Studiu de caz construcție casă cu etaj 175mp în Otopeni
Date Generale
Calendar
Aprilie 2017 Semnare contract
Mai 2017 Proiectare
Iunie 2017 Obținere Autorizație
Iulie 2017 Obținere Autorizație
August 2017 Obținere Autorizație
Septembrie 2017 Obținere Autorizație
Octombrie 2017 Obținere Autorizație
Noiembrie 2017 Construcție la roșu
Decembrie 2017 Construcție la roșu
Ianuarie 2017 Conservare
Despre proiect și beneficiar
Domnul Florin ne-a contactat încă de la sfârșitul anului trecut pentru a putea realiza construcția casei pe care acesta și-o dorește. Proiectarea casei s-a început în luna Mai a acestui an dar demararea construcției a fost îngreunată de întârzierea obținerii autorizației.
Beneficiarul Lucrării
Domnul Florin are în jur de 40 de ani și, împreună cu familia sa, a hotărât să își construiască o casă. Deoarece acestuia i se pare mai rentabilă construirea unei case decât cumpărarea unui apartament, beneficiarul a început demersurile în această privință.
Despre Teren
Terenul pe care acesta l-a achiziționat se află în Otopeni, mai exact în cartierul Odăi. Beneficiarul a ales această locație deoarece este o zonă liniștită și este aproape de zona lui de lucru.
Sursa de Finanțare
Finanțarea lucrărilor se va asigura, în mare majoritate, printr-un credit bancar, restul cheltuielilor fiind suportate din economiile proprii.
Cum am început colaborarea
Primul contact cu beneficiarul a fost în luna Decembrie 2016. Inițial, acesta ne-a contactat pentru a primi anumite informații dar fiind foarte mulțumit de promptitudinea cu care am răspuns solicitării lui, domnul Florin a ales să construiască cu noi.
După aceste discuții, beneficiarul a ales să semnăm contractul, lucru ce s-a întâmplat în luna Aprilie 2017, fără să existe impedimente.
Design și compartimentare
Domnul Florin a compartimentat casa după nevoile și preferințele sale. Beneficiarul și-a dorit o casă în regim de parter + 1E, astfel încât, construcția să aibă un etaj mansardat, conform preferințelor acestuia.
Pentru beneficiar, lucrul important a fost să aibă garajul în interiorul construcției.
Materiale trimise de beneficiar
Pentru a ne fi mai ușor să realizăm conceptul, beneficiarul ne-a arătat un model pe care l-a găsit pe internet pentru a ne putea inspira. Acesta nu a avut nicio schiță, ci doar idei, fapt pentru care am început să venim cu propuneri de planimetrie.
Arhitectul cu care lucram atunci nu a putut satisface cerințele beneficiarului, drept pentru care a trebuit să îl înlocuim pentru a putea continua acest proiect. După stabilirea planimetriei, arhitectul a adus-o în standardele legale.
Suprafața casei și numărul de camere
Suprafața casei a fost determinată de nevoile de spațiu ale beneficiarului. Acesta și-a dorit o casă spațioasă iar numărul camerelor l-a ales deoarece are copii și a vrut ca aceștia să aibă destul spațiu.
O preferință a beneficiarului a fost crearea unui birou pentru a putea lucra liniștit atunci când stătea acasă.
Configurația camerelor
Zona de zi
Zona de zi este compusa dintr-un living spațios, o bucătărie cu cămară, un birou, o baie și cameră tehnică.
Living-ul reprezintă piesa de rezistență a acestei locuințe, cu o suprafață de 24 mp, acesta are acces direct la terasa imobilului și este iluminat în mod natural de 2 ferestre spațioase. Alăturat living-ului se regăsește biroul care este destul de spațios, având o suprafață de 7 mp, satisfăcând dorințele beneficiarului.
Bucătăria este și ea destul de încăpătoare, având o suprafață de 8 mp utili, fapt ce poate permite mobilarea și utilarea totală a acesteia, oferind beneficiarului și familiei sale spațiul de care are nevoie.
Camera tehnică și baia se află lângă bucătărie și au o suprafață de 2.32 mp, accesul în acestea făcându-se prin intermediul holului.
Tot din acest imobil face parte și garajul care, la dorința beneficiarului, se regăsește în interiorul construcției și are o suprafața de 16 mp.
Zona de noapte
Zona de noapte a casei cuprinde 3 dormitoare spațioase, 2 bai și un dressing. Aceste camere sunt unite printr-un hol, cele doua bai aflându se la capătul acestuia. Din același hol se face accesul și către zona de zi, menționata mai sus.
Cele 3 dormitoare de 12, respectiv, 13 mp sunt iluminate cu ajutorul unor ferestre de 1.20 m înălțime și 1,50 m lungime. Toate cele 3 dormitoare permit montarea unor paturi spațioase și a unei comode sau birou cu TV.
Băile de 4,18 mp, respectiv, 3.45 mp sunt destul de încăpătoare și permit montarea unei căzi cu hidromasaj pe colț sau a unei cabine de duș, în funcție de preferințe și de comoditatea familiei.
Exterior
Compartimentarea casei se extinde și la exterior, unde beneficiarul a optat pentru amenajarea unei terase de 13.62 mp utili. Accesul către terasă se face direct din living, iar accesul în casă se face prin terasa principala din față, prin holul care duce direct spre living.
Fațade
În ceea ce privește design-ul exterior al casei, domnul Florin a dorit să realizam un model găsit de către aceste pe internet. Acest model s-a bazat pe simplitate, beneficiarul dorindu-și o arhitectura clasică, fără alte elemente complicate, fapt ce a făcut munca echipei să fie una ușoară.
Concluzie concept
Deoarece domnul Florin și familia lui știau destul de bine ce așteptări cu privire la compartimentare, partea de concept s-a derulat foarte fluent. Pe lângă realizarea construcției, beneficiarul a optat și pentru crearea unei fose septice cu cămin de apă și puț.
Timpul alocat realizării machetei a fost de aproximativ 3 săptămâni, timp în care ne-am consultat cu beneficiarul și i-am pus în plan dorințele, pentru a le realiza.
Proiectare și Obținere Autorizație de Construcție
Construcția la Roșu

Construcția la roșu a început pe la sfârșitul lunii Octombrie 2017. Aceasta a fost condiționată de obținerea autorizației de construcție. Totuși, aceasta este și perioada optimă pentru a construi o casă la roșu.
Pregătirea și organizarea șantierului
În această etapă noi ne-am ocupat de tot ce înseamnă organizare de șantier, acest lucru durând aproximativ 2 zile, beneficiarul punându-ne la dispoziție curentul și apa. Pentru muncitori s-a asigurat echipament de protecție standard, iar de cazarea acestora nu a fost nevoie să ne ocupăm deoarece erau din București și făceau zilnic naveta.
Nu a fost necesar un depozit pentru materiale deoarece acestea soseau la începutul fiecărei zile și erau depozitate într-un loc special amenajat pe șantier. Din fericire, nu a fost nevoie nici să asigurăm în vreun fel paza șantierului, deoarece în zona beneficia de supraveghere video și pază permanentă.
Deșeurile rămase au fost strânse într-un loc destinat acestora, pe șantier până la finalizarea construcției, de unde vor fi colectate de către firma locală de salubrizare.
Dirigintele de șantier a fost angajat de către beneficiar și a fost puțin cam exagerat. O oarecare problemă ridicată de către acesta avut loc în momentul în care am fost nevoiți să schimbăm tipul de cărămidă fără să informăm beneficiarul și am cumpărat o variantă de cărămidă mai scumpă decât cea pe care trebuia să o folosim în mod normal.
Dirigintele de șantier a oprit lucrările pentru ca proiectantul să confirme că acea cărămidă este conformă cu normativele în construcții, iar lucrul acesta ne-a costat bani, ținând echipa pe loc și întârziind lucrarea, ambele lucruri fiind asumate de către constructor.
În privința trasării, aceasta s-a făcut cu topograf, fiind negociată și inclusă în preț, iar utilajele pentru săpături și popii metalici au fost închiriate de la furnizorii din zonă.
Materiale folosite la construcția la roșu
Furnizor Beton
Pentru această construcție s-a folosit beton standard de la compania Cirex din București, transportul și manipularea betonului fiind asigurate de către aceștia. Betonul a fost turnat cu ajutorul unei pompe mecanizate, care ajută la turnarea rapidă și uniformizarea eficientă a betonului.

Pereții exteriori
Pereții exteriori s-au construit din cărămidă ceramică de la Soceram, model DUROTHERM 25. Acest tip de cărămidă are o structura compactă și stabilă, întărește structura de rezistenta a clădirii, are un grad de izolare termica ridicat, contribuie la scăderea costurilor utilităților și nu își pierde din valoare odată cu trecerea timpului.
Grosimea finală a peretelui construit cu această cărămidă va fi de aproximativ 40 cm, incluzând finisajele și izolația.

Pereți interiori
Pereții interiori și cei de compartimentare au fost ridicați din cărămidă DUROTHERM de 11,5 cm grosime care au o îmbinare cu locaș de mortar.
Acest tip de cărămidă are un grad de rezistență termică ridicată și contribuie la scăderea costurilor utilităților, deoarece, pe timpul iernii, cantitatea de căldură pierdută este aproape nesesizabilă. Grosimea peretelui,cu tot cu finisaje, ajunge la aproximativ 15cm.

Acoperiș
La construcția acestei case, șarpanta s-a construit din lemn normal de construcții având o grosime de 12×12 cm, aceasta fiind foarte rezistentă și ușor de montat. Beneficiarul și-a dorit un acoperiș simplu, construit în două ape, fără alte elemente de efect incorporate.
La această etapă de construire a acoperișului, echipa nu a întâmpinat dificultăți, construcția decurgând fluent.
Construcția la Gri
Construcția la gri a început concomitent cu cea la roșu, imediat ce condițiile meteo au permis demararea lucrărilor. Am fost contractați de către domnul Florin să realizăm toate procesele acestei etape.

Învelitoare acoperiș
Am ales să folosim învelitoare marca Wetterbest, de 0.5mm, care a venit sub formă de kit cu coame, jgheaburi, burlane etc. Sub învelitoare am montat folia anti-condens, susținută cu ajutorul unui caroiaj format din șipci de lemn. La această etapă nu am întâmpinat dificultăți, totul desfășurându-se fluent.

Izolație pereți exteriori
Pentru izolarea pereților exteriori s=a folosit polistiren expandat de 10 cm, marca Austrotherm EPS 80. Alături de sistemul multi-strat, care este compus din tencuială, adeziv și plasă, împiedică orice infiltrație între izolație și perete și protejează cărămidă împotriva factorilor de eroziune.

Ferestre
Toată tâmplăria interioară și exterioară a fost aleasă de către beneficiar în limitele de buget stabilite. Domnul Florin a ales să folosească ferestre Salamander Streamline, în 5 camere, din material PVC cu pervaz interior de PVC și exterior din aluminiu. Ferestrele sunt de culoare maro – nuc, iar geamurile sunt de 4 – 16 – 4, all seasons.

Ușă principală
Ușa principală a fost aleasă tot de către beneficiar, în limita bugetului disponibil. Aceasta se află în ton cu tâmplăria, având o culoare închisă la culoare. Toată tâmplăria a fost montată de acătre echipa noastră.

Instalații
La această etapă echipa noastră a realizat toate instalațiile și circuitele electrice necesare locuinței.
Instalația electrică
La realizarea instalației electrice a fost nevoie de 2 panouri, câte unul pentru fiecare nivel. S-au folosit siguranțe automate marca Schneider electric dar și siguranțe diferențiale pentru fiecare panou.
Terminalele au fost cumpărate de către beneficiar și montate de către echipa noastră, nefiind nevoie de o linie specială de curent, însă s-a montat cablu UTP pentru internet.

Instalația termică și sanitară
Instalația termică a casei este una prin calorifere, s-a montat o centrală termică pe gaz prin condensare, marca Ariston, dimensionată conform proiectului. Instalația sanitară este compusă din conducte PPR pentru alimentarea cu apă rece și conducte PVC portocalii de 110 mm pentru evacuarea apei menajere.
