România – cele mai mici taxe la imobile scumpe

Ţara noastră percepe cele mai mici taxe din lume la cumpărarea de imobile scumpe, în medie 0,15%, aşadar pentru cumpărarea unei locuinţe în valoare de 1 milion de dolari, taxa ar fi de 1.500 de dolari, conform unui studiu realizat de UHY, reţeaua internaţională de servicii de consultanță şi contabilitate. Taxa mică încurajează investiţii in imobiliare scumpe ale străinilor.

case calculator

Se pare că procentajul este de peste 20 de ori mai mic decât media la nivel global, de 3,3% (33.000 de dolari) pentru imobile în valoare de 1 milion de dolari. Rata redusă a impozitului încurajează investiţiile străinilor care au resurse financiare considerabile dar în acelaşi timp, lipseşte statul de o sursă importantă de venit, spun cei de la UHY.

Cele mai mari astfel de taxe sunt regăsite în ţări ca Spania, Franţa şi Germania.  Dintre toate ţările participante la analiza făcută de UHY, Belgia are cel mai mare impozit imobiliar pentru proprietăţile de peste 1 milion de dolari, procentul fiind de 11,3% (taxa de 113.100 dolari). Franţa şi Germania se numără şi ele  în acest clasament, şi percep 50.900 de dolari, respectiv 50.000 de dolari.

Rusia şi Nouă Zeelandă au printre cele mai mici impozite din clasament, având chiar de la 0% la achiziţia imobilelor foarte scumpe.