Construcție casă Corbeanca - Tămași

Date Generale

  • SCR016

  • Cosmin C

  • Tămaș, Corbeanca

  • 2017

  • P+ pod

  • 130 mp

  • 3 camere

  • Fonduri Proprii

Despre proiect și beneficiar

Acest proiect a demarat în vara lui 2017 și s-a încheiat în toamna aceluiași an din cauza unor neînțelegeri cu beneficiarul. Am fost contractați pentru a realiza doar până la faza ”la gri”.

Beneficiarul lucrării

Domnul Cosmin aste inginer, are 41 de ani și este capul unei familii cu un copil. În 2017 a luat decizia să își construiască a 2-a casă, aceasta fiind o investiție de care să se bucure în viitor – închiriere sau vânzare.

Despre teren

Terenul, aflat în localitatea Tămași, de lângă Corbeanca, într-o zonă destul de râvnită a fost cumpărat de mai mult timp. Beneficiarul avea toate actele necesare, precum și utilitățile racordate.

Sursa de finanțare

Construcția a fost finanțată din fonduri proprii, fapt ce a dus la finalizarea lucrărilor într-un timp relativ scurt față de alte șantiere similare.

Cum am început colaborarea

Am fost contactați la începutul anului, în luna februarie, domnul Cosmin găsindu-ne pe Internet. La începutul lui martie s-a semnat contractul, în vară urmând să demarăm construcția.

Design și compartimentare

Beneficiarul a venit cu propriul proiect, fapt pentru care noi nu am contribuit cu nimic la soluția de compartimentare și design.

Proiectare și Obținere Autorizație de Construcție

Când ne-a contactat, beneficiarul avea deja autorizația de construire scoasă. Noi ne-am ocupat doar de construcție.

Construcția la Roșu

Construcția la roșu a demarat pe la jumătatea verii deoarece echipele noastre nu au fost disponibile mai devreme, ele fiind prezente pe alte șantiere. Acest fapt a dus și la tensionarea relațiilor cu beneficiarul, deși inițial l-am informat despre această situație.

Pregătirea și organizarea șantierului

Firma noastră a făcut organizarea de șantier. Muncitorii nu au avut nevoie de cazare, fiind din București. Am închiriat toalete ecologice de la o firmă parteneră. Deșeurile au fost preluate la sfârșitul fiecărei etape de compania locală de salubritate.

Fiind intr-un cartier liniștit, flancat de alte case, șantierul nu a necesitat pază. Dirigintele de șantier a fost angajat de beneficiar însă nu și-a făcut treaba corespunzător, el nefiind atât de atent pe cât trebuia. Este o situație destul de uzuală atunci când lucrarea se face din fondurile beneficiarului – acesta preferând să cheltuiască foarte puțin pe dirigintele de șantier.

Trasarea a fost realizată cu aparate specializate iar săpătura a fost realizată mecanizat, cu utilaje închiriate. Pentru cofraje s-a folosit lemn (scândură) și popi metalici pentru susținerea planșeelor.

Materiale folosite la construcția la roșu

La fel ca și în celelalte cazuri, majoritatea materialelor folosite au fost aduse de la depozitul nostru din Snagov, cu excepția betonului care a fost achiziționat de la un furnizor local. Materialele au venit în ziua în care urmau să fie folosite, eliminând astfel riscul de a fi furate de pe șantier.

Furnizor Beton

Furnizorul de beton a fost compania Nest, fiind cea mai apropiată de lucrare. Betonul a fost turnat folosind o pompă cu braț extensibil – elefant. S-a folosit beton conform proiectului, adus cu certificat de conformitate.

Pereții exteriori

La exterior zidurile au fost ridicate folosind cărămidă ceramică marca Porotherm, gama ROBUST, de 25cm lățime. Aceste blocuri, fabricate de Wienerberger, au un sistem de îmbinare special, menit să faciliteze construcția astfel încât pereții să fie ridicați cu ușurință și riscul de eroare să fie minim.

Pereți interiori

Casa a fost compartimentată folosind cărămidă ceramică Porotherm N+F de 11,5cm. La fel ca și în cazul pereților exteriori, sistemul ”nut + feder” facilitează foarte mult construcția eliminând riscul de eroare.

Acoperiș

Acoperișul a fost construit din lemn de construcții, dimensionat conform proiectului. Restul acoperișului a fost construit în cadrul fazei ”la gri”.

Construcția la Gri

Învelitoare acoperiș

După realizarea șarpantei, a urmat instalarea asterealei – un strat gros de scânduri. Peste aceasta s-a întins o folie anti-condens și apoi un caroiaj din șipci subțiri din lemn menit să păstreze o distanță între învelitoare și folia anti-condens.

Ultima fază în construcția acoperișului este montarea kit-ului de învelitoare. Acesta este marca Wetterbest și vine sub formă de set complet: tablă, coame, jgheaburi, streașini etc.. Toate aceste lucrări au fost executate de echipa noastră specializată în acoperișuri.

Izolație Pereți Exteriori

Pereții exteriori au fost izolați cu polistiren EPS 70, de 10cm grosime, marca Bauderman. Ei au fost întăriți cu plasă din fibră de sticlă având densitatea de 150g/mp. Peste aceasta am venit cu un strat de tencuială pentru a întări și mai mult peretele. În total, cu toate straturile, peretele ajunge la o grosime de aproape 40cm – ceea ce îl face foarte bine izolat termic și fonic.

Ferestre

S-au instalat ferestre marca AluPlast din profile PVC cu 5 camere având o grosime constructivă de 75mm. Culoarea aleasă de beneficiar a fost maro – nuc, în ton cu învelitoarea. Geamul este dublu (termopan) și este format din 3 straturi: 4mm sticlă float (interior) + 16mm gol de aer + 4mm sticlă planitherm (exterior).

Ușă principală

Ușa principală, metalică este izolată la interior cu vată minerală și are 4 puncte de închidere. Culoarea este în ton cu ferestrele iar la exterior vopseaua este tratată anti UV.

Instalații

Am realizat toate instalațiile însă anumite materiale au fost aduse de beneficiar.

Instalația Electrică

Panoul de siguranțe a rămas în sarcina beneficiarului deoarece nu a dorit să folosim siguranțe Schneider, ci a preferat o marcă mai ieftină. Noi am realizat circuitele care includ conductori de 2.5mm pentru prize și 1.5mm pentru iluminat. Nu a fost instalat niciun alt tip de cablu (de exemplu de rețea).

Instalația termică și sanitară

Instalația termică este realizată în totalitate de noi. Am folosit distribuitoare de alamă (2) conducte PPR și radiatoare din oțel. De asemenea, am instalat și centrala, marca Ariston, pe gaze, prin condensație dimensionată conform proiectului.

Conductele de evacuare sunt realizate din PVC cele care sunt la vedere iar cele de aprovizionare cu apă rece din PPR.

Galerie

Construcția la roșu

Construcția la gri