Faianța porțelanată de interior sau exterior

Finisajele unei locuințe sunt la fel de importante ca oricare alt element pentru că definesc spațiul, formând imaginea de ansamblu a locuinței. Gresia și faianța îmbracă pereții, respectiv podelele, fiind primele elemente care conturează viitorul mediu în care urmează să-ți duci traiul.

În acest articol voi prezenta de ce să alegi faianța porțelanată pentru locuința ta. Sunt atâtea firme de finisaje ce au foarte multe variante de modele, mărimi sau texturi încât te induc în eroare pentru că nu știi dacă alegerea pe care o faci este cea potrivită.

Pentru început, haideți să lămurim ce este faianța și unde se folosește. Faianța se folosește pe pereți, aplicată vertical, definitivez acest aspect pentru că există cazuri în care faianța este aplicată și pe podele, doar că faianța nu este construită pentru a susține atâta greutate.

Astfel, traficul intens, alături de mobila care va fi așezată pe suprafața faianței vor face că plăcile să cedeze și să se spargă, distrugând astfel toată investiția pe care ai făcut-o.

Cum se fabrică faianța porțelanată?

faianta portelanata

Faianța Porțelanată

În trecut, culoarea plăcii de gresie era dată de nuanța lutului din care era realizată placa în sine. Stratul de lut era pus în cuptor la o temperatură foarte mare, urmând să rezulte o placă asemănătoare cu aspectul unui ulcior de lut cu fețe poroase.

În prezent, tehnica de realizare a plăcilor de faianță s-a modernizat, plăcile fiind supuse unui proces de ardere la o temperatură ridicată în care una dintre fețele plăcii de faianță era mai netedă și mai lucioasă, primind denumirea de “glazură”.

Ce noțiuni trebuie să știi despre faianța porțelanată?

Faianța porțelanată este des întâlnită pe pereții caselor din România pentru că prețul este în raport cu calitatea ceea ce este un aspect important pentru orice om. Toți ne dorim să facem o investiție care să dureze în timp și să nu întâmpinăm probleme pe parcurs.

Faianța porțelanată are un aspect lucios, iar acest lucru poate supăra gospodinele pentru că în lumină petele se vor sesiza extrem de ușor. Dar, acest lucru poate fi rezolvat cu un produs de curățat ce poate fi găsit în comerț.

Privind altfel problema, lumina care pătrunde în camera în care este folosită faianța porțelanată va crea un efect de spațiu, creând astfel senzația că încăperea este mai mare. Folosind o culoare deschisă va fi sporită ideea de curățenie, de puritate a încăperii.

Faianța porțelanată este accesibilă pentru orice buzunar și se află în raport cu calitatea care este un criteriu definitor pentru că toți ne dorim calitate fără să dăm peste prețuri exagerate. Totuși, materialele din care sunt realizate plăcile de faianță sunt de înaltă calitate, ceea ce face ca faianța porțelanată să fie mai scumpă în comparație cu alte variante, însă prețul nu sperie pe nimeni pentru că nu este exagerat.

Faianța porțelanată este cunoscută în România încă din perioada comunistă, când nu existau alte variante disponibile dintre care să alegi. Dar, o dată cu trecerea timpului pe piață au apărut tot mai multe modele, dar popularitate faianței porțelanate nu a scăzut pentru că este un tip de faianță extrem de calitativ oricare ar fi brand-ul. 

Mai sus am definitivat faptul că faianța se folosește exclusiv pe pereți, acum trebuie să stabilim ce model alegem. Având atâtea avantaje, nu este deloc greu să faci o alegere pentru că în cazul faianței porțelanate ai o mulțime de modele, mărimi sau design-uri, astfel ai nevoie doar de imaginație.

Din punct de vedere vizual, faianța porțelanată are un aspect deosebit, oferind căminului tău o aparență de excepție. Calitatea cu care este efectuată placa în sine se vede pentru că dacă privești pereții îmbrăcați în faianță porțelanată sigur o să-ți placă ce vezi. Trebuie să știi că acest tip de faianță reflectă lumina, aducând un spor de eleganță căminului tău.

Faianța porțelanată la exterior

Dacă până acum am vorbit despre faianța poțelanată pentru interior, urmează să dezbatem despre faianța porțelanată ce poate fi folosită în exterior, pe scări sau terase. Rezistența sporită la frig sau umezeală sunt unele dintre criteriile de bază ale faianței porțelanate pentru exterior.

Știi care diferența dintre cele două tipuri de faianță? Diferența dintre cele două este redată de calibrul plăcii de faianță, cea pentru exterior fiind trecută la fel ca cea de interior prin procesul de ardere, iar dimensiunile inițiale sunt modificate de căldura cu care se lucrează.

În momentul când sunt montate vor fi sesizate diferențele ce sunt supărătoare pentru că strică întreg aspectul încăperii, astfel plăcile sunt redimensionate în funcție de dimensiunile dorite.