4 tipuri de șemineu pentru dormitor

Un șemineu în dormitor sporește romantismul, modernismul și confortul. Doar imaginează-ți că ai ajuns acasă într-o zi friguroasă de decembrie și după ce ai făcut o baie fierbinte, te așezi în pat și privești flacăra șemineului cum arde. Jocul de lumini te fascinează, iar căldura degajată te relaxează pe deplin.

Cum te simți? Nici nu mai e nevoie să pleci într-o vacanță la munte pentru că ai tot ce-ți trebuie la tine acasă, iar pe lângă rolul estetic pe care îl are șemineul, este și o sursă de căldură foarte practică.

În acest articol îți voi aduce la cunoștință toate tipurile de șeminee existente pe piață pentru a-ți face o părere bine definită înainte de o posibilă achiziție.

Există diferite tipuri de șeminee ce pot fi montate în dormitor, în funcție de dorințele și așteptările pe care le ai. În majoritatea cazurilor este instalat în livinguri sau sufragerii, însă mulți doresc să scoată din anonimat zona dormitorului, așa că montează pe unul dintre pereți un șemineu.

Dacă vrei să completezi design-ul dormitorului, iar diferitele elemente decorative nu sunt suficiente, un șemineu poate fi răspunsul. Astfel, dormitorul tău va căpăta personalitate și sigur va fi de invidiat.

Dormitorul, precum bine știi, reprezintă locul în care te odihnești după o zi obositoare. De asemenea, dormitorul este cadrul cel mai intim din casă unde îți petreci timp alături de partenerul de viață. Atmosfera va fi una și mai plăcută în momente în care veți sta împreună și veți urmări cum ard lemnele. 

Majoritatea persoanelor iubesc doar idee de șemineu prin prisma imaginii pe care o conturează în încăpere, dar pe lângă rolul estetic, acesta are și rol funcțional. Poți elimina orice altă sursă de căldură dacă deții un astfel de element în dormitor.

Chiar dacă ai un ești adeptul unui stil minimalist, vintage sau rustic, află că se potrivește cu imaginea de ansamblu oricare ar fi stilul pe care l-ai ales pentru căminul tău. Poți găsi diferite modele din cărămidă, marmură sau granit.

Mai jos îți voi prezenta fiecare tip de șeminee pe care le poți găsi pe piață. Astfel, îți vei contura o părere și vei știi dacă vrei un șemineu cu focar deschis sau nu. 

Tipuri de șemineu în dormitor

semineu-in-dormitor

Șemineu în Dormitor

Înainte de a face o achiziție trebuie să te informezi înainte pentru că urmează să faci o investiție pe timp îndelungat. În continuare îți voi aduce la cunoștință ce tipuri de șemineu poți instala în dormitor.

Tipuri de focar

În funcție de tipul focarului, pe piață pot fi întâlnite 2 modele de șeminee:

Șemineu cu focar închis

Închiderea acestui șemineu este realizată prin intermediul unei sticle termorezistente, iar focarele sunt construite din fontă simplă, oțel căptușit în interior cu șamotă sau fontă căptușită în interior cu șamotă. Pentru un randament la capacitate maximă, focarul închis are nevoie să fie bine izolat.

Șemineu cu focar deschis

Acest tip de șemineu vă amintește de filmele în care familia se adună la gura șemineului și privesc fascinați cum ard lemnele. Șemineul cu focar deschis permite focului să ardă în vatră, iar gazele sunt absorbite de un coș de fum. Pentru confecționare este nevoie de cărămidă sau plăci prefabricate.

Tipuri de combustibil

În prezent, în funcție de tipul de combustibil folosit, s-au evidențiat 4 tipuri de șeminee:

Șemineu pe combustibil solid

Șemineul pe combustibil solid poate fi alimentat doar cu lemne, cărbuni sau peleți pentru că are inclus un cuptor cu termometru. În cele mai multe cazuri, sunt folosite șemineele pe lemne pentru că prețul de achiziționare a combustibilului este foarte accesibil pentru orice buzunar.

Șemineu pe gaz

Șemineul pe gaz poate fi instalat în diferite zonele ale imobilului pentru că acesta nu are nevoie de coș de fum pentru evacuarea gazelor. Pentru a funcționa,  are nevoie de o evacuare concentrică, similară cu cea a centralelor murale de apartament.

Șemineu electric

Șemineul electric este conceput pe baza unei tehnologii de actualitate care facilitează modul de utilizare și de montare. Acesta imită flacăra și deține funcții moderne precum afisaj digital, încălzire electrică cu termostat folosind aeroterma integrată și ascunsă din interiorul șemineului. Aceasta poate fi controlată prin telecomandă sau prin panoul de control găsit pe suprafața șemineului.

Bioșemineu

Bioșemineele încântă cumpărătorii care sunt adepții produselor bio pentru că nu sunt toxice și nu degradează mediul înconjurător. Bioșemineele funcționează cu ajutorul bioetanolului care este un combustibil natural lichid. Acestea se găsesc sub 2 configurații: fixe și mobile care sunt ușor de montat.

Destinația focarului

Când vine vorba despre montarea șemineului, alege întotdeauna o echipă de meseriași profesionistă pentru a evita un posibil eveniment nefericit, oricare ar fi tipul pe care l-ai ales.

Focar șemineu închis sau deschis

Fie că alegi șemineu cu focar închis, fie că este cu focar deschis, oricare dintre modele dețin o instalație simplă cu rol de încălzire prin convecție și radiație în camera în care este instalat.

Termoșemineu (focar tip centrală)

Termoșemineul poate asigura căldură pentru toată casa, iar aceasta are inclus rezervorul de apă, alături de serpentine pentru preluarea căldurii. Ca acest tip de șemineu să ofere randament la putere maximă este nevoie de instalarea unui sistem cu rezervor, pompe, calorifere etc..