Lambriuri: care sunt recomandate și unde se folosesc

Pereții acoperiți cu lambriu sunt alegerea ideală pentru a pune locuința în evidență printr-un decor cu un design deosebit. 

Lambriu din lemn

Din cele mai vechi timpuri se cunoaște faptul că lemnul este un material cald ce oferă un decor aparte locuinței în care este montat.lambriu lemn interior

Lambriurile din lemn se potrivesc perfect decorurilor rustice dar, în același timp, pereții îmbrăcați cu lambriu de lemn pot crea o atmosferă perfectă pentru locuințele moderne. 

Acest tip de lambriu este folosit pentru decorarea spațiului interior, având un aspect estetic remarcabil, lăsând senzația unui spațiu cald și prietenos.

Lambriurile se montează foarte ușor și se pot repara cu ușurință în cazul în care suprafața acestuia se deteriorează, iar înlocuirea acestora se face fără a dăuna pereților. Costurile unui lambriu variază în funcție de materialul din care este făcut și de lungimea acestuia, prețul fiind de aproximativ 16-100 lei/pachet.

Avantaje

  • material izolator – lambriurile din lemn oferă pereților izolație termică și fonică suplimentară;
  • estetică deosebită – regăsindu-se într-o gamă largă de culori și dimensiuni;
  • reparație și înlocuire rapidă;
  • durată mare de viață – dacă sunt îngrijite corespunzător, lambriurile pot rezista între 10 și 20 de ani.

Dezavantaje

  • deformarea – instalarea necorespunzătoare poate duce la deformarea și umflarea lambriului, așadar, trebuie luat în calcul faptul că lemnul își modifică dimensiunile în funcție de temperatură;
  • putrezirea – în cazul în care lambriul este montat într-o zonă cu un grad mare de umiditate este necesar să se folosească soluții speciale pentru întreținere sau să se achiziționeze lambriuri hirdofugate;
  • întreținerea – cu trecerea timpului lemnul își pierde din proprietăți, așadar, este necesară o întreținere corespunzătoare.

Lambriu din PVC

Pentru placarea exterioară, lambriurile din PVC reprezintă una dintre cele mai practice soluții. Acesta, în comparație cu tencuiala decorativă, beneficiază de o durată mare de viață și este mult mai rezistent la uzură, fiind și mult mai ușor de întreținut.lambriu pvc

Lambriurile din PVC sunt foarte ușor de montat și nu necesită o pregătire specială a suprafeței înainte de a se monta. Lambriul din PVC este un material ecologic și economic, putând fi demontat și refolosit pentru amenajarea altor suprafețe.

În comparație cu cele din lemn, lambriurile din PVC pot fi folosite în încăperi cu un grad de umiditate ridicată, precum băile sau bucătăriile. De regulă, plăcile de PVC pot veni însoțite de o serie de accesorii, acestea având rolul de a ușura montajul și de a oferi posibilitatea trecerii armonioase de la un model la altul (faianță – lambriu etc).

Costurile unui astfel de lambriu variază între 5 și 30 lei/pachet, în funcție de model și lungime.