Despre preţuri şi legea dării în plată

În perioada de recesiune a României, locuinţele au suferit scăderi considerabile de preţuri, de peste 50%. Deşi piaţa de imobiliare şi-a revenit complet, investitorilor le este teamă de legea dării în plată, pentru că ar putea degrada starea pieţei.

case legea darii in plata

Conform unui sondaj făcut de către cei de la Imobiliare.ro, mai mult de 80% dintre cei 400 care au răspuns, reprezintă un risc pentru aria imobiliară din ţară. Un procent de 45% dintre participanţi, preconizează o prăbuşire a pieţei ca cea din perioada de criză, iar 37% se aşteaptă la o potolire din partea acesteia.

De asemenea, 64% dintre cei chestionaţi, consideră că o mărire a avansului solicitat de la bănci la acordarea de credite ipotecare, va avea o influenţă negativă asupra pieţei. Reacţie pozitivă au avut doar 4%.

Un procent de 80% dintre participanţi, consideră că preţurile vor fi afectate semnificativ; jumătate dintre ei aşteaptă ieftiniri de peste 20%.

În ultimele 12 luni, preţul apartamentelor de vânzare din ţară, noi sau vechi,  a crescut cu până la 6.7%, ca şi sumă, până la 971 de euro/mp până la sfârşitul lunii ianuarie 2016, faţă de 910 euro/mp util, în aceeaşi perioada a anului anterior.

Dacă legea dării în plată s-ar aproba, de suferit ar avea şi aria închirierilor. 30% dintre participanţi consideră că preţurile vor suferi o creştere cu 2% sau mai mult iar un procent de 45% se aşteaptă la creşteri de 10% sau mai mult.

O mare parte dintre cei chestionaţi, sunt de părere că legea dării în plată şi efectele sale pe plan economic, ar afecta semnificativ aria imobiliară. 55% dintre cei prezenţi la sondaj cred că serviciile de construcţii ar avea de suferit destul de mult. Doar 8% cred că dacă cererea şi oferta ar fi în echilibru, piaţa ar continua să meargă ca în prezent.