Gresia mată

A venit momentul în care trebuie să-ți alegi finisajele pentru noul tău apartament sau pentru cel în care locuiești deja și nu știi ce tip de gresie te va avantaja cel mai mult? Alegerea pe care o vei face va dicta stilul pe care căminul tău îl va avea pentru mult timp de acum încolo.

În acest articol voi aduce în discuție care sunt elementele care evidențiază pe piață gresia mată. Mai jos vei afla de ce este așa de îndrăgit acest tip de gresie.

Marile branduri realizează gresie în trei tipuri diferite: gresie mată, gresie porțelanată și gresie luxury. În acest articol voi sublinia care sunt aspectele pozitive și cele negative ale primului tip de gresie menționat.

Gresia mată poate fi folosită în interiorul imobilelor, cât și la exterior. Diferența dintre cele două tipuri de gresie este redată de calibrul plăcii. Gresia de exterior este mult mai groasă pentru a prezenta mult mai multă rezistență în toate perioadele anului.

Avantaje pentru gresia mată

gresia-mata

Gresia Mată

Gresia mată s-a evidențiat de-a lungul timpului datorită calității de care dă dovadă. Prețul susține calitate, gresia mată putând fi găsită la prețuri destul de accesibile pentru orice buzunar.

Gresia mată este realizată în urma unui proces de coacere în cuptoare speciale la o temperatură extrem de mare. Placa de gresie are de obicei o culoare asemănătoare lutului, iar în urma procesului de coacerea aceasta este culoare ce va dicta aspectul final. “Glazura” adică stratul de deasupra este cea care va reda aspectul încăperii în care va fi aplicată gresia.

Gresia mată câștigă teren în fața gresiei porțelanate datorită faptului că aceasta nu alunecă. În acest context, grija de a aluneca și de a te lovi dispare pentru că gresia mată nu facilitează această acțiune.

O altă particularitate a gresiei mate este redată de faptul că petele și urmele se șterg ușor. Gospodinele se bucură de această caracteristică pentru că le simplifică munca în ceea ce privește întreținerea spațiilor în care este aplicată gresia mată.

Pe lângă faptul că este ușor de întreținut, gresia mată se evidențiază prin calitatea ei. Suprafețele acoperite cu gresie mată se comportă exemplar în fața șocurilor mecanice și a traficului intens. Astfel, poți alege să aplici gresie pe holuri sau în bucătărie pentru că poți așeza fără griji mobilierul fără să existe riscul ca placa să se spargă sub atâta greutate.

În comparație cu gresia porțelanată, gresia mată nu se zgârie la fel de ușor. Pe suprafața lucioasă a gresiei porțelanate, fiecare imperfecțiune se va observa într-o lumină bună. Însă, în cazul gresiei mate, zgârieturile nu se vor evidenția la fel.

Fie că alegi un model de o nuanță deschisă, fie că alegi una închisă, gresia mată oferă un aspect deosebit încăperii în care este aplicată. Trebuie să recunoaștem că în final contează ceea ce se vede, iar modul în care gresia mată iese în evidență este unul modern. Poți alege să inserezi plăci cu model dacă nu ești adeptul simplității.

Dezavantaje pentru gresia mată

Mai jos îți voi prezenta care sunt dezavantajele gresiei mate pentru a știi ce să iei în calcul în momentul achiziționării acestui tip de gresie.

Gresia mată nu oferă aceeași imagine vizuală de ansamblu ca gresia porțelanată. În cazul celei de-a doua, aspectul oferit este unul lucios, iar în razele de soare se conturează un tablou bine definit și modern. Însă, vorbind strict despre gresia mată, aspectul rezultat este unul mat în mod evident, însă în funcție de preferințele fiecăruia și gresia mată oferă un aspect elegant.

Dacă alegi un model de gresie ce prezintă o textură, trebuie să știi că gresia texturată se întreține mai greu, iar gospodinele vor pierde destul de mult timp pentru a șterge suprafețele. Dacă ești adept bio, poți încerca diferite soluții din bicarbonat de sodiu sau zeamă de lămâie.

Gresia mată este considerată a fi o alegere contemporană, preferată de cei cu gusturi mai simple. Poți alege gresie mată și să alegi să evidențiezi încăperea prin mobilier și diferite elemente decorative.

Gresia mată la exterior

Dacă ai ales pentru interior gresia mată, poți alege și pentru exterior fără nicio problemă! Calitatea denotă faptul că gresia mată poate fi folosită și în exterior. Diferența dintre gresia mată de interior și cea de exterior este redată doar de calibrul plăcii. Pentru exterior sunt folosite plăci de gresie mai groase pentru fi mai rezistente în diferite condiții de vreme.

Dacă în urma lecturării acestui articol ai ajuns la concluzia că gresia mată nu se potrivește dorințelor tale, poți alege gresie porțelanată, granit sau marmură.