Construcție casă la cheie, parter și etaj Constanța, 140mp

Date Generale

  • SCR008

  • Cornelia S

  • Balotești, IF

  • 2016

  • P+1E

  • 169 mp

  • 5 camere

  • Credit Imobiliar

Calendar

Aprilie 2016 Semnare contract
Mai 2016 Întârziere C.U. (Primărie)
Iunie 2016 Întârziere C.U. (Primărie
Iulie 2016 Întârziere C.U. (Primărie)
August 2016 Întârziere C.U. (Primărie)
Septembrie 2016 Concept și Proiectare
Octombrie 2016 Întârziere A.C. (Primărie)
Noiembrie 2016 Întârziere A.C. (Primărie)
Decembrie 2016 Întârziere A.C. (Primărie)
Ianuarie 2017 Întârziere A.C. (Primărie)
Ianuarie 2017 Întârziere A.C. (Primărie)
Februarie 2017 Întârziere A.C. (Primărie)
Martie 2017 Întârziere A.C. (Primărie)
Aprilie 2017 Întârziere A.C. (Primărie)
Mai 2017 Întârziere A.C. (Primărie)
Iunie 2017 Întârziere A.C. (Primărie)
Iulie 2017 Întârziere A.C. (Primărie)
August 2017 Întârziere A.C. (Primărie)
Septembrie 2017 Întârziere A.C. (Primărie)
Octombrie 2017 Întârziere A.C. (Primărie)
Noiembrie 2017 Întârziere A.C. (Primărie)
Decembrie 2017 Întârziere A.C. (Primărie)
Ianuarie 2018 Abandon

Motivul abandonului

Din păcate, la aproape 2 de când s-a făcut cererea, Primăria încă nu a eliberat Autorizația de Construire. Fiind fost cadru militar, beneficiarul ne-a spus că există persoane în cadrul autorităților locale care îi vor răul. Nu l-am crezut inițial dar se pare că în România orice este posibil.

Din acest motiv, am luat decizia să abandonăm lucrarea și să restituim avansul, folosindu-ne de clauza contractuală care ne permite acest lucru.

Despre Proiect și Beneficiar

Primul contact cu beneficiarul a fost la începutul anului 2016, în urma unei campanii de promovare pe Facebook. Atunci am demarat discuțiile: mai întâi pentru a identifica cea mai bună soluție de compartimentare și apoi pentru a negocia construcția în sine.

Beneficiarul Lucrării

Doamna Rodica și domnul Gheorghe sunt o familie din Constanța şi și-au propus să își petreacă anii bătrâneții la casă. Fiind amândoi proaspăt pensionați, au ales viața la curte. Acest stil de viață prezintă mai multe variante de activități, dar le permite și să locuiască alături de fiul lor.

Ne-au ales pe noi deoarece am fost singurii care au putut oferi un portofoliu verificabil de lucrări efectuate, dar și pentru răbdarea și atenția cu care i-am servit.

Despre Teren

Terenul se află într-o suburbie exclusivistă a orașului Constanța, la 10 minute de centrul orașului. Locația a fost aleasă datorită liniștii pe care o oferă, dar și a împrejurimilor selecte.

Terenul a fost achiziționat de la un particular, care a putut pune la dispoziție toate actele necesare, mai puțin planșele OCPI. Aceste planșe s-au dovedit a fi foarte problematice, dl. Gheorghe fiind nevoit să le facă pe cheltuială proprie pentru întreaga zonă.

Din fericire, terenul avea toate utilitățile la poartă, deci branșamentele nu au reprezentat niciun fel de problemă.

Sursa de Finanțare

Finanțarea pentru această lucrare a venit din surse proprii, parțial din economii și parțial din vânzarea unui apartament aflat în Constanța. Practic, din vânzarea unui apartament de două camere, această familie a reușit să cumpere un teren destul de mare (300mp), într-o zonă de lux și să ridice pe el o construcție de 144mp, cu 5 camere, la cheie.

Cum am început colaborarea

Colaborarea a început destul de timid. Am fost contactați prima dată în Ianuarie, moment în care am purtat discuții mai mult informative. Apoi, în Februarie, dna. Rodica a revenit, iar de data aceasta am inițiat discuții concrete, ce au avut ca rezultat stabilirea compartimentării și a conceptului exterior.

După aproape o lună de modificări și negocieri, în luna Martie s-a luat decizia de a se semna contractul, el fiind definitivat și ratificat până la sfârșitul lunii.

Design și Compartimentare

Beneficiarul și-a dorit o casă spațioasă, modernă, cu etaj și alee pentru mașină. Interiorul trebuia să fie destul de spațios pentru a acomoda două familii, iar exteriorul trebuia să lase loc și pentru curte.

Materiale trimise de beneficiar

Principala sursă de inspirație a fost un model de la noi de pe site, ID 1811 din catalogul vechi. Acesta era o casă dreptunghiulară, cu garaj și cu terasă deasupra garajului. Era un model destul de complex și mai mare decât permitea bugetul beneficiarului.

Suprafața casei și număr de camere

Suprafața camerelor a fost adaptată pentru a se încadra în bugetul beneficiarului, însă fără a afecta în vreun fel utilitatea casei. Rezultatul final a fost o casă cu camere mari, destul de spațioase și foarte luminoase. Mai jos veți găsi o descriere amănunțită a compartimentării casei.

Configurația camerelor

În total există 12 încăperi, din care 4 sunt dormitoare, un living mare combinat cu casa scării, o bucătărie foarte spațioasă cu cămară, un vestibul, două băi și un dressing.

Zona de zi

Zona de zi se află la parterul casei și cuprinde bucătăria, de 12mp, cu o cămară de 2mp anexată, living-ul, de 26mp, care este de tip open-space şi care are și funcție de hol, precum și o cameră ce poate fi folosită fie ca dormitor, fie ca birou, de 14mp. De asemenea, aici mai găsim un grup sanitar de 3,5mp și un hol de intrare – vestibul.

Iluminatul living-ului se face prin două ferestre mari, de 190cm lățime. Iluminatul bucătăriei se face printr-o ferestră mare, de 190cm, dar și printr-o uşă de sticlă, care asigură accesul către exterior. Vestibulul are rolul de a forma un tampon de aer între ușa principală și interior. De asemenea, acesta poate fi folosit și pentru depozitare.

Zona de noapte

La etaj găsim zona de noapte, care este compusă din trei dormitoare, unul principal, de peste 14mp, două mai mici şi o baie de 5,4mp. Dormitorul principal este iluminat de o ușă de sticlă și o fereastră, ce au deschidere spre balcon.

La etaj mai găsim două dormitoare secundare. Primul, care poate fi folosit pentru copii, are și un dressing anexat, ajungând la 14,3mp în total. Al doilea dormitor este și cel mai mare, el având aproape 16mp. Ambele dormitoare secundare sunt iluminate cu ferestre de 140cm lățime.

Exterior

În exteriorul casei găsim doar un balcon la etaj și o terasă de acces la parter. Beneficiarul și-a dorit o terasă pe care o va construi ulterior.

Fațade

Fațadele casei sunt comune, cu mici elemente moderniste, dar și rustice. Designul final al casei încă nu a fost stabilit, urmând ca beneficiarul să ia o decizie înainte de finalizarea lucrărilor.

Concluzie concept

Definitivarea conceptului a fost un proces destul de lung, deoarece toată comunicarea s-a făcut prin schimb de e-mailuri, iar acest proces nu este eficient. Până când am ajuns la un consens, au trecut aproape două luni de modificări solicitate și comunicate prin mail. Dacă am fi putut lucra prin teleconferință, acest proces ar fi durat semnificativ mai puțin.

Proiectare și Obținere Autorizație de Construcție

La această lucrare, obținerea actelor necesare a fost cea mai mare provocare. Au existat multe lipsuri în documentația de solicitare, fapt care ne-a întârziat semnificativ. De asemenea, momentul solicitării documentelor a fost nefericit, deoarece autoritățile locale se aflau în mijlocul unui scandal politic. Pentru că necazurile nu vin decât în grup, după ce am depus actele, am așteptat aproape 6 luni pentru a primi un răspuns, motivul invocat de autorități fiind că este o perioadă foarte aglomerată.

În cele din urmă, datorită insistenței domnului Gheorghe față de autoritățile locale, am reușit să obținem Certificatul de Urbanism și să demarăm proiectarea. Având totul prestabilit, procesul de proiectare a durat mai puțin de 10 zile.

Deși s-au depus actele încă din luna Octombrie, nici până astăzi nu a fost eliberată Autorizația de Construire, dar sperăm ca această situație să se rezolve până la sfârșitul lunii Februarie.