Disjunctoare diferențiale: de ce sunt esențiale

Folosirea unor disjunctoare diferențiale a devenit un lucru necesar datorită avantajelor pe care acestea le au. Principalele avantaje ale acestor tipuri de disjunctoare sunt: prevenirea producerii incendiilor și protecția împotriva electrocutării.

Protecția împotriva electrocutării

Electrocutarea se poate produce în funcție de valoarea intensității și de durata curentului electric. Disjunctoarele diferențiale sunt reglate astfel încât să scoată de sub tensiune instalația electrică atunci când există o pierdere de electricitate care atinge pragul de 10 mA. protectie diferentiala

În multe cazuri, într-o locuință, se pot produce accidente ce duc la electrocutarea datorită folosirii diferitelor aparate casnice, iar protecția diferențială asigură un nivel înalt de siguranță atunci când vine vorba de exploatarea instalațiilor electrice.

Cum funcționează această protecție diferențială

În momentul în care o parte din curentul de sarcină urmează un alt traseu decât cel normal,disjunctorul diferențial sesizează această valoare și, în cazul în care această valoare este mai mare decât cea normală, protecția diferențială va declanșa deconectarea circuitului.

Așadar, dacă în locuință vor exista pierderi de curent care ar putea să vă pună viața în pericol, disjunctorul diferențial se va declanșa și va întrerupe sursa pierderii curentului de sarcină.

Pe lângă aceste avantaje, protecția diferențială prezintă și dezavantaje. Printre dezavantajele acestuia se numără și faptul că, în cazul unui defect pe un circuit, întrerupătorul diferențial va deconecta toate circuitele pe care acesta le protejează.

Cum să alegem disjunctoarele diferențiale

Pentru alegerea disjunctoarelor diferențiale trebuie să se țină seama de valorile fiecărui circuit și caracteristicile fiecărui disjunctor:

  • tensiunea de alimentare și curentul nominal;
  • tipul de alimentare – monofazată sau trifazată;
  • caracteristica de declanșare a disjunctoarelor;
  • protecția acestora la suprasarcină și scurtcircuit.

Recomandări

  • valorile de 10 mA sunt recomandate pentru situații speciale, în cazul cabinelor de duș etc., iar cablul de alimentare trebuie să fie foarte bine izolat pentru a evita declanșări nedorite;
  • este recomandat ca aceste disjunctoare să fie folosite pe toate circuitele cu un grad mare de risc;
  • nu sunt recomandate să fie folosite pe circuitele de iluminat.