Alegerea regimului de înălțime al casei este unul dintre cele mai importante aspecte, în ceea ce privește configurația acesteia. În următorul articol, vă vom arăta, printre altele, care sunt factorii pe care trebuie să îi aveți în vedere atunci când alegeți regimul de înălțime al construcției, ce este regimul de înălțime și ce limite trebuie să respectați în legătură cu acesta.
Regimul de Înălțime al Construcțiilor
Regimul de înălțime este cel care definește numărul de etaje al unei construcții, dar și înălțimea totală a acesteia, în metri. Practic, regimul de înălțime este una dintre notele definitorii ale unei construcții, mai exact, cât se construiește pe verticală.
Casă parter (stânga), casă cu mansardă (centru), casă cu etaj (dreapta)
Limitele Regimului de Înălțime al Construcțiilor
Regimul de înălțime se stabilește de dumneavoastră, împreună cu arhitectul. Trebuie avut în vedere faptul că regimul de înălțime face parte din lista de cerințe urbanistice specifice imobilului, iar prevederile legate de acesta se regăsesc în Certificatul de Urbanism.
Certificatul de urbanism
Certificatul de urbanism este un act indispensabil în procesul de autorizare a construcției. În cadrul lui se regăsesc o serie de informații legate de construcție, precum: regimul de înălțime al imobilului, poziția viitorului imobil, cota la cornișă, valoarea maximă atât pentru Procentul de Ocupare al Terenului ( POT), cât și pentru Coeficientul de Utilizare al Terenului.
Certificatul de Urbanism se solicită la Biroul de Urbanism din cadrul primăriei aferente zonei în care urmează să fie ridicată construcția. Pentru eliberarea acestuia, se achită o taxă stabilită în funcție de suprafața de construire.
Factorii care influențează alegerea regimului de înălțime al construcțiilor
Trebuie știut faptul că regimul de înălțime este direct proporțional cu distanța față de construcțiile vecinilor. Prin urmare, iată un prim factor foarte important de care trebuie ținut seama.
Distanța minimă impusă de normativele în vigoare este de 4 metri și se calculează de la marginea clădirii dumneavoastră, până la limita de proprietate a vecinului. Aceste măsuri sunt necesare pentru a crea confort atât pentru dumneavoastră, cât și pentru vecini. Cu siguranță, nu v-ar plăcea să vă fie încălcată intimitatea și nici să aveți o parte a casei umbrită în permanență de clădirea mai înaltă a vecinului. În acest caz se aplică și reversul sau, mai exact: „Ce ție nu-ți place, altuia nu-i face”.
Dacă aveți o suprafață de teren suficient de mare, acest lucru nu vă mai afectează. Cu siguranță, nu veți alege să amplasați clădirea cât mai aproape de vecini, iar regimurile de înălțime nu se vor mai influența reciproc. Trebuie să țineți cont, însă, de faptul că ,de obicei, clădirile dintr-o anumită zonă trebuie să dispună de regimuri de înălțime apropiate.
Care este Înălțimea Optimă pentru o Casă?
Înălțimea casei depinde de preferințele dumneavoastră. În general, se optează pentru case cu parter( P), dar și pentru case cu cel mult 2 etaje și mansardă( P+2E+M). Cele mai frecvente situații întâlnite sunt P+1E sau P+M. Acest lucru depinde, după cum am menționat, de dumneavoastră. Dacă vă doriți o casă mică, intimă, veți alege o casă cu cel mult un etaj. Dacă vă doriți o casă cu care să epatați, veți opta pentru un regim de înălțime mai mare.
La alegerea regimului de înălțime a casei intervin și alți factori, precum numărul de membri ai familiei sau suprafața terenului pe care veți construi. Dacă aceasta este mică, veți dori să obțineți o suprafață utilă cât mai mare, pe o amprentă cât mai mică, construind pe verticală mai mult.
Diferența dintre etaj și mansardă
Poate v-ați întrebat vreodată dacă există o diferență între etaj și mansardă și care este ea? Ei bine, vă asigurăm că ea există și, în cele ce urmează, vom încerca să o elucidăm.
Mansarda este spațiul locuibil, de sub acoperișul înclinat al casei. Caracteristica principală a mansardei este reprezentată de pereții înclinați la același unghi cu panta acoperișului. Pentru a amenaja o mansardă este nevoie de o structură a acoperișului suficient de înaltă, care să rezeme pe pereții de rezistență ai clădirii sau, dacă acest lucru nu este posibil, pe popi ce vor fi amplasați în pereții despărțitori.
Case cu mansardă (stânga), case cu etaj (dreapta)
În ceea ce privește etajul, acesta este delimitat la partea superioară de un planșeu orizontal, iar înălțimea utilă curentă este de cel puțin 2.60m. Dacă optați pentru un acoperiș de tip șarpantă, în defavoarea celui tip terasă, deasupra etajului se va forma un pod.
Casă cu etaj sau casă cu mansardă?
În ceea ce privește dilema „casă cu etaj?” sau „casă cu mansardă?”, acest lucru se stabilește de către dumneavoastră, împreună cu arhitectul și inginerul structurist, luând în calcul toate aspectele: rezistență, estetică, utilitate, cost.
Concluzii Privind Regimul de Înălțime Ideal
Deși înălțimea casei o alegeți dumneavoastră, împreună cu constructorul, aceasta trebuie să se încadreze în anumite norme impuse de lege. De aceea, înainte să vă hotărâți asupra tipului de imobil ce doriți să fie construit, trebuie să vedeți dacă acesta se încadrează în normele legale.
Părerea dumneavoastră contează!
Ajutați-ne să îmbunătățim site-ul completând formularul de mai jos!