Locuinţe de serviciu de la Guvern

Guvernul are în pregătire un proiect pentru demararea unui program de construcţie de locuinţe pentru serviciu, adresat însă doar funcţionarilor publici şi angajaţilor instituţiilor publice centrale şi locale. Se doresc 8.500 de locuinţe construite în maxim cinci ani iar costul ar fi de 500 de euro/mp, efortul bugetar fiind de aproximativ 285 milioane de euro.

case anl

Acest proiect are în calcul o sumă medie anuală de 72,4 milioane de euro. Pentru primul an este o sumă de 2 milioane de euro. Statul ar vrea să termine 6.500 de locuinţe în primii cinci ani, urmând să fie dezvoltate de ANL. Gurvernul a calculat un cost unitar de 500 de euro/mp, cu TVA, pentru o suprafaţă medie de 81mp pe apartament.

Locuinţele vor fi date în chirie funcţionarilor publici şi angajaţilor din instituţiile publice centrale şi locale, ce nu deţin sau nu au deţinut, în comun sau individual, împreună cu soţii, în proprietate o locuinţă în localitatea în care îşi desfăşoară activitatea.

Chiriile acestor locuinţe vor la standardele ANL, ca şi sumă, în medie,de la 150-200 lei/lună, potrivit informaţiilor Capital. Programul se va dezvolta pe terenuri proprietate publică a statului sau a primăriilor.

Conform datelor Ministerului Apărării Naţionale, în 2015, necesarul de locuinţe de serviciu al acestei institutii la nivel naţional, era de 14.929 unităţi locative, în 53 localităţi. Suma pentru chirie pentru un an este de 135.474.700 lei pentru 20.366 persoane, adică 554 lei/lună.

Începând cu anul 2015, în cadrul ANL, am avut înregistrate solicitări pentru construirea de locuinţe de serviciu din partea Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, Consiliul Judeţean Călăraşi, Consiliul Judeţean Olt, din partea Primăriilor localităţilor Zărneşti, Costineşti, Vălenii de Munte, dar şi din partea Administraţiei Naţionale Apele Române.