Cum se realizează săpăturile pentru fundație

În momentul în care vă hotărâți să demarați lucrările pentru construcția unei case trebuie să aveți în vedere cum o să realizați săpăturile fundației. Acest proces este unul din cele mai importante și este influențat de mai mulți factori, printre care: zona unde urmează să construiți, structura construcției pentru care optați, condițiile terenului etc.

armare grinzi fundatie

Cum se realizează săpăturile pentru fundație

Săpăturile pentru fundație necesită o mare atenție, precizie și o echipă care să fie expertă în acest domeniu. 

Cum se realizează trasarea

Trasarea construcției constituie prima etapă spre realizarea acesteia. Acest prim pas este unul dintre cei mai importanți și trebuie executat cu mare atenție deoarece, mai precis, trasarea reprezintă fixarea unor puncte care vor fi luate în calcul permanent atunci când se vor efectua următoarele etape: săparea fundației, cofrarea și armarea elevațiilor etc.

Trasarea se poate efectua în două moduri:

1.Trasare cu echipamente topografice – această metodă se realizează prin intermediul firmelor topografice, fiind cea mai simplă și cea mai sigură metodă pentru realizarea corectă a acestei etape într-un timp foarte scurt.

2.Trasare manuală – această metodă este una clasică și cel mai des întâlnită în țara noastră. Prin acestă metodă, trasarea se realizează cu ajutorul unei rulete, sfori sau sârme și cu ajutorul unui furtun de apă. Totuși, această metodă necesită  foarte mare atenție și precizie pentru ca trasarea să iasă corect, conform planului schiței.

 

Cum se realizează săparea fundației

În ceea ce privește realizarea fundației, există două variante pentru a săpa șanțurile acesteia:

  1. Săpare cu ajutorul buldoexcavatorului.
  2. Săpare realizată manual.

Înainte de începerea săpăturilor, trebuie să aveți în vedere tipul pământului pe care se construiește casa, deoarece procesul de realizare al fundației este influențat de condițiile terenului din acea zonă. 

Spre exemplu, în cazul unui pământ nisipos, constructorului îi revine obligația de a realiza săpăturile pe întreaga suprafață casei, fapt ce duce la creșterea costurilor construcției datorită necesității cofrajelor și creșterea semnificativă a betonului ce intră în fundație.

Săparea fundației se realizează în două moduri:

  1.Mecanizat – cu buldoexcavator.

Săpăturile mecanizate sunt utile în momentul în care timpul nu este îndeajuns. Totuși, pe lângă avantajul economisirii timpului, această metodă de săpătură are și un dezavantaj, acela fiind calitatea săpăturii. Un buldoexcavator nu poate realiza niciodată o săpătură perfectă din punct de vedere calitativ, indiferent de cine îl manevrează. Așadar, la finalul lucrării, este necesar ca retușurile să fie realizate manual.realizare sapaturi buldo

Săparea fundației cu buldoexcavatorul implică un cost destul de mare datorită consumului mare de combustibil și a închirierii utilajului. În general, prețul închirierii unui buldoexcavator este de aproximativ 80 – 100 RON/oră. Din fericire, durata realizării săpăturilor cu ajutorul utilajelor este foarte scurtă.

  2. Manual

În momentul în care optați pentru săpături manuale, trebuie să vă alegeți o echipă de muncitori harnici și cu experiență, care știu ce au de făcut. Într-adevăr, dezavantajul acestui tip de metodă este durata execuției, aceasta se poate întinde pe parcursul mai multor zile, dar la sfârșitul lucrării săpătura va fi realizată corect, săpându-se exact la adâncimea din proiect.

În ceea ce privește costul pentru această metodă este puțin mai ieftin decât închirierea unui utilaj, acest lucru depinzând în cea mai mare parte și de echipa cu care lucrați.