Gardul reprezintă un important element de exterior care îmbunătățește estetica locuinței. Așadar, în momentul în care v-ați construit o casă este necesar să vă gândiți și cum să o împrejmuiți.
Tipuri de garduri
Gard din lemn
Lemnul este materialul oferit din abundenta de către natura, iar acesta este folosit încă din cele mai vechi timpuri de către om.
Gardul din lemn este cel mai adesea folosit pentru împrejmuirea unei locuințe, oferind un aspect rustic casei dumneavoastră. Un gard din lemn este construit din materiale de o calitate superioară folosindu-se, în general, lemn de brad sau molid, acestea asigurând o durata de viata mai mare.
Pentru un aspect aparte, gardul de lemn se finisează cu lac cerat sau se poate vopsi în diferite culori, în funcție de preferințele fiecăruia.
În privința costurilor, un gard din lemn este destul de ieftin, metru pătrat construit costând în jur de 50 lei.
Gard din metal
În ultimul timp, cât mai mulți oameni optează pentru construirea unui gard metalic. Acesta, nu numai că are un aspect deosebit, dar și face posibilă conexiunea proprietății cu exteriorul.
Gardurile din fier forjat au un aspect aparte, acest lucru fiind conferit de gama variată de modele din care puteți alege după bunul plac.
În medie, pentru un asemenea gard, un panou din fier forjat va costa aproximativ 80- 100 lei, în funcție de modelul ales.
Gard din beton
Gardurile din beton au devenit căutate datorită rezistentei sale în timp. Acesta se realizează din panouri prefabricate ce au un design deosebit iar, pe lângă aceasta, oferă intimitatea de care are nevoie fiecare persoană.
Fiind realizate din panouri prefabricate, gardurile din beton se asamblează foarte ușor și nu necesită nici un fel de întreținere specială în timp, garanția acestuia fiind, de obicei, de aproximativ 20 de ani.
Costurile unui astfel de gard se încadrează intre 35-60 de lei/panou, în funcție de dimensiunile panoului.
Gard din plasă cu piatră (Gabioane)
Acest tip de gard este recomandat persoanelor care vor să ofere unicitate locuințelor sale. Având un design aparte, diferit de toate celelalte garduri, gabioanele nu sunt nimic altceva decât panouri de plase sudate, fabricate din oțel, sudate pe stâlpi metalici și umplute cu piatră.
Pentru cei care își doresc un design extravagant, pot folosi, în locul pietrei clasice, cărămidă spartă, gresie sau lemne tăiate mărunt.
Aceste garduri sunt foarte rezistente în timp, singurul dezavantaj fiind acela că se pot deforma. Pentru un design natural, acestea pot fi acoperite cu plante cățărătoare, fiind transformate în adevărate garduri vii.
Ca și costuri acestea sunt mult mai ieftine decât gardurile din beton, plasa sudată fiind un material foarte ieftin, iar prețul estimativ al acestui tip de gard ajunge la aproximativ 200 euro.
Gard din plasă
Gardurile din plasă sunt cele mai ușor de realizat. Avantajul acestor sisteme de garduri este că se pot monta ușor având la dispoziție stâlpi și plasă zincată, simplu de manevrat și instalat.
Acestea sunt garduri simple, fără să implice modele aparte sau vreun design deosebit și sunt recomandate pentru împrejmuirea oricărui tip de spațiu: curți, grădini, terenuri sportive etc.
Costurile unui astfel de gard variază în funcție de plasa aleasă pentru construcția acestuia. De exemplu, în medie, pentru un sistem de gard din plasă verde împletită cu înălțimea de 2 metri veți plăti aproximativ 32 lei/ml.
Gard tip ranch
Gardurile de tip ranch sunt garduri tradiționale din lemn care, în ultimul timp au fost îmbunătățite, ajungând la un design rustic sau modern.
Practic, gardul de tip ranch este făcut din scânduri fixate vertical sau în forma de cruce susținute de niște stâlpi. Acest tip de gard este foarte economic din punct de vedere al efortului și al materialelor necesare.
Tipuri de porți
Poartă din fier forjat
Porțile din fier forjat sunt la mare căutare, datorită avantajului de a se îmbina perfect atât cu gardurile din fier forjat, cât și cu cele realizate din panouri prefabricate din beton.
În primul rând, porțile din fier forjat sunt apreciate deoarece au proprietatea de a ruginii mult mai greu. De foarte multe ori, fierul forjat a fost catalogat ca fiind cel mai bun material utilizat pentru numeroase decorațiuni exterioare.
Acesta prezintă trei caracteristici fundamentale: modalitatea de îngrijire, perioada de utilizare și aspectul. Prin urmare, modalitatea de îngrijire a porților din fier forjat poate fi o adevărată ușurare, deoarece acestea își pot recăpăta luciul cu ajutorul unei hârtii abrazive, scăpând de rugină.
Poartă din lemn
Dacă pentru construirea gardului ați ales ca material lemnul atunci, cel mai indicat ar fi să construiți o poartă din lemn, în așa fel încât să mențineți aspectul rustic al împrejmuirii.
Poarta din lemn este executată, în mod normal, pe structură metalică. Costul unei astfel de porți variază în funcție de modelul ales și poate porni de la câteva sute de lei ajungând până la câteva mii de lei.
Poartă automatizată
O poartă automatizată este o poartă care este pusă în mișcare cu ajutorul unui sistem electric de deschidere.
Cel mai mare avantaj al acestui tip de porți este cel al confortului. În momentul în care ajungeți acasă, în special în zilele în care sunt condiții meteo nefavorabile, tot ceea ce este de făcut pentru a intra cu mașina în curte este să se apese un buton iar poarta se va deschide automat.
Prețul acestor tipuri de porți pot porni de la aproximativ 2ooo lei, ajungând până la aproximativ 3000 lei.
Poartă de tip maramureșean
Porțile maramureșene sunt alcătuite dintr-o structură din

poarta maramureseana
lemn și o poartă. În Maramureș, acestea sunt sculptate, de obicei, cu basoreliefuri de forma unui arc de tip romanic etc.
Aceste porți reprezintă dovada clară a unor tradiții bine păstrate, iar pentru realizarea acestora este necesar să apelați la meșteri pricepuți în meșteșugul sculptatului în lemn.