Revine programul Casa Verde

Este visul oricui să aibă o casă care îşi produce singură energia. Acest lucru poate deveni realitate odată cu lansarea programului Casa Verde, care este finanţat din fondul pentru mediu.

casa verde

Programul Casa Verde a fost relansat oficial după o pauză de cinci ani. Lansarea a avut loc într-o casă cu performanţe pe care oricine şi le-ar dori şi pe lângă faptul că îşi produce singură energia necesară funcţionarii, aceasta aduce şi profit.

Într-un an se pot produce circa 12 MWh cu cei 72 de metri pătraţi de panouri fotovoltaice create pentru acoperiş, adică de patru ori mai mult decât nevoile locatarilor. Energia rămasă ajunge în reţeaua naţională de electricitate şi se transformă în profit. Profit mai înseamnă şi certificatele verzi primite de la proprietari pentru energia regenerabilă produsă acasă.

Casa este dotată şi cu 37 de metri pătraţi de panouri termice, ce asigură apă caldă şi încălzire. Casa Verde dispune, pentru eficientă termică crescută, de pereţi izolaţi dar şi de ferestre termoizolante.

Programul Casa Verde are două componente: clasic şi plus.

În cazul categoriei Clasic, statul acordă pentru instalaţii de panouri solare până la 6.000 de lei, până la 8.000 de lei pentru instalaţii de pompe de căldură şi până la 6.000 de lei pentru instalaţii de producerea energiei termice cu cazane.

Pentru programul Casa Verde Clasic au fost allocate 60 de milioane de lei, suma ce ar ajunge pentru 10.000 de proiecte.

Pentru Casa Verde Plus avem un buget de 45 de milioane de lei şi din această suma 12 milioane de lei sunt pentru persoanele fizice, conform ministrului Mediului.

Suma maximă pentru categoria plus acordată unui beneficiar ajunge şi la 40.000 lei. Banii pot fi folosiţi pentru renovarea unei locuinţe deja existente dar şi în cazul termoficării unei locuinţe abia construită.