Izolația termică a planșeelor este necesară pentru a împiedica căldura să părăsească interiorul locuinței și, totodată, ajută la reducerea costurilor energiei termice.
Izolația termică a planșeului din lemn
Izolația termică a planșeului din lemn se realizează prin umplerea spațiului gol dintre grinzile de lemn. Pentru acest proces se pot folosi straturi succesive de vată minerală de sticlă sau vată bazaltică.
După umplerea acestor goluri dintre grinzi, stratul izolator se fixează cu ajutorul unei sfori din polipropilenă. Această metodă de fixare va susține vata minerală, evitând tasarea straturilor inferioare.
De regulă, tavanul camerei ce se află sub planșeul de lemn se închide cu structură metalică și cu gips-carton, iar în interiorul structurii metalice, între profile sau peste acestea se va așeza un strat de vată minerală de 5 sau 10 cm.
Între vata minerală și stratul de gips-carton se va monta o barieră de vapori din folie de polietilenă. Pentru o bună izolare a planșeului este necesar să fie folosită o izolație de minim 20 cm. În cazul în care se dorește o suplimentare a izolației, peste vata minerală se pot așeza grinzi de lemn suplimentare. Închiderea planșeului prin pod se poate face cu ajutorul plăcilor de OSB.
Izolația termică a planșeului din beton
Izolația termică a planșeului din beton este ceva mai simplă față de izolația celui din lemn. Pentru realizarea acestei izolații termice se poate face cu ajutorul plăcilor de polistiren expandat sau cu vată minerală.
În cazul în care această suprafață va fi circulată sau folosită pentru depozitare, acoperirea acesteia se poate face cu ajutorul unor grinzi din lemn și plăci OSB, ori se poate tuna o șapă pentru egalizare.
Izolația planșeului din beton se poate realiza și pe tavanul etajului inferior. În acest caz, pe tavanul respectiv se va realiza izolația la fel ca la planșeul din lemn, peste stratul de gips-carton se montează un strat de vată minerală de 5 sau 10 cm, iar între ele o barieră de vapori.