Studiu de caz Construcție casă București

Date Generale

  • SCR019

  • Mădălina V.

  • București

  • 2017

  • P+1E

  • 135 mp

  • 4 camere

  • Fonduri Proprii

Calendar

Aprilie 2017 Contact inițial
Mai 2017 Semnare contract
Iunie 2017 Proiectare/autorizare
Iulie 2017 Proiectare/autorizare
August 2017 Construcție la roșu
Septembrie 2017 Probleme proiect
Octombrie 2017 Probleme proiect
Noiembrie 2017 Construcție la roșu
Decembrie 2017 Construcție la roșu
Ianuarie 2018 Construcție la roșu

Despre proiect și beneficiar

Doamna Mădălina ne-a contactat inițiai pentru o consolidare. Locuind în Franța, a dorit să aibă aici o firmă de încredere care să poată duce lucrarea la bun-sfârșit fără ca dumneai să vină în România des.

Doamna Mădălina avea o casă mare în București pe care a dorit să o renoveze. Văzând costurile renovării și neplăcându-i cum este compartimentată casa, a hotărât să o demoleze și să construiască o casă nouă, conform preferințelor sale.

Atât demolarea, cât și consolidarea și apoi construcția au fost contractate de la noi. Fiind o clădire veche, lipită de alte clădiri vechi, a fost o sarcină provocatoare, una pe care am reușit să o îndeplinim cu succes însă nu fără peripeții (nu din vina noastră).

Beneficiarul lucrării

Beneficiarul lucrării este o doamnă din București, stabilită și căsătorită în Franța. Fiind un cuplu cosmopolitan, beneficiarii și-au dorit o casă cât mai aproape de centrul orașului, precum cea în care stau în Franța.

Despre teren

Terenul este în București, sectorul 4, unde beneficiarul a moștenit o casă. Terenul și casa sunt foarte bine poziționate, având toate utilitățile racordate și fiind foarte aproape de centrul orașului. Faptul că este poziționat central a fost un dezavantaj pentru beneficiar, care nu a anticipat costurile transportului cu mașini grele în zona centrală.

Sursa de finanțare

Beneficiarul a putut asigura întreg bugetul lucrării din fonduri proprii, fără să apeleze la bancă. Acest fapt ne-a ajutat deoarece totul a decurs normal, fără să existe perioade de așteptare după evaluarea băncii și eliberarea banilor.

Cum am început colaborarea

Colaborarea dintre noi și doamna Mădălina a început în primăvara anului 2017, când ne-a descoperit pe Internet și ne-a contactat. După o perioadă în care am conversat prin e-mail, beneficiarii ne-au vizitat la biroul nostru din București, unde am semnat și contractul de colaborare.

Ne-au ales deoarece au fost mulțumiți de modul profesionist în care i-am consultat și datorită faptului că au putut vizita șantiere în lucru, unde au stat de vorbă cu alți beneficiari care lucrează cu noi.

Design și compartimentare

Beneficiarul a venit cu proiectul gata făcut, fapt pentru care nu vom adăuga nimic în această secțiune. Fiind totul gata făcut, noi nu am oferit nicio soluție în ceea ce privește planificarea casei.

Beneficiarul s-a ocupat inclusiv de obținerea autorizațiilor necesare pentru demolare și construire.

 

Construcția la Roșu

Construcția la roșu s-a derulat normal în primă fază. Totul a mers ok până când am ajuns la beci. Demolându-l am constatat că proiectul nu corespundea cu realitatea – măsurătorile fundației și subsolului fiind făcute greșit.

Nu a fost vina proiectantului, deoarece acesta a trebuit să întocmească planurile de demolare pe baza actelor originale ale construcției. Într-un final, proiectul a fost refăcut examinând situația reală, de pe teren. Acesta a inclus și lucrări neprevăzute în proiectul inițial precum consolidarea fundațiilor și a beciului unui vecin din cauza vechimii lor și a nivelului ridicat de degradare fizică.

Pregătirea și organizarea șantierului

Ne-am ocupat de toate sarcinile de organizare a șantierului. Muncitorii nu au necesitat cazare, ei fiind din București. Materialele au fost depozitate în curte, unde am amenajat un depozit special.

Am închiriat toalete ecologice de la o firmă din București iar deșeurile sunt colectate la sfârșitul fiecărei etape cu un container special pus la dispoziție de Primărie. Securitatea a fost asigurată de camerele existente deja la locație – din curțile vecinilor.

Dirigintele de șantier a fost angajat de către beneficiar. Acesta este un domn foarte serios, care s-a asigurat la fiecare pas că totul este conform proiectului. De altfel, el a semnalat că o grindă s-a umflat, ea fiind turnată seara, pe lumină redusă. A doua zi ne-a raportat acest lucru la prima oră a dimineții astfel încât am reușit să remediem rapid defectul.

Toate lucrările de săpături, dărâmare și evacuare a molozului au fost realizate folosind utilaje speciale, închiriate de la o firmă din București. Am folosit cofraje din lemn de construcții iar planșeele au fost susținute cu popi metalici.

Materiale folosite la construcția la roșu

Toate materialele folosite la construcția la roșu au fost aduse de la depozitul nostru din Snagov și au venit în mare parte în regim ”on-time”, adică dimineața devreme erau livrate materialele ce urmau a fi folosite în ziua respectivă.

Furnizor Beton

La cererea proiectantului am folosit beton de calitate superioară, B350. Furnizorul de beton a fost compania Nest care a livrat folosind malaxoare speciale de la cea mai apropiată stație. Pentru turnare s-a folosit o pompă fixă deoarece lucrarea se află în zona B a capitalei, fapt pentru care nu este permis accesul utilajelor mari. De asemenea, strada unde este lucrarea este destul de îngustă și împânzită de firele rețelelor de comunicații și electricitate, fapt care făcea imposibil accesul unei pompe cu braț (elefant).

Pereții exteriori

Pereții exteriori au fost construiți din cărămidă ceramică Porotherm Robust, de 30 cm grosime, cu lăcaș de mortar și cu sistem de îmbinare NF. Acesta este un material deosebit de rezistent și foarte ușor de pus în operă datorită sistemului de îmbinare – care elimină și orice eroare de aliniere. După montajul izolației exterioare și a finisajelor, pereții vor avea o grosime de 50cm.

Pereți interiori

La interior am folosit cărămidă ceramică Porotherm N+F, de 11,5cm grosime. Acest material oferă o izolație termică și fonică foarte bună.

Acoperiș

Șarpanta acoperișului este realizată din lemn de construcții, dimensionat conform proiectului. Aceasta este în 3 ape și nu are niciun element special (lucarne, turnuri etc). Ea a fost realizată de echipa noastră specializată în acoperișuri.

Deasupra șarpantei am bătut un strat din scândură groasă (astereală) peste care s-a instalat o folie cu rol anti-condens și un strat de șipci despărțitoare. Deasupra acestora s-a montat învelitoarea, marca Wetterbest, de 0.5cm grosime care a venit sub formă de kit care include coamele, jgheaburile, burlanele și alte accesorii.

Construcția la Gri

Construcția la gri a demarat la începutul acestui an, fiind condiționată de întârzierile ce au avut loc în faza la roșu din cauza proiectului care nu corespundea cu realitatea.

Am fost contractați pentru a realiza toate lucrările cuprinse în faza de gri, de la anvelopare până la montarea instalațiilor electrice, termice și sanitare.

Învelitoare acoperiș

Pentru acoperiș s-a folosit țiglă metalică de 0,50 mm, marca Wetterbest ce a venit sub formă de kit ( incluzând coama, jgheaburi și burlane). Sub învelitoare s-a instalat folia anti-condens, montată pe un caroiaj din lemn.

Această etapă s-a desfășurat fără niciun fel de problemă, învelitoarea putând fi montată relativ repede datorită sistemului de îmbinare de care aceasta beneficiază.

Izolație Pereți Exteriori

Pentru izolarea pereților exteriori s-a folosit polistiren expandat de 10 cm, acesta fiind un material ce ajută la păstrarea unei temperaturi constante în interiorul locuinței. Pe lângă aplicarea polistirenului s-au aplicat câteva straturi de tencuială, ajutând la păstrarea temperaturii constante a pereților indiferent de condițiile din exterior.

Ferestre

După preferințele beneficiarului au fost alese ferestrele Marca Gealan s8000. Acestea sunt din PVC de culoare albă cu textură din lemn, în 7 camere și geamuri în 2 straturi, 4 season.

Ușă principală

Ușa principală a fost aleasă tot de către beneficiar, în limita bugetului stabilit. Beneficiarul și-a dorit o ușă simplă, fără elemente speciale de design, care să se afle în ton cu tâmplăria.

Instalații

Echipa noastră s-a ocupat de efectuarea tuturor instalațiilor, nefiind nevoie de vreo solicitare în plus față de ce s-a stabilit inițial.

Instalația Electrică

Pentru instalația electrică s-au instalat două panouri electrice, câte unul pentru fiecare nivel. S-au folosit siguranțe automate marca Scheinder. Pe lângă acestea s-a instalat o singură siguranță diferențială principală.

Terminalele au fost achiziționate de către beneficiar, noi ocupându-ne doar de montajul acestora. Pe lângă acestea, beneficiarul a dorit montarea unui cablu UTP, interfon video și circuite speciale pentru acționarea porților pietonale și auto.

Instalația termică și sanitară

În ceea ce privește instalația termică, beneficiarul a solicitat montarea unei centrale pe gaz prin condensație de 24KW, marca Ariston. Distribuția s-a realizat prin intermediul conductelor PPR și a distribuitoarelor, acestea fiind în număr de 2, câte unul pentru fiecare etaj. Radiatoarele din oțel au fost alese în funcție de dimensiunile din proiect.

În instalația sanitară, alimentarea cu apă rece se face prin intermediul conductelor PPR, iar evacuarea acesteia se face prin intermediul unei conducte PVC de 110 mm.

Galerie

Construcția la roșu

Construcția la gri