Construcție casă parter Crevedia, 80mp la cheie
Date Generale
Calendar
Ianuarie 2017 Contact inițial
Februarie 2017 Constultanță
Martie 2017 Consultanță
Aprilie 2017 Semnare contract
Mai 2017 Proiectare
Iunie 2017 Autorizare
Iulie 2017 Autorizare
August 2017 Construcție la roșu
Septembrie 2017 Construcție la roșu
Octombrie 2017 Construcție la gri
Noiembrie 2017 Construcție la gri
Decembrie 2017 Construcție la cheie
Ianuarie 2018 Construcție la cheie
Februarie 2018 Livrare
Despre proiect și beneficiar

Acest proiect a fost unul dintre cele mai mici realizate de firma noastră. Beneficiarul și-a dorit o casă mică, pe un teren pe care îl are în localitatea Crevedia, la 30 de minute distanță de București. Beneficiarul a vrut să se încadreze într-un buget foarte restrâns, fapt ce a rezultat într-o casă mică dar destul de utilă.
Beneficiarul lucrării
Doamna Liliana este profesoară, are 43 de ani, este căsătorită și locuiește împreună cu familia în București, la apartament. Împreună cu soțul dumneai au hotărât să construiască o casă mică și ușor de întreținut în care să se retragă, lăsând apartamentul copiilor.
Despre teren
Terenul este în Crevedia, într-o zonă de câmpie, foarte aproape de drumul principal care ajunge la București. Este un teren foarte bun, drept, racortat la toate utilitățile. Terenul a fost achiziționat cu ceva timp în urmă, fapt pentru care beneficiarul era în regulă cu toate actele.
Sursa de finanțare
Finanațarea a venit în totalitate din fonduri proprii, doamna Liliana nedorind să se împrumute. De aceea și sarcina noastră a fost mai complicată decât de obicei, pentru că am fost nevoiți să reducem suprafața utilă pentru a ne încadra în buget.
Cum am început colaborarea
Beneficiarul ne-a contactat în luna ianuarie a anului 2017 cu intenția de a construi o casă din metal. Făcând o evaluare a avantajelor și a dezavantajelor, până la urmă a renunțat la ideea de construcție din metal și a migrat către o construcție clasică, din cărămidă.
După câteva luni de întâlniri și vizite la șantierele pe care le aveam în lucru, doamna Liliana a decis să semneze cu noi. Ne-a spus că ne-a ales pe noi datorită seriozității de care am dat dovadă dar și faptului că oferim garanție.
Suprafața casei și numărul de camere
Casa este una foarte mică, de 80mp, cu două dormitoare, un living și o bucătărie open-space. Întreg designul casei a fost elaborat pentru a fi cât mai eficient din punct de vedere energetic.
Configurația camerelor
Fiind o casă cu un singur nivel, zonele sunt împărțite în cele două laturi ale case: în dreapta avem zona de noapte, formată din două dormitoare și o baie. Iar in stânga zona de zi formată din living și bucătărie.
Casa este împărțită în două de un hol care începe cu un vestibul – o cameră care acționează ca un gol de aer între exteriorul și interiorul casei, se continuă cu holul propriu-zis și se termină cu o baie.
Zona de zi
Living-ul are o suprafață de 15mp, el pemițând poziționarea unei canapele mari, pe colț. Acesta este iluminat cu ajutorul unei ferestre mari dar și datorită ușilor în stil franțuzesc ce dau spre terasă.
Bucătăria, de 10mp include un spațiu de dining, în care se poate amplasa o masă de patru persoane.
Beneficiarul ne-a cerut și o cămară, pe care am anexat-o bucătăriei. Iluminatul se face atât din living, cât și datorită unei ferestre poziționate deasupra chiuvetei.
Zona de noapte
Doritoarele, de 12mp fiecare, permit amplasarea a câte unui pat queen-size (160cm), a unui dulap și a unei comode. Ele sunt luminate prin câte o fereastră normală, de 1,2m lățime.
Baia are 4mp și permite amplasarea atât a obiectelor sanitare standard, cât și a unei căzi. Ea este luminată și aerisită cu o fereastră mică, poziționată deasupra căzii.
Exterior
În exterior casei, doamna Liliana și-a dorit o terasă însă nu s-a încadrat în buget, așa că rămâne să o construiască în regie proprie anul viitor.
Proiectare și Obținere Autorizație de Construcție
Construcția la Roșu

Pregătirea și organizarea șantierului
Dirigintele de șantier a fost dezamăgitor deoarece nu a verificat meticulos calitatea lucrărilor. Această situație este foarte comună atunci când lucrarea se face din fonduri proprii, beneficiarii preferând să nu investească în dirigintele de șantier decât suma minimă.
Cofrajele s-au executat din lemn de construcții iar de popi nu am avut nevoie fiind o construcție cu un singur nivel.
Materiale folosite la construcția la roșu
Furnizor Beton
Betonul a fost furnizat de compania Nest, fiind cea mai competitivă. El a fost turnat cu o pompă cu braț extensibil – elefant.

Pereții exteriori
Pentru pereții exteriori am folosit cărămidă ceramică marca Porotherm, gama Robust, de 25cm grosime. Această cărămidă nu numai că este deosebit de rezistentă dar oferă și o foarte bună izolație termică. Pereții vor avea aproximativ 40cm grosime după aplicarea finisajelor.

Pereți interiori
Casa a fost compartimentată cu cărămidă ceramică Porotherm N+F de 11,5cm grosime, rezultând într-o grosime finală a pereților de 15cm.

Acoperiș
Învelitoare acoperiș
Șarpanta acoperișului a fost întărită cu un strat de scândură groasă (astereala) peste care s-a prins o folie anti-condens. Peste folie s-a instalat un caroiaj din șipci de lemn și apoi învelitoarea în sine.
Caroiajul are rolul de a despărți învelitoarea de folie astfel încât condensul format să poată ajunge la streașină și să nu se infiltreze în astereală, prevenind putrezirea acesteia.
Învelitoarea este marca Wetterbest și a venit sub formă de kit complet.

Izolație Pereți Exteriori
Pereții exteriori s-au izolat cu polistiren EPS 70 (expandat). Ei au fost apoi întăriți cu un strat gros de fibră de sticlă (150g/mp) și cu tencuială. Această izolație este deosebit de eficientă și va menține pereții calzi fără dificultate.

Ferestre
S-au instalat ferestre marca AluPlast din profile PVC în 5 camere, cu o grosime constructivă de 75mm. Culoarea aleasă de beneficiar a fost maro-nuc pentru a se potrivi cu învelitoarea. Am folosit geam dublu (termopan), de 24mm grosime totală: 4mm float (interior) + 16mm aer + 4mm planitherm (exterior).

Ușă principală
Beneficiarul a ales ușa principală în bugetul stabilit în prealabil. Ușa este metalică, ranforsată, izolată la interior cu vată minerală. Culoarea ușii este nuc, la fel ca tâmplăria iar exteriorul este tratat cu vopsea anti UV pentru a nu se deteriora în timp.
Instalații
Firma noastră s-a ocupat de toate instalațiile. Fiind o lucrare destul de simplă, nu am întâmpinat probleme la realizarea lor. Mai jos descriem materialele folosite și etapele parcurse:
Instalația Electrică
Am instalat cu un panou cu siguranțe automate Schneider Electric, câte două pentru fiecare cameră: 16A pentru prize și 10A pentru iluminat. Pe lângă acestea, s-au montat și o siguranță diferențială iDPNa Vigi, pentru baie – aceasta previne curentarea.
Circuitele sunt realizate din conductori de 2.5mm pentru prize și 1.5mm pentru lumini. Pe lângă conductori, s-au tras și cabluri UTP, pentru Internet.
Instalația termică și sanitară
Instalația termică este de tip clasic – prin radiatoare. Căldura este generată de o centrală pe gaz, în condensație ce va fi montată în următoarea etapă. Am instalat un distribuitor din alamă și conducte PPR care transportă agentul termic spre calorifele din oțel.
Instalația sanitară folosește conducte PVC pentru evacuarea apei și PPR pentru aprovizionarea cu apă curată.
Construcția la Cheie
Finisaje interioare
Pereții au fost decorați cu vopsea lavabilă siliconată, marca Kober. Șapele de nivelare a podelelor au fost turnate mecanizat iar apoi s-a montat gresie porțelanată în bucătărie și baie și parchet laminat în dormitoare.
Ușile de interior au fost alese de beneficiar în limita bugetului stabilit anterior. Ele au fost montate de echipa noastră.
Instalație termică
În cele din urmă, instalația termică a fost finalizată montând centrala pe gaz, prin condensație, marca Ariston, dimensionată conform proiectului de instalații (24kW).
Finisaje exterioare
Fațadele casei sunt simple, fapt pentru care vom folosi doar o tencuială decorativă profesională, maca Kober, rezistentă la intemperii și razele UV.