă de construcții:
Firma de construcții lucrează numai pe bază de contract
Prin angajamentul pe care și l-a asumat prin semnarea contractului, firma de Construcție este obligată să livreze la timp, la costurile stabilite. Cu alte cuvinte, atunci când lucrați cu o firmă veți fi mereu acoperit de acel contract.
Nu este exagerat să spunem că o casă din cărămidă poate rezista mult peste 150 de ani. Vedem zi de zi astfel de exemple în toate comunele din țară. Acele case sunt construite din materiale mult mai slabe decât cele pe care le vedem în ziua de astăzi. El reprezintă o cale legala prin care puteți executa firma.

Echipele de meseriași, deși semnează uneori un contract pe firmă, nu pot fi executați prin contract. Deseori firma pe care se semnează contractul este una de sacrificiu, fără răspundere. Acest fenomen apare mai ales atunci când se evită încasarea prin bancă.
Firma de construcții lucrează la vedere, fără costuri ascunse
Prin executarea la vedere a tuturor acțiunilor de către angajații firmei de construcții, nu vor exista costuri ascunse. Beneficiarul poate urmări cu ușurință acest fapt. De aceea, deseori, negocierile cu o firmă de construcții durează mai mult decât cele cu o echipă de meseriași (care se tocmește în câteva zile).
Firma de construcții nu își permite să dea un preț mic, de dumping, doar pentru a lua clientul. Reprezentații firmei preferă să întoarcă lucrarea pe toate părțile. Ei identifică toate costurile ce pot apărea și apoi fac o ofertă.
Odată semnat contractul, firma este obligată să respecte prețul. Orice cost suplimentar va fi suportat din banii firmei și nu ai beneficiarului.
Firma de construcții lucrează cu muncitori angajați legal
Acest lucru desemnează firma de construcții drept responsabil legal pentru toate acțiunile petrecute în procesul de construire. Astfel, dacă din diverse motive are loc vreun accident pe șantier, beneficiarul nu riscă o tragere la răspundere. Acest aspect este de cele mai multe ori ignorat de cei care construiesc în regie proprie sau cu echipe de meseriași.
Deși nu pare o grijă pe care trebuie să o poarte beneficiarul, este de fapt unul dintre cele mai mari riscuri pentru acesta. Echipele de meseriași minimalizează acest aspect pe motiv că ”merge și așa”. Realitatea este că, în cazul unui accident pe șantier, beneficiarul este tras la răspundere cât timp lucrarea se desfășoară pe proprietatea lui.

Dacă nu există consens între muncitorul rănit și șeful de echipă (de exemplu dacă îi refuză costurile de spitalizare/tratament), va apărea o plângere la poliție. Se vor demara investigații iar cel care va ajunge într-un final acuzat este beneficiarul deoarece el a avut angajați fără acte pe terenul său.
Munca la negru
Situația în care beneficiarul poate fi învinuit de muncă la negru apare și în cazul unui control inopinat al ITM la lucrare. De fiecare dată când este eliberată o autorizație de construcție, adresa șantierului va deveni o țintă a inspectorilor ITM.
Ei o vor verifica periodic (o dată la câteva luni) pentru a vedea dacă s-a început efectiv munca și dacă muncitorii au forme legale de lucru. În cazul în care nu au, angajatorul (șeful de echipă) va fi penalizat și este posibil să nu poată continua lucrarea (se suspendă firma și se blochează conturile).
În absența unui contract și a unor dovezi de plată (prin bancă), dacă șeful de echipă nu acceptă să își asume răspunderea pentru că are angajați la negru (ceea ce îl poate duce și la închisoare), această răspundere pică automat pe proprietarul terenului pe care se desfășoară lucrarea
Firma de construcții obține prețuri mai bune pentru materialele de construcții
În general, firmele de construcții duc 3-4 lucrări simultan. Firma noastră de exemplu, poate face până la 10 șantiere simultan. Lucrăm în ”valuri”, cu echipe specializate care fac doar un anumit aspect al construcției. Astfel o echipă face fundația, o alta zidăria etc. În acest fel putem eficientiza mult munca în zonele în care acest tip de lucru este posibil.
Având un rulaj atât de mare, o firmă de construcții deseori cumpără direct de la distribuitor sau chiar de la producător. Ei obțin un preț foarte bun (20-25% mai mic) pentru materialele comandate. Noi dispunem și de un depozit de materiale, deci putem negocia direct cu producătorii, sărind distribuitorii.

Echipele de meseriași sau cei care execută lucrări în regie proprie vor merge să cumpere en-detail. Ei nu vor putea obține un discount (sau nu unul semnificativ). De aceea, chiar dacă o parte din prețul pe care îl dăm noi merge la stat (taxe), costul final al lucrării ajunge mai mic decât dacă ați lucra în regie proprie.
Firma de construcții are disponibilitate financiară mult mai mare
Firmele au acces la tot felul de sisteme de finanțare. Acest lucru se datorează faptului că sunt entități juridice, bine stabilite în piață și cu istoric destul de mare. Pe lângă lichiditățile din rezervele firmei, există mereu disponibilitate de creditare din partea oricărei instituții financiare. Băncile oferă foarte ușor credite firmelor de construcții datorită rulajelor mari și riscului scăzut.
Astfel, pentru o firmă de construcții este foarte ușor să iasă dintr-o situație de neplată din partea unui beneficiar. Am avut multe situații în care am realizat anumite etape din fondurile proprii. Clientul a făcut plățile ulterior. Însă această practică este una extremă și apare doar după ce am cultivat o relație de încredere cu beneficiarul. Regula este ca beneficiarul să plătească etapele în avans.

O echipă de meseriași se va bloca imediat ce beneficiarul taie fluxul de bani și va părăsi șantierul dacă întârzierea persistă. Acest fenomen apare abundent în cazul celor care aleg echipe ”de pe OLX”. Aceste echipe ar face orice ca să obțină lucrarea iar deseori dau prețuri total nerealiste. Beneficiarul este încântat de prețul mic și alege să lucreze cu echipa respectivă. Aproape de fiecare dată constată că după primele 1-2 etape apar situații ”neprevăzute” și costul crește.
Dacă beneficiarul refuză să plătească acest cost, echipa de meseriași pleacă la alt șantier, fără ca beneficiarul să poată face ceva. Deși pare greu de crezut, sunt sute astfel de cazuri anual. Pe site-ul nostru vom include în secțiunea Studii de Caz/Testimoniale o rubrică în care prezentăm beneficiari care au trecut prin astfel de situații.
Firma de construcții poate lucra prin programe de finanțare speciale precum ”Prima Casă”
Sistemele de finanțare funcționează cu plata ”după lucrare”. Pe scurt, beneficiarul trebuie să execute lucrarea cu banii lui și apoi banca decontează. În cazul ”Prima Casă”, statul nu oferă un credit gratuit (așa cum crede multă lume), ci garantează creditul în fața unității bancare!
Pentru a realiza o casă prin credit, o firmă de construcții trebuie să realizeze lucrările din fonduri proprii. Ea urmează să primească banii înapoi de la banca de la care beneficiarul a contractat creditul. O echipă de meseriași nu are puterea de a susține o astfel de investiție (care deseori depășește 25.000€). Doar firmele acceptă lucrări prin credit.

Un alt factor important este acela că banca deseori verifică executantul (inclusiv conturile lui bancare). Creditul se acordă inclusiv pe baza istoricul firmei care va construi efectiv casa. Dacă o firmă nu are istoric bancar consecvent (rulaj mare, încasări și plăți constante etc.), beneficiarului nu i se va acorda creditul.
În anul 2016 și 2017, peste 80% dintre lucrările noastre au fost prin credit. Puteți vedea ce case am realizat pe credit vizitând secțiunea Studii de caz/Testimoniale, unde la fiecare casă construită am specificat și metoda de finanțare.
Când lucrați cu o firmă de construcții nu există riscul de ”abandon”
În dezvoltarea ideii de mai sus, amintim și că o firmă de construcții nu își permite să abandoneze o lucrare deoarece este în joc reputația ei. Deși pare clișeu, firma noastră este unul dintre cele mai bune exemple pentru a demonstra cât de importantă este reputația pentru o companie de construcții.
Pentru noi buna reputația înseamnă că toate resursele investite în marketing aduc rezultate. Proasta reputație înseamnă că aceste resurse au fost aruncate pe apa sâmbetei. De aceea noi nu ne permitem să ne stricăm imaginea, mai ales ”abandonând” șantiere.
Riscul de abandon este diminuat și de faptul că negocierile noastre cu beneficiarii sunt cuprinzătoare. Ele includ o analiză profundă a proiectului, ceea ce ne permite să dăm un preț realist și corect. Prețul nu va fi modificat în nicio situație și va elimina în totalitate riscul de a ne bloca și de a abandona lucrarea.

Ne-am întâlnit cu o situație în care prețul inițial a fost depășit din cauza unor factori pe care nu i-am putut controla. O stație de beton care era în apropierea șantierului s-a închis și am fost forțați să cumpărăm material de la 25km distanță. Caz în care am acoperit costurile suplimentare din propriul profit deoarece am avut un contract pe care eram obligați să îl respectăm – situație documentată în studiile de caz.
Firma de construcții (online) nu sacrifică niciodată calitatea
Având acces la materiale ieftine (luate direct de la producător), putem livra cea mai bună calitate la un preț permisiv pentru o gamă largă de bugete. Noi preferăm să folosim materiale de calitate deoarece acestea vor contribui la o lucrare de calitate, în care detaliile fac diferența.
O lucrare de calitate contribuie la sursa noastră principală de vânzări: referințele. Cu cât beneficiarii sunt mai mulțumiți de lucrările noastre, cu atât ne pot recomanda cu încredere altor potențiali clienți. De aceea încercăm să folosim cele mai bune materiale chiar dacă bugetul nu este foarte generos.
În cazul nostru, fiind o firmă care vinde pe Internet (deci generează un volum mare de lucrări), putem asigura o calitate superioară. Noi acceptăm un profit mai mic pe fiecare lucrare – câștigăm din profitul generat de volumul de lucrări. Astfel, am reușit să închidem un cerc în care primim recomandări pe baza lucrărilor calitative și destul de permisive în ceea ce privește bugetul.

Firma de construcții respectă proiectul tehnic de rezistență
O firmă de construcții nu își permite să nu respecte proiectul tehnic deoarece își pune în joc reputația pentru un profit crescut cu o sumă nesemnificativă. Pentru a evidenția această afirmație în contextul general, economia generată de nerespectarea proiectului la o casă de 150mp constă în folosirea unui beton mai ieftin, unui fier mai subțire și a unei cărămizi mai ieftine. După ce folosim cele mai ieftine variante care ”merg și așa” din aceste elemente, facem o economie de maxim 3000 Lei (aproximativ 4,5€/mp).
Pentru o firmă de construcții, acei 3000 Lei reprezintă o creștere a profitului general, de la toate lucrările, foarte mică – sub 2%. Însă pentru o echipă de meseriași, acei 675 € pot însemna și 15% din valoarea manoperei. Pentru noi, firmele care doresc să crească încet și sigur (durabil), acei 2% nu reprezintă nimic în comparație cu riscul de a ne strica reputația. Însă pentru o echipă care caută să facă bani repede (”să dea un tun”), acei 675€ s-ar putea să însemne considerabil mai mult.
Realizarea construcției cu o firmă de construcții consacrată, a cărei transparență poate fi verificată online – are și anumite avantaje. Astfel ,oricine își poate exprima public nemulțumirea, aveți garanția că proiectul tehnic va fi respectat. Nu se vor face compromisuri în ceea ce privește calitatea materialelor – în special pentru structura de rezistență.

Firma de construcții își permite să ofere garanții extinse pe lucrări
Contractele pe care le fac firmele de construcții poartă obligatoriu o garanție de minim 5 ani. Fiecare firmă poate alege cât de lungă să fie garanția stipulată în contract. Noi suntem siguri de calitatea lucrărilor noastre, de aceea oferim 50 de ani garanție pentru partea de rezistență.
Această garanție nu este susținută doar de puterea unei foi, ci și de firma care stă în spatele acelei foi. Echipele de meseriași folosesc firme fantomă sau cu rulaj mic pentru a face contractele și a garanta lucrările. Firmele de construcții își asumă un risc mult mai mare, punând în joc entitățile juridice principale, pe care nu își permit să le compromită.

De asemenea, lucrările executate cu o firmă de construcții vor beneficia și de o recepție în totalitate legală (acceptată de autoritățile locale). În acest caz, constructorul nu devine singurul girant al lucrării, această responsabilitate ajungând și pe umerii arhitectului, ai dirigintelui de șantier dar și ai primăriei. Fiecare dintre aceștia pot fi acționați în instanță în cazul unei nerespectări a garanției.
Firma de construcții vinde datorită calității, meseriașii vând datorită prețului
Poate cel mai important girant al unei firme de construcții este reputația. Noi am văzut acest fenomen din propria experiență: cu cât reputația firmei este mai bună, cu atât apar mai multe lucrări și se generează mai mult profit. În această situație, profitul devine rezultatul secundar iar reputația obiectivul principal.
De aceea am ales ca principalul motiv pentru care trebuie să ne aleagă clienții noștri să fie reputația. Aceasta poate fi asigurată prin calitate și prin transparență. Calitatea o asigurăm sacrificându-ne parțial profitul pentru a mulțumi clientul. Transparența este asigurată de canalele de marketing online, unde permitem oricui să exprime orice părere despre noi: favorabilă sau negativă.
Echipele de meseriași poate că au un preț mai bun decât noi însă natura lor volatilă (nesigură). Din cauza lipsei resurselor eu vor încerca să tragă cât mai mult pentru a face bani, nu reputație (oricum nu îi poate verifica nimeni). De aceea abordează tactici precum a da prețuri foarte mici inițial numai pentru a recupera mai târziu prin situații ”neprevăzute”.