Acest tip de casă este ideal pentru cei care doresc o casă ușor de întreținut și nici nu dispun de o parcelă de teren foarte mare. Casele cu mansardă sunt o soluție intermediară între casele cu parter și cele cu etaj.
Caracteristici Generale ale Caselor cu Mansardă
Costuri de execuție
Costul caselor cu mansardă este mai mare decât al celor doar cu parter din cauza plăcii de beton dintre parter și mansardă. Dacă la casele cu parter aceasta nu este necesară, casele cu mansardă o folosesc la structura de rezistență, deci devine absolut necesară.
Spre deosebire de casele cu parter, acoperișul este mai mic însă există ziduri înalte care asigură spațiul necesar mansardei. Deci ceea ce se câștigă printr-o suprafață mai mică a acoperișului se pierde din cauza necesității pereților.
Timp de execuție
Timpul de execuție al unei case cu mansadă este considerabil mai mare decât al celor cu parter deoarece se așteaptă întărirea a unei plăci de beton suplimentare. Acest timp de așteptare poate întărzia lucrarea cu aproape o lună.
Terenul pe care pot fi construite
Deoarece suprafața lor este dispusă vertical, pe mai multe nivele, casele cu mansardă (sau cele cu etaj) pot fi construite pe terenuri cu suprafețe mai mici. Totuși trebuie ținut cont că amprenta mai mică va exercita o sarcină mai mare (mai concentrată) asupra pământului.
Compartimentare și interioare
Casele cu mansardă au nevoie de scară interioară, ceea ce consumă din spațiul disponibil camerelor. Totuși, ele compensează prin suprafața câștigată datorită numărului mai mic de pereți exteriori - factor ce îmbunătățește raportul dintre metri pătrați utili și cei construiți.
Zona de zi
Datorită existenței a mai multe nivele, zona de zi poate fi mult mai ușor separată de zona de noapte. De obicei zona de zi ocupă nivelul inferior, care este împărțit ca și camere minime între living, bucătărie și o baie pentru oaspeți. Cu excepția unui birou, mansarda nu poate fi folosită ca zonă de zi.
Zona de noapte
La casele cu mansardă zona de noapte este la nivelul superior din cauza formelor necorespunzătoare ale camerelor de la mansardă (acoperișul casei taie din cameră). Singura cameră de zi care s-ar potrivi la mansardă ar putea fi un birou.
Iluminare
Nivelul de jos al caselor cu mansardă este iluminat cu ferestre normale, care permit o distribuție naturală a luminii în toate încăperile casei. La nivelul superior, iluminarea se face fie prin ferestre de tip VELUX care se montează direct în acoperiș.
Eficiență Energetică și întreținere
Casele cu mansardă sunt mai ușor de întreținut decât casele cu etaj și mult mai eficiente energetic. La casele cu mai multe nivele căldura de la nivelul inferior urcă spre nivelul superior. Unii beneficiari văd acest fenomen ca pe un dezavantaj deoarece necesită mai multă energie din cauza distribuției ineficiente a căldurii în casă (toată căldura urcă).
Acoperișul tinde să fie mai mare decât la casele cu etaj, fapt ce permite montarea panourilor solare, însă este spațiul este limitat deoarece acoperișul găzduiește și ferestrele.