Părere Beneficiar Casă Berceni, Construcție la Roșu
Date Generale
Calendar
- August 2016 Semnare contract
- Septembrie 2016 Proiectare
- Octombrie 2016 Autorizare
- Noiembrie 2016 Construcție la roșu
- Decembrie 2016 Construcție la roșu
- Ianuarie 2017 Livrare
Despre proiect și beneficiar

Până la sfârșitul lunii Octombrie 2016, construcția la roșu a casei domnului Alexandru P. era finalizată. Implicarea beneficiarului a fost totală, acesta având deja pregătită toată documentația. Faptul că aveam deja un șantier chiar lângă locul construcției a dus la finalizarea rapidă a acestui proiect.
Beneficiarul lucrării
Noul beneficiar, domnul Alexandru P. ne-a contactat datorită recomandării vecinului său. L-am convins să colaboreze cu noi deoarece a fost plăcut impresionat de consultanța oferită de expertul nostru în construcții din cărămidă, care i-a clarificat toate nelămuririle.
Despre teren
Singurul dezavantaj al terenului a fost acela că nu avea utilități complete, ci doar curent electric. Acest lucru nu l-a împiedicat pe beneficiar să aibă acces la apă: împreună cu vecinul său au construit un puț pentru apă potabilă.
Sursa de finanțare
Sursa de finanțare pentru construcție și teren au fost fondurile proprii ale beneficiarului. Alexandru a preferat această variantă, în detrimentul obținerii unui credit bancar, ce ar fi întârziat mult finalizarea lucrării. El a ales o opțiune mai practică și mai rapidă.
Cu banii ce i-ar fi dat pe o garsonieră în cartierul Berceni, Alexandru a ales să își cumpere teren și să construiască o casă la roșu. Beneficiarul a considerat că aceasta este varianta care i se potrivește cel mai bine, chiar dacă econimiile nu i-au permis să finalizeze casa.
Cum am început colaborarea
Lucurile au mers repede, iar contractul s-a semnat la începutul lunii Septembrie 2016. Și de această dată, beneficiarul a contribuit foarte mult la finalizarea rapidă a acestei faze preliminare a realizării construcției.
Alexandru a fost foarte bine informat și a înțeles exact toate aspectele contractului. La rândul nostru, am reușit să identificăm cu exactitate nevoile sale. Datorită acestor lucruri, proiectul tehnic a fost gata în luna Octombrie 2016.
Design și compartimentare

Alexandru P. și-a dorit o casă mică, dar încăpătoare, care să îi ofere toate condițiile de care are nevoie pentru un trai decent. Aceasta a fost ideea de bază de la care am pornit atunci când am realizat proiectul, iar clientul a fost satisfăcut.
Compartimentarea casei este foarte eficientă: sufrageria și bucătăria sunt alăturate, iar accesul în cele două dormitoare se face de pe un hol comun, la mijlocul căruia este baia. Proiectul casei a avut la bază schița creată de Alexandru, cu ajutorul căreia am reușit să realizăm o casă așa cum acesta și-a dorit.
Materiale trimise de beneficiar
Aspectul și forma casei sunt originale, deoarece nu au existat imagini din care ne-am inspirat. Inspirația noastră a constat în dorințele beneficiarului și viziunea sa sa asupra casei. Deoarece acestea au fost foarte bine definite în mintea lui Alexandru, am putut să realizăm construcția la roșu.
Suprafața casei și numărul de camere
Având în vedere bugetul limitat, Alexandru a optat pentru a avea strictul necesar de camere: două dormitoare (unul mare și unul mai mic), o sufragerie, o bucătărie, o baie și o cameră tehnică. De asemenea, casa are și o terasă destul de spațioasă.
Configurația camerelor
Zona de zi
Zona de zi este împărțită între un living de aproape 26mp, o bucătărie de 10mp şi o baie de oaspeți foarte mică, de 1,6mp. Toate aceste camere sunt conectate printr-un hol care face parte din living. Tot din zona de zi mai face parte și o cameră tehnică de 5.6mp, care poate fi folosită și ca spălătorie sau spațiu de depozitare.
Zona de zi a casei cuprinde livingul, bucătăria și grupul sanitar. Livingul este cea mai spațioasă cameră din casă, având o suprafață de 26 mp. Acesta este și foarte bine iluminat în mod natural, având două ferestre mari (170 cm) și o ușă din sticlă.
Bucătăria este și ea destul de spațioasă, având 8mp utili și permițând utilarea completă, precum și mobilarea. Iluminarea naturală a bucătăriei se face printr-o fereastră de 90 cm. Camera tehnică se află lângă bucătărie și sufragerie. Acest spațiu permite montarea unei centrale pe lemne sau poate fi folosită ca spălătorie.
Zona de noapte
Zona de noapte a casei cuprinde un dormitor mare, un dormitor mic și o baie. Aceste trei camere sunt unite printr-un hol, baia aflându-se între cele două dormitoare. Din același hol se face și accesul către zona de zi, descrisă mai sus.

Dormitorul are 14 mp și permite montarea chiar și a unui birou mic, pe lângă pat, dressing și TV. Iluminatul natural se face printr-o fereastră mare de 170 cm lățime. Dormitorul mic poate fi folosit ca dressing, birou sau cameră de oaspeți, având 10 mp. Baia de 6mp, permite montarea unei căzi cu hidromasaj pe colț și are o fereastră de 80 cm.
Exterior
Compartimentarea casei se extinde și la exterior, unde Alexandru a optat pentru amenajarea unei terase de 15 mp utili. Accesul către terasă se face direct din zona de zi (living). Terasa nu este acoperită, putând fi folosită doar în sezonul cald. Nefiind o casă cu etaj, aceasta nu are balcoane, singurul acces către exterior fiind terasa. Intrarea în casă (intrarea principală) se face pe niște trepte joase, ce oferă un aspect primitor casei.
Fațade
Astfel, design-ul casei este unul original, simplu și plăcut la vedere. Mai jos puteți vedea și imaginile machetei casei beneficiarului, unde se pot observa și detaliile din piatră.
Proiectare și Obținere Autorizație de Construcție
Proiectul casei a fost realizat și el foarte rapid. Datorită faptului că deja știam ce își dorește beneficiarul, arhitectului i-a fost foarte ușor să îl finalizeze. De data aceasta nu a mai fost nevoie de intervenția lui Alexandru, noi având deja stabilite compartimentarea și design-ul exterior. Proiectul casei a fost gata în mai puțin de o săptămână.
Autorizația de construire am obținut-o la fel de repede, la două săptămâni după depunerea documentației. Acest lucru a fost posibil datorită faptului că documentația a fost depusă toamna, iar în această perioadă, solicitările pentru autorizațiile de construire sunt mai puține.
Construcția la Roșu

Finalizarea construcției la roșu a avut loc în luna Noiembrie 2016. Rezultatul colaborării dintre echipa noastră și beneficiar a fost acela că lucrarea a fost terminată la mai puțin de o lună de la începerea ei
Pregătirea și organizarea șantierului
Organizarea șantierului nu a ridicat probleme, echipa nefiind una mare. O parte din muncitori locuiau în București, de aceea doar pentru doi dintre ei a trebuit să asigurăm cazarea într-o rulotă (cu mini-bucătărie) pe șantier. Tot ei au fost și cei care au asigurat paza șantierului.
Nefiind o construcție foarte amplă sau dificilă, nu am avut nevoie să depozităm materiale pe șantier. Acestea erau aduse la momentul la care trebuiau să fie folosite, astfel că s-a reușit menținerea unui spațiu de lucru organizat și curat.
În ceea ce privește costurile, organizarea propriu-zisă a șantierului a intrat în prețul contractului, fiind în sarcina echipei noastre. Costurile suplimentare pe care beneficiarul a trebuit să le facă au fost cele privind remunerația dirigintelui de șantier, care avea sarcina de a verifica ceea ce echipa noastră făcea.
Materiale folosite la construcția la roșu
Materialele pe care le-am folosit pentru realizarea construcției la roșu au fost nu doar calitative, ci și eficiente. Am ales să utilizăm beton Nest și cărămidă ceramică Porotherm, de la Wienerberger, acestea fiind unele dintre cele mai bune materiale de construcții de pe piață.
Datorită proprietăților lor, materialele folosite vor asigura eficiența energetică a casei. Acest lucru este un aspect foarte important ce trebuie avut în vedere atunci când alegeți să construiți o casă, deoarece costurile pentru întreținerea ei pot fi foarte ridicate. De aceea trebuie acordată o atenție sporită încă din faza incipientă, de construcție.
Furnizor Beton
Pentru această lucrare am folosit beton tot de la compania Nest, care are o stație de betoane foarte apropiată de șantier. Alegem numai producători mari pentru betoane, deoarece calitatea acestora este foarte importantă pentru noi.
Deși beneficiarul nostru nu este o persoană pretențioasă, acesta a dorit să utilizăm materiale calitative, ce nu vor ridica probleme în timp. Am ales să folosim betonul de la compania Nest deoarece acesta este unul dintre cele mai bune ce pot fi găsite în București. Prestigiul firmei a garantat și calitatea materialului.
Consistența acestuia s-a păstrat pe toată durata transportului, datorită faptului că a fost transportat în malaxoare speciale. Betonul a fost turnat utilizând o pompă de ultimă generație. Aceasta ne-a ușurat foarte mult munca, deoarece turnarea s-a făcut uniform și eficient.

Pereții exteriori
Pentru pereții exteriori am folosit cărămidă ceramică de tip Porotherm, datorită numeroaselor avantaje pe care le are față de BCA: este mai eficientă energetic, mai rezistentă și mai ieftină. Pereții exteriori au probabil cel mai important rol la o casă: ei asigură izolația, dar au și rol rezistență.
Modelul de cărămidă folosit a fost Porotherm 25 Robust. Într-un metru pătrat de zidărie cu cărămidă de 250 mm intră 11 astfel de blocuri. Rezultatul final va fi un zid gros de aproximativ 400 mm, cu tot cu anvelopare. Puteți vedea mai multe detalii despre acest tip de cărămidă direct de pe site-ul producătorului, făcând click aici.

Pereți interiori
Pereții interiori au un rol mai scăzut în susținerea construcției, ei contribuind mai mult la compartimentarea sa. Materialul ales a fost tot cărămidă ceramică Porotherm, model N+F 11.5. Acest tip de cărămidă este foarte potrivită pentru compartimentare din mai multe privințe.
În primul rând, grosimea finală a peretelui interior va fi de maxim 150 mm, cu tot cu finisaje. Acest lucru ajută la ocuparea unei suprafețe destul de mici din interiorul casei cu grosimea peretelui. Un alt avantaj este că materialul oferă și o izolație fonică foarte bună (vocea nu trece prin pereți) – 55 dB cu finisaje și 43 dB fără finisaje.

Acoperiș
Șarpanta casei a fost construită din lemn normal de construcții, de formă rectangulară, având o grosime de 12×12 cm. Beneficiarul și-a dorit un acoperiș simplu, construit în două ape. Acesta nu are încorporat niciun element de efect, ferestre sau turnuri. La construcția acoperișului echipa noastră nu a întâmăpinat dificultăți, lucrul decurgând normal.
Învelitoare Acoperis
Învelitoarea folosită pentru acoperiș a fost aleasă din marca Wetterbest. Aceasta a fost adusă sub formă de kit, cu jgheaburi, burlane și coamă. Nici la montarea acesteia nu am întâmpinat dificultăți, acoperișul fiind finalizat.