Construcție casă parter 84mp Grădiștea

Date Generale

  • SCR015

  • Florian T.

  • Grădiștea, IF

  • 2017

  • P

  • 84 mp

  • 3 camere

  • Fonduri Proprii

Calendar

Februarie 2017 Contact inițial
Martie 2017 Semnare Contract
Aprilie 2017 Obținere Autorizație
Mai 2017 Obținere Autorizație
Iunie 2017 Construcție la Roșu
Iulie 2017 Construcție la Roșu
August 2017 Construcție la Roșu
Septembrie 2017 Construcție la Gri
Octombrie 2017 Construcție la Gri
Noiembrie 2017 Construcție la Cheie
Decembrie 2017 Construcție la Cheie
Ianuarie 2018 Livrare

Despre proiect și beneficiar

Ne-am cunoscut cu domnul Tudor Florian în luna Februarie 2017. Beneficiarul ne-a găsit pe internet și a dorit o colaborare cu noi pentru transparența de care am dat dovadă.

Știa exact ce își dorește, fiind un beneficiar hotărât, acesta a vrut o casă simplă. Contractul s-a semnat relativ repede, lucrările demarându-se în luna Iunie 2017.

Beneficiarul lucrării

Domnul Florian are 62 de ani și își dorește o casă pentru a se putea bucura de o viață liniștită la țară, departe de aglomerația orașului și traiul la apartament. Pentru a-și transforma visul în realitate, a achiziționat un teren în Grădiștea, unde va construi o casă simplă în regim de parter.

Despre teren

Terenul se află în Grădiștea, județ Ilfov. Beneficiarul a ales să achiziționeze acest teren pentru a se putea retrage la țară, departe de aglomerația orașului.

Domnul Florian a ales acest teren, pe lângă faptul că este o zona liniștită, pentru distanța relativ mică pe care o poate parcurge până în București.  

Terenul este branșat la utilități, iar beneficiarul a avut actele la zi, lucru ce ne-a permis să ne mișcăm repede în privința autorizației și avizelor necesare.

Sursa de finanțare

Toată finanțarea construcției a venit din fondurile proprii ale beneficiarului, lucrările demarând destul de repede. Nu am întâmpinat probleme sau dificultăți în ceea ce privește construcția.

Cum am început colaborarea

Primul contact cu beneficiarul a avut loc pe internet în luna Februarie a anului 2017, moment în care i-am pus la dispoziție toate informațiile necesare. Având deja terenul achiziționat, domnul Florian a fost hotărât de la bun început să își ridice o casă într-o zonă liniștită.

Așadar, după câteva discuții, beneficiarul ne-a prezentat o schiță proprie pentru modelul său de casă, iar în luna Martie a aceluiași an, am semnat contractul cu acesta.

Design și compartimentare

Design-ul casei reflectă întocmai nevoile beneficiarului. Acesta și-a dorit o casă simplă, cu un regim de înălțime constituit din parter care să cuprindă 3 camere spațioase. Realizarea machetei pentru acest tip de casă s-a realizat destul de repede, fiind nevoie de doar o săptămână pentru a satisface dorințele beneficiarului.

Materiale trimise de beneficiar

Beneficiarul a dorit să construiască casa după schița proprie a acestuia, nefiind vorba de o casă prea mare, domnul Florian a dorit să își realizeze singur modelul de casă în funcție de necesitățile și preferințele sale.

Suprafața casei și numărul de camere

După cum vă spuneam, suprafața casei a fost determinată, în primul rând, în funcție de necesitățile beneficiarului. Acesta nu și-a dorit o casă mare, ci a optat pentru o casă simplă, formată din 3 camere spațioase și luminoase. Pe lângă cele 3 camere, acesta a mai solicitat și o cameră de depozitare (cămară).

Configurația camerelor

Zona de zi

Zona de zi cuprinde living- ul, bucătărie, cameră tehnică și o cameră de depozitare.

Aceste camere sunt unite prin intermediul a două holuri de aproximativ 6 metri pătrați care se intersectează.

Living-ul este destul de spațios, având o suprafață totală de aproximativ 16 metri pătrați, loc în care, beneficiarul, a ales să îl mobileze simplu și cu gust, amplasând pe unul dintre pereți o canapea mare cu două fotolii alăturate și o măsuță pentru cafea, iar pe peretele opus a optat pentru montarea unei biblioteci și a unui televizor.

Bucătăria este și ea la fel de spațioasă. Cu cei 12 metri pătrați ai săi, spațiul de care dispune bucătăria este mai mult decât suficient pentru domnul Florian și soția dumnealui.

Zona de noapte

Zona de noapte cuprinde dormitorul și baia. Acest dormitor are o suprafață de 14 metri pătrați, ceea ce înseamnă că este conform dorințelor beneficiarului, acesta dorindu-și o casă simplă dar spațioasă.

Dormitorul mai beneficiază, pe lângă spațiul generos, și de iluminare naturală prin intermediul unei ferestre destul de mari, cu dimensiuni de 1.20 înălțime și 1.30 lungime.

Baia acestui imobil îi este atribuită dormitorului, fiind situată chiar lângă acesta. Cu cei aproximativ 4 metri pătrați ai săi, aceasta beneficiază de o cadă spațioasă, asamblată lângă geam.

Fațade

Pentru design-ul exterior al casei, beneficiarul și-a dorit să îl realizăm după ideile sale proprii, astfel design-ul exterior este unul original, simplu și plăcut la vedere.
Echipa noastră a căutat cele mai bune soluții pentru a satisface cerințele beneficiarului, drept urmare acesta s-a arătat mulțumit de acest aspect.

Proiectare și Obținere Autorizație de Construcție

Proiectul casei s-a realizat foarte rapid datorită schiței realizată de către beneficiar. Proiectul casei a durat aproximativ 3 săptămâni.

În ceea ce privește autorizația de construire a casei, nu am întâmpinat dificultăți iar ca documente suplimentare pentru proiectare s-a realizat studiul geotehnic.

Construcția la Roșu

Pregătirea și organizarea șantierului

În această etapă noi ne-am ocupat de tot ceea ce ține de organizarea șantierului și de pregătirea lucrărilor, această organizare durând aproximativ 2 zile.

În ceea ce privește cazarea și asigurarea meselor muncitorilor, nu a trebuit să ne ocupăm de acest aspect deoarece aceștia erau din București și s-au deplasat zilnic la lucrare iar toaletele au fost închiriate.

Pentru depozitarea materialelor de construcții nu a fost nevoie de un depozit special deoarece acestea veneau la începutul fiecărei zile, în schimb, s-a amenajat un loc special unde să le situăm.

Din fericire, nu a fost nevoie să asigurăm paza șantierului iar deșeurile au fost strânse într-un loc destinat acestora până la finalizarea șantierului de unde vor fi colectate de către firma locală de salubrizare .

Săpăturile s-au realizat mecanic, cu utilaje închiriate de la cel mai apropiat furnizor, iar dirigintele de șantier a rămas în seama beneficiarului, neridicând probleme la locul construcției.

În ceea ce privește cofrajul, acesta a fost unul standard, din lemn iar în privința popilor, aceștia nu au fost necesari deoarece casa este în regim de parter.

Materiale folosite la construcția la roșu

Furnizor Beton

Pentru această construcție, betonul a fost procurat de la IVONCO Beton, fiind un furnizor de încredere care respectă calitatea produselor.

Pereții exteriori

Pentru construcția pereților exteriori s-a folosit cărămidă ceramică marca Porotherm, gama ROBUST. Este un material constructiv portant, rezistent la forțe de compresiune de peste 13N/mp. Aceste blocuri au o grosime de 25 de centimetri, rezultând într-o grosime finală a pereților exteriori (cu tot cu izolație și tencuială) de aproape 40 de centimetri.

Un alt avantaj important al acestor blocuri este sistemul de găuri de mortar care facilitează mult punerea în operă, astfel reducând costul final al lucrării.

Pereți interiori

Asemenea pereților exteriori, cei interiori au fost ridicați tot folosindu-ne de cărămidă ceramică Porotherm dar de 11,5 centimetri grosime. Aceasta oferă o excelentă rezistență a peretelui dar și o bună izolație fonică și termică.

Acoperiș

Șarpanta acoperișului a fost ridicată din lemn de construcții conform proiectului. Manopera a fost asigurată de echipa noastră specializată în acoperișuri. Peste șarpantă a fost instalată și astereala – un strat gros de scândură menit să întărească acoperișul.

Construcția la Gri

Construcția la gri a început imediat după finalizarea etapelor la roșu. Din păcate, aceasta a picat într-o perioadă foarte aglomerată pentru noi, fapt ce ne-a forțat să mutăm echipele de la șantier la șantier, rezultând întârzieri pe toate șantierele.

Această etapă a fost finalizată înainte de sfârșitul anului, majoritatea finisajelor urmând a fi făcute în iarnă (datorită temperaturilor deosebit de permisive). În paragrafele următoare vom descrie lucrările realizate precum și materialele folosite.

Învelitoare acoperiș

La fel ca și la celelalte lucrări, am folosit învelitoare marca Wetterbest care a venit în kit compet (jgheaburi, strașini, coame etc.). Aceasta are o grosime de 0.5mm și beneficiarul a ales culoarea (maro) dar și forma opritoarelor de zăpadă (înguste).

Izolație Pereți Exteriori

Pereții exteriori au fost izolați cu polistiren expandat EPS70 marca Bauderman și apoi au fost întâriți cu plasă de fibră de sticlă de 150g/mp și tencuială (acestea oferindu-i o rezistență crescută).

Ferestre

Am montat ferestre marca Aluplast, model Ideal 4000. Aceasta au profile din PVC cu 5 camere și 70mm lățime constructivă. Culoare profilelor a fost aleasă de client în ton cu restul decorațiunilor casei – imitație lemn. Geamul este dublu (termopan), cu o grosime de 24mm: Float (4mm) + 16mm gol + 4mm Planitherm. Feroneria este marca GU – cel mai calitativ brand de pe piață.

Ușă principală

Ușa principală a fost aleasă de client în bugetul stabilit în contract. El a ales o ușă metalică, izolată cu fată minerală și cu 4 puncte de închidere. Culoarea ușii este în ton cu tâmplăria și acoperișul iar vopseaua de la exterior este tratată anti-UV.

Instalații

Am realizat toate instalațiile casei, mai jos vom detalia fiecare dintre ele exemplificând lucrările realizate și materialele folosite:

Instalația Electrică

Instalația electrică este compusă din un panou cu siguranțe automate (disjunctoare) marca Schneider Electric (Franța) și trasee electrice. Siguranțele sunt grupate pe etaje și există trasee speciale pentru prize, lumini, băi, bucătărie și consumatori mari (boiler, mașină de spălat etc.).

Instalația electrică include un panou în care găsim câte două perechi de siguranțe Schneider Electric de 1P fiecare în felul următor: 16A pentru prize și 10A pentru iluminat. Pe lângă acestea, s-au instalat și siguranțe diferențiale de tip iDPNa Vigi, care protejează utilizatorii în caz de curentare. Siguranțele diferențiale s-au montat pentru baie și bucătărie.

S-au folosit conductori de 2,5mm pentru prize și 1,5mm pentru iluminat. Pe lângă conductori, circuitele includ și cablu UTP (de rețea). Terminalele (prize și întrerupătoare) vor fi achiziționate de beneficiar și instalate de noi.

Instalația termică și sanitară

Instalația sanitară este compusă din conducte din PPR pentru aprovizionare cu apă rece și conducte din PVC (portocaliu în fundație, gri la exterior) pentru evacuare.

Instalația termică folosește radiatoare de oțel, conducte din PPR și distribuitoare din alamă. Folosim PPR și nu alte materiale datorită izolației termice pe care acest material o oferă (căldura nu se pierde pe parcurs) și rezistenței îmbinărilor (ele sunt practic sudate cu o plită specială ce îmbină perfect conducta cu elementul de legătură – cot). Centrala termică va fi instalată în etapa ”la cheie”.

Construcția la Cheie

Construcția la cheie a decurs normal, ea realizându-se în timpul iernii datorită condițiilor deosebit de permisive ale anului 2017 – au fost temperaturi de peste 15 grade în ianuarie. Am realizat toate finisajele, cu materialele alese de către beneficiar.

Finisaje interioare

Pereții au fost decorați cu vopsea lavabilă siliconată Kober, de culoare albă. Șapele au fost realizate mecanizat pentru o suprafață perfect plată. Podelele au fost acoperite cu gresie porțelanată și cu parchet laminat iar marginile cu plintă din metal, respectiv din lemn.  

Instalație termică

Instalația termică a fost finalizată și pusă în funcțiune. Am instalat o centrală termică pe gaz, prin condensație, marca Ariston, dimensionată conform proiectului de instalații.

Finisaje exterioare

Exteriorul casei a fost dat cu tencuială decorativă de culoare crem, marca Kober, ultra-lavabilă, rezistentă la razele UV. Nu au existat decorațiuni speciale.

Galerie foto

Construcție la roșu

Construcție la gri

Construcție la cheie