Izolaţia termică – semnificaţia coeficientului K

Cel mai important în ceea ce priveşte pierderea de căldură este coeficientul K, mai exact coeficientul caracteristic pierderii căldurii, prin care se exprimă cantitatea de energie termică ce este cedată de către un anumit element al construcţiei în condiţiile în care diferenţa de temperatură este de 1 grad C.case izolatie termica

Cu cât valoarea corespunzătoare coeficientului k este mai redusă, cu atât izolaţia termică este mai bună şi cu atât mai mare este economia de energie.

În ceea ce priveşte valorile corespunzătoare coeficientului K se face mereu o diferenţiere între valoarea admisibilă, „calculată” şi „valoarea determinată în laborator”, fiecare firmă producătoare de materiale de construcţii specificând condiţiile în care au fost determinate valorile corespunzătoare coeficientului K.

Valoarea „calculată” este valoarea determinată conform prevederilor DIN şi confirmată de către forurile abilitate în acest sens. Numai această valoare trebuie luată în considerare şi numai această valoare trebuie să servească drept punct de plecare în efectuarea diferitelor calcule ce se efectuează.

Valoarea corespunzătoare coeficientului K în W/(mpK) nu trebuie să fie confundată cu valoarea corespunzătoare conductibilităţii, l, în W/(mK). Dacă ar fi să dăm o definiţie simplă a conductibilităţii, această este coeficientul K pentru o grosime a peretelui de 1 m! De exemplu, un element destinat realizării pereţilor, care prezintă o valoare corespunzătoare conductibilităţii de 0,21 prezintă – atunci când are o grosime de 37 cm – o valoare corespunzătoare coeficientului k de 0,51.

O izolare termică completă.
Cel mai folosit sistem de izolare termică indiferent de strucrura pereţilor este izolarea peretiilor cu polistiren expandat sau extrudat. Amândouă tipurile de polistiren dau rezultate bune atâta timp cât se aplică pe pereţi proaspăt construiţi, dar trebuie să ştiţi că o izolare termică eficientă pleacă de la nivelul solului şi se opreşte la acoperiş.

Un lucru pe care unii constructori îl neglijează este aplicarea polistirenului extrudat la interior. Pentru a bloca pierderea de căldură dar şi pentru a evita apariţia petelor de umezeală pe paviment şi pereţi, recomandăm aplicarea polistirenului extrudat pe toată suprafaţă elevaţiei. Pentru acest tip de izolaţie este recomandată folosirea polistirenului extrudat pentru simplul motiv că acesta are o structură mult mai densă decât a polistirenului expandat, având o rezistenţă mult mai ridicată în timp. De asemenea, izolarea acoperişului este un element cheie pentru a menţine căldura în interiorul unei construcţii.

Pentru o izolare eficientă a acoperişului este recomandată izolarea acoperişului cu vată minerală cu pelicula de aluminiu. Aceasta se aplică pe toată suprafaţa acoperişului între grinzile de lemn care definesc apele acoperişului.

La exterior plăcile de polistriren trebuiesc aplicate pe toată supafața zidurilor ‘tencuite’, plăcile de polistiren se aplică pe toată suprafaţa fără a lăsa spaţii de aer între zid şi placă de polistiren. Este foarte important ca plăcile de polistiren să fie foarte bine lipite, fără a lăsa spaţii goale, tocmai pentru a evita apariţia condensului şi a mucegaiului. De asemenea, aplicarea adezivului pe toată suprafaţa izolaţiei termice, creşte semnificativ durabilitatea izolaţiei.