Tipuri de tâmplărie și geamuri pentru ferestre și uși

În momentul în care ați ajuns la ridicarea construcției casei dumneavoastră, vine momentul să vă hotărâți în alegerea tipului de tâmplărie care să ajute la înfrumusețarea noii locuințe.

Tâmplărie PVC

Tâmplăria PVC ajută la economisirea energiei și la utilizarea eficientă a acesteia, contribuind la reducerea costurilor utilităților pe timpul iernii. Acestea, nu numai că ajută la izolarea fonică a locuinței, dar și au o durabilitate mare, fiind create din materiale rezistente la decolorare, deformare etc.tipuri de tamplarie

Pe lângă acestea, tâmplăria din PVC nu favorizează apariția condensului, fiind perfecte pentru apartamente și case.

În privința costurilor, tâmplăria din PVC este mult mai ieftină față de celelalte tipuri, iar gama de culori din care puteți alege este variată, cea mai indicată fiind cea de imitație de lemn, fiind compusă din 7 variante decorative: stejar rustic, stejar închis, stejar deschis, stejar auriu, oregon și mahon. 

Tâmplărie din aluminiu

Tâmplăria din aluminiu se potrivesc mult mai bine pentru clădirile de birouri. Acestea nu sunt o alegere favorabilă pentru case sau apartamente, datorită condensului ce se formează. Condensul se formează în interiorul camerelor profilului deotipuri de tamplariearece temperatura la exterior este aproape egala cu cea din interiorul locuinței, iar aerul cuprins în camerele profilului va avea o temperatură mult mai mică.

Totuși, în ciuda acestui dezavantaj, tâmplăria de aluminiu este rezistentă la lovituri, factori de mediu și este foarte ușor de întreținut.

În ceea ce privesc costurile, tâmplăria din aluminiu poate fi mai scumpă, de multe ori ajungând să depășească prețul tâmplăriei din PVC. 

Pentru acest tip de tâmplărie, în prezent, gama de culori este alcătuită din 213 culori RAL. 

 

Tâmplărie din lemn

Tâmplăria din lemn a fost și încă este una dintre cele mai folosite soluții pentru case. 

tamplarie de lemn

Aceasta asigură o izolație termică garantată, lemnul având o eficacitate energetică foarte bună. Pe lângă acestea, prin proprietățile sale, lemnul nu ruginește, nu corodează și nu se deformează dacă este întreținut corect. 

Dezavantajele acestui tip de tâmplărie țin, în principal, de costuri și întreținere. Costul acestui tip de tâmplărie fiind mai mare decât al celorlalte, iar întreținerea lemnului fiind una ceva mai complicată și mai costisitoare.

 

Geamuri

Termopan

Ferestrele și ușile cu geamuri termopan sunt alegerea potrivită pentru izolarea unei locuințe. 

geam termopan

Geamul din termopan ajută la scăderea costurilor, deoarece împiedică căldura să iasă în exterior. 

În privința izolației fonice, aceste tipuri de geamuri blochează până la 70-80% din zgomotele produse la exterior, împiedicându-le să pătrundă în locuință.

Geamurile de termopan, pe lângă faptul că beneficiază de o vedere clară pe tot parcursul anului, sunt și 100% rezistente la radiațiile UV, lucru ce împiedică deteriorarea mobilierului din locuință.

Tripan

În realizarea geamurilor tripan sunt folosite trei foi de sticlă, procedeul fiind asemănător cu cel al geamurilor de termopan, cele trei foi fiind separate de două baghete.

geam tripan

Ca și în cazul geamurilor termopan, între foile de sticlă ale geamului tripan se introduce un gaz care mărește gradul de izolație fonică și termică. 

Avantajele acestui tip de geam sunt mai mari față de cele ale geamului termopan, având în vedere că geamul tripan este realizat din trei foi de sticlă. Acest tip de geam este mult mai eficient în ceea ce privește izolația termică și izolația fonică. 

În mare parte, dezavantajele gemului tripan țin de prețul mult mai ridicat și de sensibilitatea geamului, acesta având o rezistență mai mică față de geamul din termopan.