Păreri Case Bine Făcute: Construcție Casă Parter 156mp, Parter, Berceni

Date Generale

  • SCR003

  • Daniela I

  • Berceni

  • 2016

  • P

  • 156 mp

  • 4 camere

  • Credit

Calendar

August 2016 Semnare Contract, Proiectare
Septembrie 2016 Autorizare
Octombrie 2016 Construcție la roșu
Noiembrie 2016 Construcție la roșu
Decembrie 2016 Construcție la gri
Ianuarie 2017 Conservare
Februarie 2017 Conservare
Martie 2017 Construcția la gri
Aprilie 2017 Construcția la cheie
Mai 2017 Construcția la cheie
Iunie 2017 Livrare

Despre proiect și beneficiar

Acest proiect a fost unul destul de simplu, care nu a prezentat nicio provocare pentru echipele noastre. Lucrările s-au derulat fără probleme, terenul fiind foarte potrivit pentru o construcție și deosebit de bine nivelat.

Beneficiarul Lucrării

Doamna Daniela și soțul, domnul Alexandru, formează un cuplu tânăr. Ei locuiesc și lucrează în București, fapt pentru care au luat decizia de a construi o casă în comuna Berceni, județul Ilfov.
Fără să beneficieze de asistența unui consultant expert în construcții, beneficiarul a realizat singur proiectul, așa cum l-a sfătuit proiectantul. Acest lucru l-a costat bani și timp, și de aceea situația nu a fost una ideală.

Despre Teren

Terenul este situat în comuna Berceni, la mai puțin de 15 minute de cea mai apropiată stație de metrou. Faptul că este o zonă liniștită și că este aproape de oraș a contat mult în luarea deciziei de a construi o casă acolo. Alt factor decisiv a fost și acela că terenul este foarte bun pentru a construi pe el.

Fiind cumpărat de la o agenție de imobiliare, terenul a venit cu toate actele la zi. Singura problemă a fost lipsa apei curente. Acest inconvenient a fost rezolvat în final prin forarea unui puț de apă.

Sursa de Finanțare

Finanțarea a venit printr-un credit imobiliar, fapt ce a și întârziat și complicat executarea lucrărilor. Întârzierea s-a datorat birocrației excesive – a existat un schimb de documente între noi, beneficiar și bancă.

Faptul că lucrarea a fost finanțată prin bancă a presupus ca noi să executăm construcția cu fondurile noastre și apoi să recuperăm banii de la bancă. Prima etapă a decurs normal pentru că am făcut-o integral cu fondurile noastre. A doua etapă a durat mai mult deoarece am așteptat plata primei rate din partea băncii, plată ce a întârziat.

Cum am început colaborarea

În mod normal, faptul că beneficiarul și-a făcut singur proiectul nu ar fi trebuit să prezinte probleme, însă, în cazul doamnei Daniela, la fel ca în alte cazuri, proiectantul a exagerat puțin. El a realizat structura de rezistență astfel încât aceasta să reziste unor seisme de peste 9 grade. De asemenea, zidurile au fost proiectate să suporte încărcări mult prea mari (echivalentul unei acumulări de zăpadă de 1.5m pe acoperiș).

Astfel de situații sunt des întâlnite, de aceea preferăm să controlăm noi procesul de proiectare. Toate aceste exagerări, dar și faptul că s-au supradimensionat camerele, au dus la un cost de construcție foarte ridicat, mult peste bugetul beneficiarului.

În acest caz, beneficiarul s-a găsit nevoit să refacă proiectul cu altcineva, așa alegându-ne pe noi. Oferind proiectul gratuit, l-am refăcut astfel încât să se încadreze în bugetul doamnei Daniela. Contractul s-a semnat la începutul lunii septembrie, după un lung schimb de documente, care a avut loc începând cu jumătatea lunii August 2016.

Design și compartimentare

Doamna Daniela și-a dorit o casă eficientă, dar încăpătoare. A rezultat o casă destul de mare, cu un living de 25mp, trei dormitoare și două băi.
De asemenea, am adăugat și o terasă în spatele casei, cu acces direct din living. Casa are și o cameră tehnică, dar și o spălătorie

Materiale trimise de beneficiar

Am primit de la beneficiar proiectul în prima lui variantă – cea care îi depășea bugetul. Acesta ne-a ajutat mult să înțelegem nevoile clientului și să îl putem adapta rapid. Totuși au fost câteva modificări de făcut, motiv pentru care a trebuit să refacem proiectul.

În final, prin departamentul nostru de proiectare, am reușit să facem un proiect tehnic mult mai apropiat de dorințele clientului. Macheta și planimetriile au fost realizate în colaborare continuă între cele două părți, noi și beneficiarii.

Suprafața casei și numărul de camere

Suprafața construită a casei a fost stabilită conform bugetului beneficiarului. Cu toate că am redus costul construcției cu aproape 30% și spațiul util cu mai puțin de 20%, rezultatul final a fost o îmbinare perfectă între necesitățile de buget și cele de spațiu ale clientului.

Configurația camerelor

Zona de zi

Zona de zi este împărțită între bucătărie, living-room și baia de serviciu. Fiecare dintre acestea, precum și încăperile zonei de noapte, pot fi accesate din holul principal.

Living-ul este cel care a suferit cele mai mari modificări când am adaptat proiectul la nevoile clientului. Acesta s-a micșorat cu aproape 7mp, de la 30 la 23,85mp utili. Totuși, acest aspect nu a afectat atât de mult spațiul utilizabil, el rămânând destul de mare pentru o canapea pe colț și o bibliotecă voluminoasă.

Zona de noapte

Zona de noapte este împărțită între dormitoarele secundare și cel principal. Ea nu este fizic delimitată de zona de zi, casa având un singur nivel, iar camerele fiind toate unite de un hol principal.

Dormitorul principal are 16.50 mp utili și este poziționat la capătul holului. El dispune de o baie proprie, precum și de un hol de 4 mp, care poate servi și ca dressing. Spațiul generos permite poziționarea unui pat de 180cm lățime, a unei comode cu TV, dar și a unor corpuri de tip dulap.

Exterior

Exteriorul casei este simplu, cu mici inserții decorative moderne. S-a optat pentru această combinație deoarece beneficiarul a dorit o casă ușor de întreținut și utilă.

Terasa principală este poziționată în spatele casei și are aproape 20 mp utili. Accesul pe aceasta se face fie dinspre curte, fie din living. Suprafața terasei este destul de mare pentru a acomoda o masă de șase persoane și un grătar.

Fațade

Așa cum am menționat anterior, fațadele au rămas simple, fiind mai ușor de construit și întreținut.

Concluzie concept

Deoarece doamna Daniela și soțul dumneaei știau destul de bine ce așteptări au privitor la compartimentare, partea de concept s-a derulat foarte fluent. Singura provocare a fost încadrarea tuturor solicitărilor în bugetul țintă.

Proiectare și Obținere Autorizație de Construcție

Odată ce am stabilit conceptul, proiectarea a mers foarte bine, nefiind necesare indicații sau aprobări de la client.
Realizarea proiectului a durat aproximativ o săptămână, iar obținerea autorizației a mers, de asemenea, fluent datorită perioadei în care am făcut solicitarea (mijlocul lunii Septembrie).

Construcția la Roșu

Construcția la roșu a început pe la mijlocul lunii Octombrie 2016. A fost o dată stabilită de eliberarea autorizației de construcție. Totuși, aceasta este și perioada optimă pentru a construi o casă la roșu.

Pregătirea și organizarea șantierului

Noi am oferit toată organizarea de șantier, de la cazarea muncitorilor, la ridicarea deșeurilor rezultate în urma șantierului. Deși organizarea s-a realizat pentru două case, aceasta a durat mai puțin de o săptămână.
O parte din muncitori au fost cazați la șantier, într-o rulotă pusă la dispoziție de noi. Ceilalți aveau reședința în București și le-a fost ușor să se deplaseze la șantier. Masa au luat-o într-un loc amenajat special în cadrul șantierului și a fost asigurată de noi. Dirigintele de șantier a rămas în sarcina beneficiarului. Aceasta este metoda noastră standard de lucru și este metoda pe care o și încurajăm.
Am folosit doar materiale de care am avut nevoie în fiecare zi de lucru, ele fiind livrate de pe o zi pe alta. Această modalitate de lucru a eliminat nevoia unui depozit la șantier. Paza șantierului a fost asigurată de muncitorii care au fost cazați acolo, însă nu a apărut nicio situație care să ne indice că este nevoie de securitate suplimentară.

Materiale folosite la construcția la roșu

Pentru structura de rezistență am folosit materiale conform proiectului tehnic. Fierul pentru armături a fost prelucrat la șantier, el fiind adus la forma indicată de structurist.
Pentru betoane s-au folosit cofraje din lemn, simple, nefiind nevoie să folosim instrumente specializate. Nu a fost nevoie de susținere, întrucât această casă are doar Parter.

Furnizor Beton

Am folosit beton de la compania Nest din București. Această firmă are 4 stații de beton în diferite zone ale orașului, deci poate livra rapid și ieftin oriunde.

Transportul s-a efectuat cu malaxoare moderne care au asigurat o uniformitate și o temperatură constantă a amestecului de la stație la lucrare. Turnarea s-a realizat cu ajutorul unei pompe de beton de ultimă generație, care ne-a permis să turnăm eficient și calitativ.

Pereții exteriori

Pereții exteriori și cei de rezistență s-au construit din cărămidă ceramică Porotherm Robust 25. Aceasta are 250 mm grosime și 64 de camere de aer interioare. Grosimea finală a peretelui construit cu această cărămidă va fi de peste 40 cm, incluzând finisajele și izolația.

Pereți interiori

Pereții interiori și cei de compartimentare au fost ridicați din cărămidă Porotherm din gama N+F, de 115 mm grosime. Aceștia oferă o izolație fonică foarte bună, grosimea peretelui cu finisaje fiind de peste 15cm.

Construcția la Gri

Construcția la gri a început pe la jumătatea lunii Noiembrie 2016 și s-a încheiat aproape de sfârșitul lunii Decembrie. S-au folosit materiale impuse de beneficiar înainte de semnarea contractului.

Învelitoare acoperiș

Am ales să folosim învelitoare marca Wetterbest, de 0.5mm, de culoare similară cu cea a decorațiunilor exterioare.

Așa cum am menționat și mai sus, sub învelitoare s-a montat folia anti-condens, poziționată pe șipci de lemn.

Izolație Pereți Exteriori

Pentru pereții exteriori s-a folosit izolație din polistiren expandat de 10cm și un sistem multi-strat de aerisire și întărire, pentru a asigura durabilitatea.

Sistemul multi-strat este compus din tencuială, adeziv și plasă. Aceste materiale, plasate în mai multe straturi sub tencuiala decorativă, împiedică orice infiltrație între izolație și perete și protejează cărămidă împotriva factorilor de eroziune.

Ferestre

Toată tâmplăria interioară și exterioară a fost aleasă de către beneficiar în limitele de buget negociate inițial. Doamna Daniela a ales să folosească ferestre QFort, în 5 camere, de culoare maro închis.

Instalarea a fost executată de cei de la QFort, cu o echipă specializată. Noi ne-am ocupat doar de achitarea facturilor, nu și de selecție sau de comandă.

Ușă principală

Ușa principală a fost aleasă tot de beneficiar, în ton cu fațadele casei. Ea a fost achitată de firma noastră, conform contractului. De asemenea, am oferit și consultanță în alegerea ușii la cel mai bun raport calitate/preț.

Deși nu pare un detaliu important, deseori beneficiarii aleg uși de intrare de apartament deoarece sunt mai ieftine. Ușile de apartament nu sunt tratate împotriva razelor UV și, în câțiva ani, își pierd culoarea. Acesta este unul dintre detaliile pe care constructorii le cunosc cel mai bine, de aceea e bine să lucrați cu un expert.

Instalații

Echipa noastră a realizat toate instalațiile și branșamentele necesare casei, de la racordarea la puțul forat, până la instalarea fosei septice.

Instalația Electrică

Instalația electrică nu este una complicată, având un singur panou. A fost nevoie de linii speciale pentru hidrofor, boiler și aragazul electric (cu plită).

S-au folosit materiale marca Schneider electric. Pe lângă siguranțele normale, am instalat și siguranțe cu protecție diferențială, pentru baie (iDPNA Vigi).

Instalația termică și sanitară

Încălzirea casei se face în întregime prin pardoseală, iar apa caldă este furnizată prin intermediul unui boiler electric cu două serpentine.

Instalația de încălzire în pardoseală a fost realizată de un colaborator care s-a ocupat atât de proiectare, cât și de instalare. Noi doar am achitat factura, conform contractului.

Construcția la Cheie

Construcția la cheie a început la sfârșitul lunii Martie 2017, începutul lunii Aprilie, fiind condiționată de vremea din acea perioadă. În ciuda condițiilor meteo, această etapă a decurs normal, fără alte impedimente.

Toate finisajele au fost alese de către beneficiar, după preferințele sale, acesta fiind foarte strict în această privință. În privința lucrărilor, firma noastră s-a ocupat de manopera completă a acestei etape, beneficiarul dând instrucțiuni pentru a le realiza după gusturile sale.

Finisaje interioare

Pentru finisajul pereților interiori s-a folosit Savana cu teflon în diferite culori, beneficiarul dorind să aibă câte o culoare în fiecare cameră. Acest tip de lavabil, nu numai că asigură o rezistență crescută la pătare și murdărie, dar are și o putere superioară de acoperire a suprafeței.

Șapele s-au realizat mecanizat după ce a fost instalată încălzirea în pardoseală. Grosimea șapei, cu tot cu încălzirea în pardoseală, este de aproximativ 15 cm.

Finisaje exterioare

Fațadele locuinței au fost vopsite cu Tencuială decorativă siliconică, Duraziv. Pentru finisajul exterior, beneficiarul și-a ales culoarea cappuccino cu granulație de 1,5. Acest tip de tencuială decorativă are o rezistență deosebită la intemperii, la razele UV și are o elasticitate extrem de bună fiind rezistentă la zgâriere și șocuri mecanice.

În privința decorațiunilor de fațadă, beneficiarul nu a dorit sa realizăm nimic special, acesta dorind doar glafuri normale.

Suprafețe și pavaje

Beneficiarul a ales tot ceea ce ține de pavaje. Acesta și-a dorit să achiziționeze gresia porțelanată, faianța și parchetul de la furnizorul propriu.

Beneficiarul a ales acest tip de gresie porțelanată datorită rezistenței sale crescute la factorii mecanici și la cei climatici. La această etapă, beneficiarul a făcut pe cont propriu comanda, noi doar achitând-o.

Instalație termică

S-a instalat o centrală pe combustibil solid cu încălzire în pardoseală, marca Ariston, conform suprafeței casei. Montajul acesteia a fost asigurat de către echipa noastră, la fel și punerea în funcțiune a acesteia.

Galerii foto

Construcția la roșu

Construcția la gri

Construcția la cheie