Studiu de caz construcție casă de 210mp în București

Date Generale

 • SCR001

 • Laura N.

 • București

 • 2016

 • P+1E

 • 210 mp

 • 5 camere

 • Sursă proprie

Calendar

 • Aprilie 2016 Semnare contract
 • Mai 2016 Concept și Proiectare
 • Iunie 2016 Construcție la roșu
 • Iulie2016 Construcție la roșu
 • August 2016 Construcție la gri
 • Septembrie 2016 Întârziere ferestre
 • Octombrie 2016 Construcție la gri
 • Noiembrie 2016 Construcție la cheie
 • Decembrie 2016 Livrare

Despre proiect și beneficiar

Doamna Laura ne-a contactat în luna Martie a anului 2016. În următoarele câteva luni, s-au purtat negocierile, s-a semnat contractul de colaborare, urmând ca în luna Iulie să se demareze efectiv lucrarea.

Totul a mers fluent, beneficiarul dispunând de fonduri proprii șl de toate documentele necesare. Lucrările s-au derulat de-a lungul verii și toamnei, ele fiind suspendate pe perioada de iarnă. Casa intrând în conservare până în primăvară.

Beneficiarul lucrării

De această lucrare beneficiază un cuplu tânăr, până în 40 de ani și copilul lor. Având gusturi moderne, au căutat să își ridice o casă spațioasă, cu arhitectură non-conformistă. Dumnealor au vrut confort, de aceea și dimensiunile generoase ale imobilului.

Decizia de a lucra cu noi a fost luată datorită colegului nostru, Alexandru. Experiența lui în construcții i-a permis să clarifice orice nelămurire a beneficiarului și să clarifice toate detaliile. Faptul că am putut furniza referințe (mărturii de la clienții vechi) a constituit cel mai mare avantaj.

Despre teren

Terenul pe care s-a construit casa se află la mai puțin de 10 minute de centrul orașului. Terenul a fost achiziționat de la o agenție, fapt pentru care actele s-au finalizat foarte rapid, noi putând să începem restul etapelor fără întârziere.

Terenul are o suprafață destul de modestă, de 300 mp și am întâmpinat unele dificultăți, în special când a fost nevoie să efectuăm săpăturile pentru fundație. Fiind aproape de centrul orașului, terenul a beneficiat de toate facilitățile necesare: apă curentă și electricitate.

Sursa de finanțare

Beneficiarul a susținut toată investiția din surse proprii, nu a avut nevoie de creditare. Deși pare un aspect fără prea multă importanță, finanțarea este unul dintre cele mai des întâlnite probleme la construcția unei case, beneficiarii care depind de credite fiind deseori întârziați de instituțiile bancare.

Cu banii obținuți pe un apartament de 90mp, într-o zonă centrală, doamna Laura a putut susține întreaga investiție în casa de 210mp la cheie, cu finisaje de lux, a terenului de 320mp și a tuturor cheltuielilor aferente (notar, taxe etc.).

Cum am început colaborarea

Colaborarea a început timid, cunoscându-ne mai întâi online și apoi la teren. Au urmat câteva luni de discuții, negocieri și vizite la alte lucrări, acestea concretizându-se prin semnarea contractului de colaborare, în primăvară.

Beneficiarul ne-a găsit inițial pe Facebook, fapt care a creat câteva suspiciuni privind seriozitatea noastră. După ce am facilitat câteva întâlniri între doamna Laura și alți beneficiari cu care am lucrat în trecut, discuțiile au fost accelerate și s-a ajuns rapid la un numitor comun.

Design și compartimentare

Beneficiarii au ales un design modern, găsit la noi pe site, pe care l-au dorit ca punct de pornire. După câteva întâlniri cu arhitectul și teleconferințe cu acesta, s-a ajuns la un design interior și exterior conform dorințelor beneficiarilor și ne-am putut apuca de treabă.

Modelul final de compartimentare reflectă în special hobby-urile și stilul de viață al beneficiarilor. Camerele spațioase și deosebit de luminoase, în special cele de zi, oferă un sentiment de libertate pe care beneficiarii și l-au dorit de la interiorul acestei case, având în vedere că exteriorul (curtea) este destul de modest în ceea ce privește spațiul.

Materiale trimise de beneficiar

Doamna Laura și-a făcut bine temele înainte de a ne contacta, ea identificând mai multe modele care i-au plăcut. Dintre acestea, cel din imaginile alăturate a devenit favoritul dumneaei datorită formelor perpendiculare și a combinației de lemn cu metal.

Suprafața casei și numărul de camere

Suprafața casei a fost limitată de buget, dar și de mărimea terenului, care nu ar fi permis o casă mai mare decât cea pe care au construit-o. Față de modelul din care beneficiarii s-au inspirat, modelul pe care l-am propus noi avea unele încăperi mai spațioase, așa cum ne-a fost solicitat. În mod special, s-au mărit suprafețele camerelor de zi: living și bucătărie – beneficiarii fiind mari fani ai gastronomiei.

Configurația camerelor

Zona de zi

Zona de zi este compusă dintr-un living, o bucătărie spațioasă și un birou. Toate acestea sunt iluminate de ferestre mari, înalte și sunt unite de un hol central, pe mijlocul casei, care face corp comun cu living-ul – maximizându-i acestuia la maxim suprafața utilă.

Bucătăria este piesa de rezistență a zonei de zi, datorită pasiunii pe care o au beneficiarii pentru a găti (soțul doamnei Laura este specializat pe gastronomia orientală). De aceea s-a dorit ca bucătăria să fie deosebit de spațioasă și luminoasă.

Zona de noapte

Zona de noapte constă în trei dormitoare, două secundare și unul matrimonial. Acestea sunt completate de două băi: una pentru dormitorul matrimonial și una pentru celelalte două dormitoare. Tot aici găsim și un dressing spațios, care deservește strict dormitorului matrimonial.

Punctul central al zonei de noapte este dormitorul matrimonial. Acesta este conceput în jurul dorinței beneficiarilor de a avea un confort sporit. De aceea, această cameră a fost gândită asemenea camerelor din hotelurile de lux, care au un spațiu special pentru dressing.

Exterior

În exterior găsim trei balcoane la etaj, câte unul pentru fiecare dormitor. La parter avem doar o terasă mare, la intrare, case se întinde pe toată suprafața casei.

Fațade

Așa cum am menționat și anterior, aspectul casei a fost inspirat de un model găsit pe site-ul nostru. Acest model are forme perpendiculare combinate cu forme rotunde. Beneficiarii au ales să renunțe la formele rotunde, preferând un design mai unitar în ceea ce privește unghiurile casei.

Tot la design-ul fațadelor au contribuit și balustradele lungi, moderne dar și balcoanele fără stâlpi. Fațadele au fost decorate cu elemente din lemn și metal.

Concluzie concept

Pe lângă conceptul definit și descris anterior, beneficiarul ne-a solicitat și împrejmuirea curții. Ne-am ocupat de realizarea design-ului gardului și cel al porților. Pe lângă acestea, beneficiarul a solicitat și un garaj, ceea ce nu am putut încadra din cauza spațiului deosebit de restrâns.

Realizarea conceptului a durat mai puțin de o lună, timp în care am schimbat nenumărate e-mail-uri cu beneficiarul. Astăzi, partea de definire a conceptului se face la distanță, prin teleconferință, nefiind nevoie ca beneficiarul să aștepte sau să se deplaseze.

Proiectare și Obținere Autorizație de Construcție

Am lucrat la această etapă în luna aprilie, perioadă în care suntem foarte aglomerați. Din cauza acestui fapt dar și a unui decalaj provocat de arhitectul nostru, proiectarea a durat puțin mai mult decât era necesar, ea finalizându-se de abia la sfârșitul lui aprilie.

Obținerea autorizației de construcție de asemenea a durat mai mult decât era normal. Acest lucru a fost cauzat de solicitarea care a fost făcută la începutul verii – o perioadă foarte aglomerată pentru autoritățile locale.

Construcția la Roșu

Construcția la roșu s-a desfășurat normal, fără incidente. Ea a început la jumătatea lunii iunie și s-a finalizat spre sfârșitul lui iulie. Cele mai mari provocări au apărut la cofraje, design-ul casei fiind unul neconvențional.

Etapele construcției la roșu

Pregătirea și organizarea șantierului

Dat fiind faptul că s-a construit în București, nu a fost necesar să asigurăm cazarea muncitorilor – majoritatea locuind în apropiere. În cadrul procesului de organizare, ne-am ocupat de pregătirea condițiilor de lucru (toalete ecologice și managementul deșeurilor).

De asemenea, am delegat o persoană care să îndeplinească funcțiile de curierat. Ea a fost însărcinată să cumpere materialele lipsă atunci când era cazul, să aducă mesele muncitorilor și orice alte funcții care ar fi putut distrage echipa de lucru.

Materialele au fost depozitate la șantier, nefiind nevoie de un spațiu special pentru ele. Deșeurile au fost colectate într-un loc, ele fiind colectate săptămânal de firma de salubrizare locală. S-au folosit toalete ecologice închiriate de la o firmă din București.

În ceea ce privește cofrajele, ele au fost executate pe șantier de către o echipă specializată în astfel de confecții de lemn. Pentru suportul plăcilor s-au folosit popi metalici, o platformă din lemn și o folie specială care nu a permis scăparea apei din betoanele turnate.

Dirigintele de șantier a fost ales și angajat de către beneficiar. El are rolul de a ne verifica și de a raporta clientului orice neregulă, fapt pentru care nu ne asumăm niciun fel de sarcină legată de acesta. Preferăm ca relația diriginte-beneficiar să rămână una confidențială din punctul nostru de vedere.

Materiale folosite la construcția la roșu

În ceea ce privește structura de rezistență, am folosit materialele dictate de proiectul tehnic. Singura alegere pe care am putut face-o a fost aceea de a ne alege furnizorul de beton. Acest mod de lucru este unul normal în faza la roșu, având în vedere că ridicăm structura de rezistență, deci nu avem loc de abateri.

Cărămida, fierul și toate celelalte materiale folosite au fost aduse de la depozitul nostru din Snagov. Fiind aproape de un magazin mare de materiale de construcții, am completat lipsurile de la acesta (cuie, unelte etc.).

Furnizor Beton

Betonul a fost furnizat de compania Nest, din București și a fost turnat folosind o pompă de beton pusă la dispoziție de acestea. El a fost transportat până la șantier de malaxoare moderne care au permis menținerea atât a compoziției, cât și a temperaturii betonului constante.

Betonul este una dintre cele mai mari vulnerabilități ale structurii de rezistență. De aceea alegem să lucrăm doar cu furnizorii care au cea mai bună reputație, chiar dacă sunt mai scumpi decât ceilalți. Deoarece garanția pe care o oferim depinde mult de calitatea betonului, asistăm la încărcarea malaxoarelor iar inginerii noștri insistă să fie prezenți atunci când se toarnă la șantier.

Pereții exteriori

Pentru pereții exteriori s-a folosit cărămidă de tip Porotherm ROBUST 25, aceasta are 25 cm grosime și o rezistență la compresiune de 10N/mmp – de 3 ori mai mult decât BCA Ytong Clasic. Izolația termică a acestui material este la fel de bună ca și a BCA-ului.

Spațiul dintre rosturi este umplut cu mortar realizat conform recomandărilor celor de la Wienenberger (furnizorul de cărămidă). Structura portantă a pereților este asigurată de stâlpii și centurile din beton armat cu oțel.

Pereți interiori

Compartimentarea casei a fost realizată folosind cărămidă ceramică Wienenberger Porotherm 11,5 N+F. Aceasta este un excelent izolator fonic și este foarte ușor de pus în operă deoarece se lucrează facil cu sistemul Nut + Feder.

Având mai multe echipe responsabile cu zidăria, ne-a fost ușor să ridicăm pereții, fapt pentru care construcția la roșu s-a derulat destul de fluent. Singurul lucru care ne-a întârziat fiind timpul de întărire al betonului.

Acoperiș

Execuția acoperișului a durat mai mult timp deoarece acesta fiind de tip terasă, a necesitat turnarea unei plăci de beton dar și hidroizolarea acesteia.

Placa de beton din care practic este format acoperișul a fost nivelată cu o șapă și apoi acoperită cu hidroizolație de tip Artec PA.

Construcția la Gri

Finalizând casa la roșu pe la sfârșitul lunii iulie, construcția la gri a putut începe în August. Totul a mers lin în special datorită faptului că nu au fost întârzieri cu plățile iar noi ne-am putut desfășura activitatea eficient.

Am fost contractați pentru a realiza toate lucrările, de la anvelopare, până la instalații. Partea de anvelopare a constat în izolația termică a casei și ”închiderea” ei prin instalarea ușilor și a ferestrelor. De asemenea, am montat instalația sanitară și cea electrică. Cea termică urmând a fi realizată în cadrul lucrărilor ”la cheie”.

Învelitoare acoperiș

Așa cum am menționat anterior, nu a fost nevoie să folosim o învelitoare convențională, de metal sau ceramică. Acoperișul fiind practic o placă de beton nivelată, a fost nevoie doar de izolația termică și de hidroizolația a acestuia.

Izolația termică (pe interior) a fost realizată folosind vată minerală de 20cm. Hidroizolația (pe exterior) s-a realizat cu un material special: o membrană bituminoasă produsă de Artec – aceasta împiedicând infiltrațiile de apă.

Izolație Pereți Exteriori

Pereții exteriori au fost izolați cu un sistem multi strat format din două straturi de tencuială (peste cărămidă și peste polistiren), adeziv, plasă și polistiren de 10 cm, EPS70. Toate acestea asigură o protecție sporită a peretelui, ferindu-l de intemperii.

Deși este mai scump, folosim acest sistem multi-strat pentru a preveni orice infiltrație de apă între polistiren și perete dar și pentru a preveni dezlipirea polistirenului în condiții meteo extreme (vânt puternic).

Ferestre

Beneficiarul a ales singur ferestrele ce vor fi instalate. A solicitat un model făcut la comandă, de culoare neagră. Geamul ales a fost tot de culoare închisă.

Acești doi factori au întârziat livrarea ferestrelor aproape 6 săptămâni, fapt ce ne-a îngreunat progresul. Tâmplăria este de marca Aluplast, este realizată din PVC și are 6 camere.

Ușă principală

Și ușa principală a fost aleasă de către beneficiar, el achiziționând-o dintr-un magazin specializat. Prețul ușii nu a intrat în prețul total al casei. Singura contribuție a noastră a fost cea de consultanță, beneficiarul orientându-se inițial către un model care s-ar fi pretat mai bine unui apartament.

Deși puteți obține o ușă de apartament mult mai frumoasă la un preț mult mai mic decât una de casă, există mari diferențe între acestea. Principala diferență este aceea că ușa de apartament nu este tratată contra radiațiilor UV și se va decolora în câțiva ani, mai ales dacă este expusă direct luminii solare.

Instalații

La momentul redactării acestui articol nu s-a realizat decât instalația electrică, însă tot noi ne-am angajat prin contract să realizăm și instalațiile.

Materialele folosite pentru instalații au fost cele standard, cu câteva excepții la circuitele instalației electrice. Ele au fost livrate atât de la depozitul nostru din Snagov, dar și de un magazin din apropiere.

Instalația Eclectrică

S-au montat două panouri, câte unul pentru fiecare nivel. Pentru protecția împotriva supratensiunii s-au folosit disjunctoare automate marca Schneider Electric. Circuitele au fost realizate independent, pentru lumini și pentru prize.

Pe lângă cablurile standard, s-au tras si cabluri pentru internet, telefonie, cabluri TV și cablu pentru camerele de supraveghere video.

Încă nu s-au discutat alte detalii cum ar fi sistemul de paratrăsnet, terminalele instalației electrice sau protecția diferențială.

Instalația termică și sanitară

Nici instalația termică nu a fost încă realizată la momentul redactării. Se va monta un sistem de încălzire în pardoseală, iar distribuția agentului termic va fi realizată prin conducte PEX, acestea fiind conectate la distribuitoare pentru fiecare nivel.

La data redactării acestui articol, această lucrare nu era realizată decât la nivel de bază (ceea ce este încastrat în placă și pereți). Instalația sanitară va fi una standard, cu conducte din PVC și PPR.

Construcția la Cheie

Lucrările la finisajele finale au început în decembrie însă au fost oprite până la sfârșitul iernii la cererea beneficiarului. S-au realizat doar finisajele exterioare la nivel de vopsea lavabilă.

Pereți exteriori

Pentru exterior am folosit vopsea lavabilă Oskar Silikon, rezistentă la intemperii și la raze UV.

Această vopsea este deosebit de potrivită pentru exterior având o consistență foarte bună și fiind ușor de aplicat.

Vopseaua a fost livrată de la depozitul nostru din Snagov și a fost preparată la șantier.

Balustradele exterioare au fost deja confecționate de echipa noastră și montate în faza anterioară.

Galerii foto

Construcția la cheie

Construcția la gri

Construcția la roșu