Construcție casă P+1, Domnești IF

Date Generale

  • SCR024

  • Pintică Daniel
  • Domnești, IF

  • 2017

  • P+1E

  • 346 mp

  • 5 camere

  • Credit Imobiliar

Calendar

Aprilie 2017 Contact initial
Mai 2017 Consultanta/sfatuire
Iunie 2017 Consultanta/sfatuire
Iulie 2017 Consultanta/sfatuire
August 2017 Consultanta/sfatuire
Septembrie 2017 Consultanta/sfatuire
Octombrie 2017 Semnare contract
Noiembrie 2017 Proiectare/autorizare
Decembrie 2017 Constructia la rosu
Ianuarie 2018 Constructie la rosu

Despre proiect și beneficiar

Acest proiect a fost unul mai special datorită preferințelor delicate pe care le-a solicitat beneficiarul, un cuplu tânăr care lucrează în București.

Beneficiarul lucrării

Domnul Daniel și soția sa formează o familie tânără care s-au săturat de aglomerația capitalei și au decis să se mute într-o zonă limitrofă și mult mai liniștită. La cei 35 de ani ai beneficiarilor, a devenit mai important să își petreacă timpul afară, la aer curat decât într-o zonă gălăgioasă și poluată cum este orașul.

Despre teren

Terenul domnului Daniel se află în localitatea Domnești, la 20 de minute distanță de biroul dumnealui. Locația terenului este bună, într-un cartier rezidențial recent construit, în inima localității de lângă București.

Fiind achiziționat, terenul a venit cu toate actele în regulă, cel mai mare dezavantaj al său fiind faptul că nu este conectat la nicio rețea de utilități – aspect de care s-a ocupat echipa noastră de consultanță.

Sursa de finanțare

Finanțarea proiectului s-a realizat în mare parte prin credit bancar, fapt ce a întârziat unele faze ale construcției.

Cum am început colaborarea

Domnul Daniel ne-a contactat inițial în luna aprilie a anului 2017 pentru consultanță, avea întrebări privind posibilitatea de a construi o casă prin credit bancar. În acel moment nu avea terenul și nu era hotărât dacă va construi.

A găsit terenul de abia în toamnă, între timp am avut mai multe întâlniri de-a lungul cărora am definit clar ce vom construi și am realizat conceptul.

Design și compartimentare

Beneficiarul și-a dorit o casă cu beci (pe care să îl folosească pe post de cramă) și garaj. Locuința trebuie să fie destul de încăpătoare deoarece în ea vor locui două familii: beneficiarii și părinții domnului Daniel.

Materiale trimise de beneficiar

Nu am primit niciun material de la beneficiar, întreg conceptul fiind realizat de echipa noastră de arhitectură. A fost o colaborare foarte fluidă datorită faptului că domnul Daniel știa destul de bine ce își dorește.

Suprafața casei și numărul de camere

Casa a fost dimensionată conform necesităților beneficiarului și limita de finanțare pe care o putea oferi banca. Numărul de camere a fost ajustat astfel încât să poată sta două familii confortabil.

Configurația camerelor

Casa este împărțită clasic: la parter spațiul în care familia va sta în timpul zilei iar la etaj camerele de dormit. Pe lângă acestea mai găsim un beci destul de spațios – va fi folosit pe post de cramă.

Zona de zi

Parterul este ocupat de zona de zi care este formată dintr-o bucătărie foarte spațioasă (20mp), un spațiu mare pentru living și dining de 45mp, o baie și o cameră tehnică.

Bucătăria este foarte bine iluminată de o fereastră mare, poziționată în dreptul chiuvetei dar și o ușă de tip franțuzesc (din sticlă) ce dă spre terasă. Ea este despărțită de dining cu o ușă glisantă.

Dining-ul și living-ul sunt puse în același spațiu și sun iluminate de două ferestre foarte mari și de o ușă franțuzească ce iese în terasă. Un rol important în realizarea unui ambient unic îl are șemineul, care este poziționat în mijlocul camerei.

Baia, deosebit de mare pentru un grup sanitar, oferă destul spațiu pentru obiectele sanitare uzuale dar și pentru o cabină de duș. Baia este aerisită și luminată de o fereastră mare.

Pe lângă aceste spații, la parter găsim și o cameră tehnică de 5mp, care oferă acces spre garaj. În cramă (beci) ajungem coborând pe sub scara principală.

Crama garanat va impresiona prin faptul că este foarte spațioasă, de 18mp. Ea este aerisită printr-o fereastră situată în partea de sus a camerei (la nivelul solului din exterior).

Zona de noapte

Dacă parterul este dedicat zilei, etajul este dedicat nopții. El este împărțit în 3 dormitoare, un dressing și două băi dintre care una stil SpA, cu saună și jacuzzi.

Cele trei dormitoare sunt la rândul lor împărțite între două secundare, de 17mp respectiv 13mp, ambele iluminate cu ferestre foarte mari și un dormitor matrimonial de 20mp. Acesta din urmă are acces și la un balcon de 8mp.

Baia principală, cea tip SpA este iluminată și aerisită cu ajutorul a doău ferestre, poziționate în jurul jaccuzi-ului pentru ca beneficiarii să se bucure de o baie fierbite privind pe geam cum ninge.

Exterior

La exterior se remarcă o terasă acoperită foarte spațioasă – de 43mp, având acces atât din living, cât și din bucătărie.

Fațade

Casa va fi decorată cu inserții din lemn (lambriu), ele fiind completate de balustradele din siticlă, montate la balconul de la etaj.

Concluzie concept

Elaborarea conceptului a durat aproximativ 3 saptămâni deoarece beneficiarul a fost foarte pretențios în ceea ce privește compartimentarea casei. Într-un final, cu ajutorul arhitectului nostru, s-a ajuns la un echilibru perfect între necesitățile beneficiarului și bugetul alocat.

Proiectare și Obținere Autorizație de Construcție

Realizarea proiectului a durat alte două săptămâni, după care s-a depus dosarul pentru eliberarea autorizației. Aceasta a ieșit fără întârziere și am putut demara lucrarea înainte de sfârșitul anului, vremea fiind foarte permisivă în iarna 2017-2018.

Construcția la Roșu

Construcția la roșu a demarat imediat ce a ieșit autorizația de construire. Totul a mers fără probleme datorită băncii, care s-a comportat exemplar – nu a întârziat cu plățile.

Pregătirea și organizarea șantierului

Firma noastră s-a ocupat de organizarea de șantier: muncitorii nu au necesitat cazare fiind din București, s-au închiriat toalete ecologice iar deșeurile au fost colectate de Primărie la finalizarea etapei.

Nu a fost nevoie de pază la șantier întrucât majoritatea materialelor au fost aduse ”on-time”, adică în dimineața zilei când urmau să fie folosite. Uneltele și sculele care au rămas la șantier au fost depozitate într-un garaj aflat pe teren.

Dirigintele de șantier este un domn riguros, foarte atent la detalii dar care face uneori exces de zel. El ne-a punctat erori de documentație, care s-au dovedit inexistente și care oricum nu țineau de competența dumnealui – pentru care ulterior și-a recunoscut greșeala și și-a cerut scuze.

Trasarea s-a realizat cu aparatură specializată iar săpăturile cu utilaje închiriate. Cofrarea s-a realizat cu lemn de construcții și cu plăci Tego.

Materiale folosite la construcția la roșu

În mare parte s-au folosit materiale standard, găsite la toate celelalte construcții. Excepție a făcut hidroizolația beciului. Majoritatea materialelor au venit de la depozitul nostru din Snagov.

Furnizor Beton

Am folosit un beton special, cu aditivi de impermeabilizare și anti-îngheț, furnizat de firma TIM Beton, din București. Acesta a fost turnat cu pompă tip elefant – cu braț extensibil.

Pereții exteriori

Pentru a ridica pereții exteriori am folosit cărămidă ceramică de 25cm grosime, marca Porotherm ROBUST. Aceasta este deosebit de rezistentă și are un sistem special de îmbinare care nu numai că eficientizează munca dar nici nu permite poziționarea eronată a blocurilor.

Pereți interiori

Pereții interiori sunt realizați din cărămidă ceramică Porotherm NF, de 11,5cm grosime. Acest material este ideal pentru o foarte bună izolație termică dar și fonică.

Acoperiș

Acoperișul este construit în două ape, din lemn de construcții, dimensionat conform proiectului tehnic. În faza ”la roșu” s-a ridicat doar șarpanta, urmând ca acoperișul să fie finalizat în cadrul fazei ”la gri”.