Izolație exterioară polistiren extrudat

În acest articol voi prezenta care sunt avantajele și dezavantajele polistirenului extrudat. Îți sună cunoscută denumirea XPS? Voi aduce în discuție rezistența, elasticitatea și duritatea acestui material izolator.

Polistirenul extrudat reprezintă o alegere optimă oricărei persoane care dorește o izolare foarte bună a propriei locuințe. De la izolarea exterioară, până la izolarea interioară (putând fi poziționat chiar și sub parchet), polistirenul extrudat este un izolator incredibil care poate fi comparat chiar și cu vata minerală.

Lista pe care am întocmit-o mai jos îți poate fi de folos în momentul când a venit timpul să te ocupi de izolația exterioară a casei.

Polistiren extrudat – care sunt avantajele?

polistiren-extrudat

Polistiren Extrudat

În momentul când facem o alegere pentru căminul în care locuim, vrem să fie cea mai bună. Analizăm fiecare alternativă pe care o avem fie punct de vedere al prețului sau tendințelor actuale de pe piață, astfel trebuie luat în calcul că polistirenul extrudat dispune de:

  • rezistență superioară la evenimentele meteo neprevăzute este excelentă;
  • duritate superioară comparativ cu polistirenul expandat;
  • impermeabilitate excepțională, astfel apa sau umiditatea nu v-a strica construcția;
  • termoizolație excelentă.

Polistiren extrudat – care sunt dezavantajele?

Ia în balanță faptul că polistirenul extrudat nu stăpânește bine următoarele linii prezentate mai jos:

  • are o durată de viață mult mai mare decât a polistirenului expandat, polistirenul extrudat se degradează în timp;
  • în momentul în care locuiți într-un mediu rural, polistirenul extrudat poate prezenta un punct de interes rozătoarelor și insectelor, distrugând izolarea locuinței;
  • o dată cu distrugerea izolației, apariția umidității va facilita mucegaiul;
  • pentru cei ce iubesc mediul înconjurător, trebuie știut faptul că polistirenul extrudat este dăunător mediului înconjurător.

Polistirenul extrudat este unul din materialele cel mai des folosite în izolarea clădirilor, acesta fiind printre cele mai bune. În rândul românilor, acest tip de material este din ce în ce mai des folosit în casele românilor.

Polistirenul extrudat poate fi folosit atât în izolarea exterioare a imobilelor, cât și în izolarea interioară a acestora, materialul fiind caracterizat prin durabilitatea sa în timp și prin eficiența sa energetică de care dă dovadă.

Polistirenul extrudat se caracterizează prin absorbția extrem de scăzută a apei, rezistență ridicată la presiune, stabilitatea dimensională și o foarte slabă conductivitate termică. 

De obicei, conductivitatea termică a materialelor este testată printr-un număr destul de mare de teste, acestea având rolul de a determina comportamentul lor în timp. Polistirenul extrudat dispune de o conductivitate termică foarte scăzută, făcându-l astfel un foarte bun izolator. Durata de viață a polistirenului extrudat este minimum 15 ani, după care acesta începe să se degradeze într-un proces foarte lent

Polistirenul extrudat, comparativ cu alte materiale izolatoare,  are o rezistență crescută la evenimentele meteo. Izolatorul nu numai că face față cu brio acestora, acesta nici nu suferă vreo deteriorare

Pentru izolația exterioară a imobilelor, polistirenul extrudat este unul din puținele materiale care chiar pot fi comparate cu vata minerală. Vata minerală este deseori considerată a fi varianta premium în izolare, motivul fiind avantajele pe care le oferă, polistirenul extrudat fiind izolatorul care preia o bună parte din avantajele acesteia.

Deși acesta prezintă foarte multe avantaje, acesta are câteva caracteristici care trebuie luate în considerare înainte de folosite, caracteristici precum: durata sa de viață comparativ cu alte materiale izolatoare, acesta poate atrage insectele și rozătoarele și dăunează mediului înconjurător, nu este un material ecologic

Indiferent de dezavantajele pe care le prezintă, acestea sunt foarte puține, ele putând fi chiar ignorate uneori, avantajele de care dispune fiind mult mai numeroase și mai cantitative decât punctele slabe ale acestuia. 

În cazul în care dorești ale alternative pentru că polistirenul extrudat nu se ridică la așteptările tale, poți opta pentru vată minerală(vată bazaltică) sau polistiren expandat