Vata bazaltică și avantajele ei

Articolul de mai jos este concentrat asupra vatei bazaltice. Vei afla care sunt avantajele și dezavantajele acesteia pentru a putea face cea mai bună alegere pentru imobilul tău.

Când vine vorba despre casa ta, ești extrem de grijuliu și vrei să ai cele mai bune materiale pentru un confort optim. Ești pe punctul de a izola casa și nu știi ce să alegi? Lecturează articolul pentru a afla dacă vata bazaltică este potrivită pentru tine, iar pentru mai multe detalii poți apăsa aici pentru articolul detaliat. 

Avantaje vată bazaltică

vata-bazaltica

Vata Bazaltică

Pentru început, voi evidenția punctele forte ale vatei bazaltice, urmând ca mai jos să afli și punctele slabe ale acestui materiale.

  • din punct de vedere al izolației termice, vata bazaltică este un material excelent. În comparație cu polistirenul, vata bazaltică iese învingătoare;
  • este alcătuită dintr-o textură aerată pentru a ajuta peretele pe care este aplicată să respire;
  • spre deosebire de polistiren, vata bazaltică are în compoziția sa microparticule de sticlă ce țin rozătoarele sau gândacii departe;
  • vata bazaltică este recunoscută pentru spectaculoasa rezistență de până la 850°C;
  • un alt avantaj ce bucură cumpărătorii este faptul că vata bazaltică poate fi regăsită sub formă de lamele și plăci.

Dezavantaje vată bazaltică

Ca orice material de construcție, există și dezavantaje. Uite care sunt punctele slabe ale vatei bazaltice.

  • comparând cu alte variante, vata bazaltică este regăsită la un preț destul de piperat;
  • din cauza microparticulelor din compoziția vatei bazaltice, manipularea se realizează mai greu;
  • în comparație cu polistirenul, vata bazaltică nu se găsește în magazinele de specialitate. Dacă doriți să achiziționați, puteți face acest lucru pe comandă.

Ce este vata bazaltică?

De-a lungul timpului, vata bazaltică s-a remarcat a fi unul dintre cele mai bune materiale izolatoare. Vata bazaltică se obține prin fibrilizarea topiturii de bazalt, folosită pentru confecționarea obiectelor precum saltele sau plăci și pentru izolarea fonică, dar și termică a caselor, care nu are acțiune corozivă a metalelor pe care este amplasată.

Vata bazaltică este un material ce permite pereților să respire, nu putrezește și nu ia foc. Pe lângă acestea, vata bazaltică oferă stabilitate dimensională și nu este un punct de interes pentru rozătoare sau gândaci.

Dacă ești un om ce ține la mediul înconjurător, este bine să știi că vata bazaltică nu este toxică. Astfel, nereprezentând o amenințare pentru planetă, vata bazaltică se află pe primele poziții ale căutărilor datorită acestui mic detaliu.

Un alt punct forte al vatei minerale este acela că prezintă o durabilitate excelentă în timp, tocmai de aceea furnizorii oferă o garanție pe termen nelimitat, sporind astfel încrederea cumpărătorilor.

Vata bazaltică poate fi regăsită sub formă de plăci, concepute special pentru izolarea exterioară a clădirilor sau apartamentelor. Plăcile de vată minerală sunt rigide, confecționate din vată minerală legată cu ancolant pe bază de rășini fenolformaldehidice (produse din condensarea fenolului cu formaldehida).

O firmă ce s-a remarcat în producerea vatei bazaltice este Hitrom. Această companie produce plăci de izolație termică și fonică reprezentată prin litera G, succedată de două cifre. Cea dintâi cifră simbolizează densitatea plăcii în kg/m³, iar cea de-a doua este grosimea în mm.

Vata bazaltică este folosită în fonoizolații, termoizolații și tratamente acustice pentru pereți, camere sau podele. Datorită acestor proprietăți, vata bazaltică este recunoscută ca fiind unul dintre cele mai bune materiale izolatoare din România.

Unul dintre motivele care descurajează cumpărarea vatei bazaltice este prețul care nu este tocmai accesibil pentru oricine, însă datorită durabilității și rezistenței, mulți sunt cei ce aleg vata bazaltică.

Vata bazaltică este considerat a fi un izolator premium, tocmai de aceea stocul este mereu limitat în magazinele de specialitate. Din cauză că nu se fabrică în cantități mari, furnizorii nu țin pe stoc vata bazaltică.