3 tipuri de lambriu

Lambriul reprezintă un finisaj des întâlnit în casele românilor pentru că oferă o balanță perfectă între preț și calitate. Pe lângă acestea,  poți găsi acest tip de finisaj sub diferite mărimi, modele sau tipuri de lemn, iar orice cumpărător este bucuros pentru că are o gamă diversificată.

În acest articol voi vorbi despre diferite lambriuri și voi aduce în prim plan de ce să alegi pentru imobilul tău acest finisaj. Dacă ești indecis și nu știi dacă este potrivit pentru imobilul tău, lecturează acest articol.

Poate fi folosit atât pentru interior, în dormitoare, sufragerii sau holuri, cât și în exterior pentru ornamentarea fațadelor. De-a lungul timpului lambriul a prins popularitate, regăsindu-se și în saune, săli de conferințe sau hoteluri.

Durata montajului este una foarte mică în comparație cu alte variante, iar faptul că nu se lucrează cu materiale care au în compoziția lor apă denotă faptul că timpul de așteptare pentru uscarea lucrării este eliminat.

De altfel, a lucra cu lambriul este foarte simplu pentru că după ce l-ai achiziționat te poți apuca de montarea acestuia pentru că suprafața pe care urmează să fie montat nu necesită modificări suplimentare.

Acesta oferă o imagine de ansamblu deosebită, tocmai de aceea este în topul căutărilor. Ai nevoie doar de imaginație pentru a crea un spațiu modern. Adaugă diferite elemente decorative pentru a completa încăperea și alege mobilierul în același ton ca lambriul.

Majoritate celor care au ales lambriu pentru interior, au optat și pentru exterior pentru a păstra tonul. Aspectul pe care îl oferă poate fi unul rustic, modern sau vintage în funcție de preferințe.

Tipuri de lambriu

lambriu

Lambriu

Pe piață pot fi regăsite diverse tipuri de lambriu, printre care din lemn, PVC sau MDF. În continuare îți voi prezenta fiecare tip menționat în parte pentru a înțelege mai bine care sunt avantajele fiecăruia.

Lambriu din lemn

Lambriul din lemn este alcătuit de regulă din lemn de brad, nuc, stejar sau lemn roșu de Sequoia. Aceste tipuri de lemn au fost atent alese pentru că aceste tipuri de lemn sunt rezistente, nu se deformează, iar când sunt expuse la Soare, în cazul în care ai ales să-ți îmbraci fațada exterioară a casei, se va comporta exemplar.

Datorită diferitelor tipuri de lemn, lambriul va avea diferite modele, nuanțe sau texturi. Astfel, diversitatea de a alege atrage tot mai mulți clienți, iar acest fapt a făcut ca lambriul din lemn să se propulseze în topul căutărilor.

Lambriu din PVC

Făcând o comparație între lambriul din MDF și cel din lemn, lambriul din PVC este regăsit în casele oamenilor datorită timpului mic de lucru pe care îl are pentru montare. Față de celelalte variante, acest tip de lambriu necesită foarte puțin timp datorită faptului că este foarte ușor de manipulat.

Poate fi găsit foarte ușor în magazinele de specialitate, iar o dată achiziționată cantitatea necesară, te poți apuca fără nicio problemă de montarea acestuia pentru că nu sunt necesare modificări suplimentare a suprafeței.

Pentru oamenii ce au un buget prestabilit pentru lambriul din PVC, trebuie să știți că acest tip de finisaj este accesibil pentru orice buzunar. Datorită prețului care este mult mai scăzut în comparație cu alte alternative, finisajele din PVC este foarte îndrăgite de miile de cumpărători.

Am menționat mai sus că lambriul din PVC poate fi folosit pentru ornamentarea fațadelor exterioare. Nu trebuie să îți faci griji că umezeala sau temperaturile scăzute vor deteriora construcția pentru că lambriul din PVC este conceput pentru a rezista în astfel de situații.

Lambriu din MDF

În primul rând, MDF vine din engleză, iar această abreviere înseamnă Medium Density Fierboard. Ca să înțelegi mai bine, MDF-ul este un material foarte asemănător cu PAL-ul și este realizat în urma tocării foarte mărunte a lemnului, iar produsul rezultat, adică rumegușul este presat.

Acum, vorbind despre particularitățile întâlnite la PAL și cele regăsite la MDF, trebuie să știi că cel din urmă citat are o densitate mult mai mare. Acest fapt denotă că MDF-ul este un material mult mai maleabil, adică se poate lucra mult mai ușor cu el.

Dacă vrei să realizezi un model pe suprafața plăcii sau vrei să rotunjești colțurile, acest lucru poate fi realizat foarte ușor pentru că MDF-ul îți permite să adaugi modificări asupra plăcii fără să existe riscul să rupi placa sau să o deteriorezi.

Pe de altă parte, MDF-ul poate fi vopsit, iar rezultatul obținut este unul plăcut ochiului, dar ia în calcul că lambriul din MDF are o rezistență mecanică scăzută, iar riscul să sară vopseaua este mare.

La fel ca în cazul lambriului din lemn sau PVC și lambriul din MDF poate fi folosit în exterior sau în spații unde umiditatea este crescută precum bucătăriile sau băile pentru că acest tip de finisaj este realizat în așa fel astfel încât să nu se degradeze în contact cu apa sau aburul