Construcție casă parter Dragomirești Vale, 144 mp
Date Generale
Calendar
Mai 2017 Semnare contract
Iunie 2017 Proiectare
Iulie 2017 Autorizație de construcție
August 2017 Autorizație de construcție
Septembrie 2017 Construcție la roșu
Octombrie 2017 Construcție la roșu
Noiembrie 2017 Construcție la gri
Decembrie 2017 Construcție la cheie
Despre proiect și beneficiar

Cu doamna Coștiuc Luminița ne-am cunoscut prin luna Mai 2017, tot atunci începând și colaborarea noastră, urmând ca în 2 săptămâni să fie gata proiectul.
În primăvara anului 2018, sperăm să putem termina casa la cheie, poate chiar și mai devreme dacă putem face finisajele în iarna acestui an.
În privința construcției aleasă de doamna Luminița am întâmpinat ceva probleme datorită întârzierii cu mult peste termenul de livrare al ferestrelor, fiind nevoiți să luăm echipa de pe șantier și să o mutăm la altă lucrare, fapt ce a întârziat lucrarea prezentă.
Beneficiarul lucrării
Ne-a găsit pe internet și ne-a ales pe noi pentru a-i construi noua locuință datorită seriozității și prețului stabilit împreună pentru casa pe care și-o dorește. Doamna Luminița a optat pentru o casă în regim de parter cu 3 camere.
Despre teren
Terenul pe care doamna Luminița îl are, se află în Dragomirești – Vale, Ilfov. Beneficiarul a ales să își construiască noua locuință deoarece este foarte aproape de apartamentul în care locuiau.
Având toate documentele necesare terenului, nu s-a ridicat nicio problemă pentru obținerea documentelor premergătoare colaborării (autorizația de construire, certificat de urbanism etc.).
Terenul ales de către doamna Luminița beneficiază de utilitățile necesare, gazele fiind singurele care lipsesc, dar acest aspect nu ridică probleme deoarece conducta de gaze se află în apropierea terenului.
Sursa de finanțare
Beneficiarul a asigurat banii prin intermediul unui Credit de nevoie personale cu ipotecă, însă acest lucru nu a ridicat probleme la demararea construcției casei, aceasta începând la aproximativ o lună de la eliberarea autorizației de construcție.
Cum am început colaborarea
După câteva discuții, beneficiarul s-a hotărât să își construiască o casă încăpătoare, în regim de parter cu 3 camere.
Design și compartimentare
Pentru acest tip de pod, costurile construcției au crescut cu 30%, iar beneficiarul a optat pentru un planșeu din lemn, fiind o variantă mai ieftină în comparație cu planșeul din beton.
Compartimentarea casei a fost realizată în funcție de nevoi dar și de componenta financiară, aceasta fiind foarte importantă atunci când vă decideți sa construiți o casă.
Materiale trimise de beneficiar
Pentru a ne putea face o idee despre cum am putea realiza planul de construire, beneficiarul ne-a explicat preferințele sale și nevoile pe care acesta le are. Așadar, pentru doamna Luminița, o casă simplă cu 3 camere destul de spațioase și luminoase, este suficient pentru a-și putea satisface necesitățile.
Suprafața casei și numărul de camere
Suprafața de 112 mp a casei a fost determinată în funcție de necesitățile beneficiarului dar s-a ținut cont și de bugetul acestuia. Acest spațiu este suficient de mare pentru asigurarea confortului beneficiarului.
Pe lângă construcția propriu-zisă a locuinței, doamna Luminița și-a dorit o platformă betonată, pe post de terasă, cu o suprafață de 16mp, o cameră tehnică din BCA pe structură ușoară și un beci cu suprafața de 16 mp.
Configurația camerelor
Zona de zi
Zona de zi a locuinței doamnei Luminița este alcătuită din living, bucătărie și cămară, cameră tehnică și baie.
Beneficiarul și-a dorit o casă modestă dar spațioasă, așadar, living-ul generos de aproximativ 27 mp este piesa de rezistență a imobilului, acesta fiind decorat după bunul gust al doamnei Luminița, optând pentru amplasarea unei canapele pe colț, situată între cele două ferestre mari care iluminează întreg spațiul.
Bucătăria este și ea suficient de spațioasă pentru confortul beneficiarului. Cu cei 10 mp ai săi, bucătăria beneficiază și de o cămară pentru depozitare, aceasta fiind realizată la cererea beneficiarului.
Zona de noapte
Zona de noapte este constituită din două dormitoare, unul principal, unul secundar și baie.
Dormitoarele au o suprafață de 13, respectiv, 15 mp și corespund cerințelor beneficiarului, acestea fiind destul de spațioase și iluminate prin intermediul ferestrelor. Cele două dormitoare dispun de paturi matrimoniale cu noptiere, rămânând loc și pentru amplasarea unui birou sau a unei comode cu TV.
Baia din zona de noapte și cea din zona de zi sunt situate una lângă cealaltă, aceste fiind mai mult decât suficiente pentru o locuință de aproximativ 92 mp utili.
Fațade
În privința design-ului exterior, beneficiarul nu a avut anumite pretenții. Acesta și-a dorit un design simplu și modest, fără prea multe elemente complicate. Singurul element ieșit din comun este platforma betonată din spate care ține loc de terasă.
Concluzie Concept
Realizarea conceptului nu a durat mult, macheta fiind gata într-o săptămână. Acest timp scurt a fost favorizat de lipsa solicitărilor unui garaj sau a împrejmuirii casei, beneficiarul dorind să se ocupe de împrejmuirea spațiului exterior în regie proprie.
Per total, beneficiarul a fost pe deplin mulțumit de macheta realizată, regăsindu-se în ea toate sugestiile și dorințele acestuia.
Proiectare și Obținere Autorizație de Construcție
Autorizația de construire a fost lăsată în grija beneficiarului, acesta a dorit să se ocupe personal de actele necesare, iar perioada de eliberare a acesteia a durat aproximativ 2 luni.
Construcția la Roșu

Construcția la roșu a început în luna Septembrie a acestui an. Această etapă a fost condiționată de eliberarea autorizației de construire. Totuși, această perioadă este una optimă pentru a demara construcția unei case la roșu.
Pregătirea și organizarea șantierului
În această etapă noi ne-am ocupat de tot ce înseamnă organizare de șantier, acest lucru durând aproximativ 2 zile. Pentru muncitori s-a asigurat echipament de protecție standard, iar de cazarea acestora nu a fost nevoie să ne ocupăm deoarece erau din București și făceau zilnic naveta.
Nu a fost necesar un depozit pentru materiale deoarece acestea soseau la începutul fiecărei zile și erau depozitate într-un loc special amenajat pe șantier. Din fericire, nu a fost nevoie nici să asigurăm în vreun fel paza șantierului, deoarece proprietatea era împrejmuită, iar lângă șantier se afla o casă locuită, deci era în mod permanent cineva în zonă.
Deșeurile rămase au fost strânse într-un loc destinat acestora, pe șantier până la finalizarea construcției, de unde vor fi colectate de către firma locală de salubrizare .
Dirigintele de șantier a fost angajat de către beneficiar, acesta nu a ridicat probleme și a fost înțelegător, chiar dacă am întâmpinat un mic obstacol: a fost necesară suplimentarea cu o grindă de metal, din profil IPE de 120 pentru întărirea planșeului în zona de living.
Pentru săpături s-au folosit utilaje performante, închiriate de la furnizorii din zonă, iar în privința cofrajului, s-a folosit cel standard din lemn, simple, nefiind nevoie de folosirea unor instrumente specializate.
Materiale folosite la construcția la roșu
Furnizor Beton
Pentru această construcție am folosit beton de la compania Nest din București. Această firmă are 4 stații de beton în diferite zone ale orașului și se caracterizează prin punctualitate, rapiditate și calitate.
Transportul s-a efectuat cu malaxoare moderne care asigură o uniformitate și o temperatură constantă a amestecului de la stație la lucrare, iar turnarea s-a realizat cu ajutorul unei pompe de beton de ultimă generație, care ne-a permis să turnăm eficient și calitativ într-un timp rapid.

Pentru realizarea beciului s-a folosit un beton aparte, cu un aditiv special pentru impermeabilizare.
Pereții exteriori
Pereții exteriori s-au construit din cărămidă ceramică DUROTHERM Soceram 375x240x238 R,datorită lipsei de Cărămidă ceramică Porotherm. Cărămida ceramică Durotherm are dimensiuni de: 375 mm lungime, 240 mm lățime, 238 mm înălțime și o rezistență la compresiune medie.
Grosimea finală a peretelui construit cu această cărămidă va fi de aproximativ 40 cm, incluzând finisajele și izolația.

Pereți interiori
Pereții interiori și cei de compartimentare au fost ridicați din cărămidă Durotherm de 11,5 cm grosime și s-a ales acest tip de cărămidă din același motiv ca și la pereții exteriori – lipsă de cărămidă Porotherm.
Acest tip de cărămidă are un grad de rezistență termică ridicată și contribuie la scăderea costurilor utilităților, deoarece, pe timpul iernii, cantitatea de căldură pierdută este aproape nesesizabilă. Grosimea peretelui,cu tot cu finisaje, ajunge la aproximativ 15cm.

Acoperiș
La această etapă de construire a acoperișului, echipa nu a întâmpinat dificultăți, construcția decurgând fluent.
Construcția la Gri

Ținând cont că finalizarea construcției la roșu a avut loc la sfârșitul lunii Octombrie,construcția la gri a început în luna Noiembrie a acestui an.
Totul a decurs normal, noi fiind contractați pentru realizarea tuturor lucrărilor, acestea incluzând anveloparea și instalațiile. Etapa de anvelopare constă în realizarea izolației termice a casei și închiderea acesteia prin instalarea ușilor și a ferestrelor. De asemenea, tot aici, se realizează și montarea instalațiilor sanitare și electrice.
Învelitoare acoperiș
Pentru învelirea acoperișului, a fost aleasă o învelitoare din marca Wetterbest. Aceasta a fost adusă sub formă de kit, incluzând jgheaburi, burlane și coamă.
La această etapă, echipa nu a întâmpinat niciun fel de problemă, acoperișul casei fiind unul simplu, iar învelitoarea acestuia a fost ușor de montat.

Izolație Pereți Exteriori
La realizarea izolației pereților exteriori, s-a folosit polistiren eps 80 de 10 cm de la furnizorul Bauderman și un sistem multistrat de întărire și aerisire, care asigură durabilitatea izolației și care nu permite pierderea căldurii din interior pe timp de iarnă.
Sistemul multistrat este compus din tencuială, adeziv și plasă. Aceste materiale, plasate în mai multe straturi sub tencuiala decorativă, împiedică orice infiltrație între izolație și perete și protejează cărămidă împotriva factorilor de eroziune.

Ferestre
Tâmplăria interioară și exterioară a fost aleasă de către beneficiar, în funcție de buget și de preferințele sale.
Doamna Luminița a ales să folosească ferestre Aluplast Ideal 4000, în 5 camere, din material PVC de culoarea nucului. Acestea au geam normal planitherm de 4+16+4 și au valori de izolare termică ridicate.

Ușă principală
Ușa principală a fost aleasă tot de către beneficiar, după preferința acestuia. Doamna Luminița și-a dorit o ușă de culoare maro – deschis. Ceea ce este special la această ușă, este vitraliu din care este făcut gemul acesteia.
Pe lângă design-ul exterior pe care doamna Luminița și l-a dorit, acest detaliu deosebit al ușii, atrage imediat privirile.
Instalații
Echipa noastră s-a ocupat de realizarea tuturor instalațiilor, acestea fiind realizate folosind varianta standard de dotări de bază.
La această etapă echipa nu a întâmpinat probleme sau altă solicitare în plus față de ce s-a stabilit, lucrările mergând normal. Instalațiile s-au realizat în luna noiembrie și au fost gata începând cu luna Decembrie a acestui an.
Instalația Electrică
În ceea ce privește instalația electrică, la casa doamnei Luminița, s-a instalat un singur panou. Pentru realizarea instalației s-au folosit siguranțe standard, marca Schneider Electric.
Pentru această construcție nu a fost nevoie de siguranțe speciale sau de linii speciale de curent, iar montarea terminalelor au rămas în sarcina beneficiarului.
Instalația termică și sanitară
Pentru instalația termică s-a folosit o centrală pe gaz, prin condensație, marca Ariston de 24 KW. S-au folosit radiatoare de oțel iar distribuția către ele s-a realizat prin intermediul unor distribuitoare și prin conducte PPR încastrate.
Instalația sanitară este compusă din conductele de alimentare și cele de evacuare. Alimentare cu apă rece se va face prin conductele de PPR, iar evacuarea acesteia se va face prin conducte PVC gri, încastrate.