În sezonul friguros, confortul fiecărei persoane depinde de nivelul și modul de încălzire al locuinței, iar centrala termică este opțiunea ideală pentru a crea un grad ridicat de confort. Cu ajutorul centralelor căldura se poate porni oricând, beneficiind de o atmosferă caldă pe întreg parcursul zilei.
Centrală electrică
Centrala electrică este una dintre opțiunile ideale pentru încălzirea locuinței datorită faptului că rețeaua electrică beneficiază de o acoperire extrem de mare. Randamentul acestui tip de centrală este de 100%, iar montajul acestora nu este una complicată deoarece acestea nu necesită coș de evacuare și nici revizii frecvente, fiind unele dintre centralele silențioase ce nu produc noxe.
Costurile instalării unei astfel de centrale sunt reduse, aceasta fiind o soluție ieftină deoarece nu necesită instalarea unor sisteme suplimentare.
Centralele termice electrice se bazează pe energia electrică provenită din rețeaua electrică a proprietății. Acestea încălzesc apa prin intermediul rezistențelor electrice din centrală, apa devenind tot mai fierbinte pe măsură ce intră în contact cu acestea. După ce apa se încălzește suficient este pompată în calorifere pentru a încălzi toate camerele.
Aceste tipuri de centrale sunt populare datorită eficienței pe care o au, iar acest lucru de datorează faptului că acestea nu se bazează pe arderea combustibililor, astfel, nu există nicio șansă să existe pierderi de căldură.
Avantaje
- eficiență crescută – are un randament de aproximativ 100%;
- nu necesită racordare la rețele comune;
- costuri reduse de instalare;
- nu ocupă mult spațiu;
- mentenanță redusă.
Dezavantaje
- nu sunt avantajoase pentru casele mari;
- costurile electricității – utilizează o cantitate mare de energie electrică, așadar, costurile vor fi mai mari;
- potențiale pene de curent.
Centrală termică pe gaz
Centralele pe gaz sunt ideale pentru toate tipurile de instalații de încălzire dar și pentru încălzirea suprafețelor mari. Randamentul acestor centrale este la fel ca cel al centralelor electrice, prețul gazului fiind unul accesibil pentru toate tipurile de locuințe.
Dezavantajele acestor centrale țin de costurile ridicate ale racordării la rețeaua de gaze și de montajul ce trebuie efectuat de către firmele specializate în acest domeniu. Pe lângă acestea, centralele termice pe gaz, necesită revizii frecvente și materiale suplimentare ce duc la ridicarea costurilor pe termen lung ale acestora.
În ceea ce privește combustibilul folosit, prețul gazelor crește constant și sunt resurse naturale epuizabile, iar acest lucru are un impact deosebit asupra costurilor.
Avantaje
- ideală pentru încălzirea suprafețelor mari;
- ușor de folosit;
- are un randament crescut;
- oferă un grad de confort termic ridicat;
- ideală pentru toate tipurile de instalații de încălzire.
Dezavantaje
- montajul trebuie realizat de către firme speciale;
- costuri relativ mari.
Centrală pe lemne
De multe ori, centrala pe lemne reprezintă soluția ideală pentru încălzirea unei locuințe. Acestea sunt des întâlnite în zonele în care nu există acces la rețeaua de gaze, iar lemnul este un material ce se află la îndemâna oricui.
Aceste tipuri de centrale sunt durabile și eficiente, înlocuind cu succes sobele clasice aflate în locuință. Acestea sunt practice, fiind situate în afara locuinței, iar acest fapt scade riscul incidentelor.
Centralele pe lemne sunt la mare căutare datorită cantității mari de căldură pe care o produc. În privința costurilor, centrala pe lemne are un preț mult mai ridicat datorită accesoriilor necesare pentru montaj: pompe, cazan, vas de expansiune, sistem de siguranță etc.
În medie, consumul de lemne variază între 12 – 30 m3, în funcție de izolația termică a locuinței și de temperaturile dorite de fiecare beneficiar în parte.
Avantaje
- poate fi instalată în zonele unde nu există acces la rețeaua de gaze;
- au un randament foarte bun;
- sunt disponibile în diferite dimensiuni;
- beneficiază de eliminarea de căldură pentru un timp mult mai mare;
- se poate monta independent sau poate fi conectată la un alt echipament de încălzire.
Dezavantaje
- necesită alimentare frecventă;
- necesită accesorii (cazan, vas de expansiune, sistem de siguranță etc.), fapt ce duce la creștere costurilor.