Bineînțeles, atunci când alegem un finisaj trebuie să avem în vedere, pe lângă preț, rezistența, duritatea, aspectul și calitatea produsului ales. Gresia este un element ce are rolul de a da un plus de personalitate locuinței, iar alegerea potrivită a acesteia poate face diferența în spațiul interior al casei.
Gresie porțelanată
Placarea cu gresie este una dintre alegerile cele mai importante pe care trebuie să le faceți cu mare atenție.
Gresia porțelanată este preferată de tot mai mulți oameni datorită calității acesteia. Plăcile din gresie porțelenată sunt foarte rezistente, așadar, acestea oferă o durată de viață mult mai lungă pardoselii pe care acestea o acoperă.
Acest tip de gresie se comportă extrem de bine și la uzura. Acoperirea pardoselilor cu acest tip de finisaj este o investiție foarte bună deoarece pardoselile din gresie porțelanată nu își pierd din strălucire.
Gresia porțelenată poate fi montată în bucătărie, baie, hol, sufragerie, dormitoare și spații exterioare. Aceasta are o densitate foarte mare, durabilitatea acesteia fiind asigurată pentru foarte mult timp.
Acest tip de gresie beneficiază de o gamă largă de palete de culori și imprimeuri. Un alt avantaj al gresiei porțelanate îl reprezintă rezistența crescută la factorii de mediu, precum gradul crescut de umiditate sau diferențele de temperatură ce au loc în procesul de îngheț – dezgheț.
Materiale folosite pentru realizarea plăcilor ceramice porțelanate
- argile – acestea conferă plasticitate plăcilor ceramice;
- feldspat – mineral ce ajută la coborârea punctului de topire al amestecului;
- cuarț – în amestec cu caolinul și fedspatul este folosit la obținerea porțelanului;
- talc;
- caolin – acesta are granulație fină, lipsită de oxizi de fier, de culoare albă din care se produce porțelanul;
- oxizi minerali coloranți.
Costuri
Gresia porțelanată are costuri mult mai ridicate față de alte tipuri de gresie, prețul acesteia fiind determinat de către durabilitatea în timp, rezistența mecanică, calitatea materialelor din care este realizată și aspectul estetic deosebit.
Prețul unei astfel de plăci poate porni de la aproximativ 20 lei/mp și poate ajunge până la aproximativ 110 lei/mp. Acest preț este influențat, în mare parte, de către modelul ales și de mărimea plăcii.
Avantaje
Gresia porțelanată beneficiază de următoarele avantaje:
- durabilitate;
- rezistentă la abraziune;
- neabsorbantă – poate fi montată și la exterior;
- rezistentă la variațiile de temperatură;
- rezistentă la pătare;
- ignifugă;
- rezistentă la îngheț – dezgheț;
Gresie simplă
Gresia simplă este un produs ce se regăsește în toate magazinele de specialitate, având un preț accesibil tuturor persoanelor.
Aceasta, la fel ca și cea porțelanată, este ușor de curățat, fiind o alegere bună pentru placarea bucătăriilor, băii sau a holului. Atunci când vă alegeți tipul de gresie trebuie să vă orientați, pe lângă modelul dorit, și la prețul pe care sunteți dispuși să îl dați. Alegerea unui produs ieftin și de proastă calitate nu va aduce niciodată beneficii pe termen lung, așadar, lucrarea se va deteriora rapid și va fi necesară înlocuirea plăcilor, iar prețul inițial va crește considerabil.
Costuri
În privința costurilor, prețul unei plăci ceramice poate porni de la aproximativ 17 lei/mp și poate ajunge până la aproximativ 60- 70 lei/mp. Prețul acestora poate fi influențat de modelul ales și de mărimea plăcilor dorite.
Avantaje
- accesibilă;
- disponibilă în diferite nuanțe și modele;
- avantajoasă pentru interior;
- durabilitate
- aspect estetic deosebit;
- rezistență.