Șarpanta – ce este, cum se realizează

Ce reprezintă șarpanta unei case

Șarpanta este printre primele piese principale ale unui acoperiș. Aceasta are rolul de a susține greutatea învelitorii și de a prelua anumite acțiuni, cum ar fi: zăpada, greutatea anumitor corpuri, vântul etc., transmițându-le mai departe elementelor de rezistență ale locuinței (planșeu, ziduri etc.).

Din ce este confecționată

Șarpanta poate fi confecționată din lemn, fier sau beton armat.

Aceasta poate fi alcătuită din următoarele:

  • căpriori de lemn cu astereală;
  • căpriori de lemn fără astereală;
  • grinzi și pene din beton armat;
  • placă din beton armat;
  • ferme din lemn cu pene intermediare;
  • ferme din metal cu pene intermediare.

Șarpanta din lemn

Șarpanta din lemn este cea mai des întâlnită la construcțiile de locuințe sau la clădirile care nu au o deschidere mare a acoperișului, aceasta fiind și cea mai ieftină variantă.

Șarpanta din lemn este alcătuită din popi, cosoroabe, pene, contravânturi și căpriori. Ccat dureaza constructia unei case la rosu - acoperis - sarpanta pe plan inclinat din lemna și durată de viață, o șarpantă din lemn trebuie să reziste cel putin 50 de ani, atât cât este și garanția locuinței.

Cel mai mare dezavantaj al șarpantei din lemn, comparativ cu șarpanta din beton sau metal, este reprezentat de faptul că nu se pot construi imobile cu o suprafață mare, deoarece, atunci când se optează pentru șarpante din lemn, nu se pot construi locuințe cu deschideri mai mari de 4 metri, întrucât nu există grinzi mai mari decât această lungime.

Șarpanta din metal

Șarpanta din metal are aceeași alcătuire ca cea din lemn, diferența dintre cele două fiind de material și preț. Acest tip de șarpantă poate ajunge până la aproximativ 120 euro/metru pătrat, în funcție de materialul ales.sarpanta metalica

Șarpanta din metal este alegerea perfectă pentru costrucțiile cu cadre de metal. Aceasta se poate prinde în șuruburi sau prin sudură, dezavantajul prinderii prin sudură fiind acela că sudura trebuie făcută la sol și mutat la locul de montaj cu ajutorul unei macarale.

Ca și durata de viață, șarpanta din metal rezistă la fel ca șarpanta din lemn. Timp de aproximativ 50 de ani, șarpantelor din metal nu vor avea nevoie de vreo recondiționare, cu condiția ca metalul să fie întreținut corespunzător.

Întreținerea acesteia se va face cu vopsea anticorosivă, soluții anticorosive etc.

Șarpanta din beton

Șarpanta din beton nu este foarte des întâlnită dar nici recomandată, în ciuda rezistenței sale ridicate.sarpanta beton

Acest tip de șarpantă este indicat construcțiilor cu o deschidere foarte mare, la imobile moderne cu suprafețe de peste 40 metri pătrați.

Prețul unei astfel de șarpante nu poate fi estimat. Acesta se calculează în funcție de grosime, înclinație, materiale speciale etc.