Un puț forat reprezintă un foraj care depășește o adâncime de 60 metri, ajungând până la nivelul unui strat de apă care face posibilă alimentarea cu apă potabilă sau menajeră. Această lucrare de foraj ar trebui să fie executată de către firmele competente cu experiență în domeniu
Când e recomandat?
În momentul în care vă hotărâți să vă construiți o casă trebuie să aveți în vedere un lucru foarte important, și anume, accesul la rețeaua de apă. În cazul în care accesul la o asemenea rețea nu există, cea mai bună opțiune este cea a creării unui puț forat pentru a vă putea folosi de apa din pânza freatică.
Foarte multe persoane care își ridică o casă de la zero optează pentru crearea unui foraj pentru apă, avantajul acestei investiții fiind acela de a avea o cantitate mare de apă potabilă sau menajeră direct de la sursă fără a mai plăti lunar factura de apă.
Puțul forat este recomandat, în special, atunci când apa se află la o adâncime mai mare de 20 metri. Un puț forat de apă prezintă, de regulă, adâncimi de minim 40 metri, alimentându-se din stratul acvifer, acest lucru asigurând o calitate superioară a apei.
Costuri
Costurile unei asemenea lucrări variază în funcție de mai mulți factori. Pentru o astfel de lucrare prețul se poate stabili în funcție de:
- tipul solului din zona lucrării;
- adâncimea de forare – atunci când forarea se face mai adânc este nevoie de utilaje mult mai puternice și care costă mai mult, deoarece consumul acestora este mai mare;
- debit – atunci când diametrul de săpare este mai mare sunt necesare instalații de foraj mai puternice, acestea fiind mari consumatoare de resurse;
- distanța de la firma respectivă până la zona unde are loc forajul – pe lângă transportul instalației, firma trebuie să asigure transportul muncitorilor, a echipamentelor, a tubulaturii, cimentului și a accesoriilor de foraj etc.
În mod general, prețul unei astfel lucrări poate varia între 20 și 150 de euro/metru liniar, acest lucru fiind condiționat de firma la care se apelează pentru executarea lucrării. Pentru firmele mai mici prețul începe de la aproximativ 25 euro/metru liniar în timp ce, pentru firmele mai mari care dispun de geologi, hidrologi și logistică, prețurile încep de la aproximativ 50 euro/metru liniar.
Execuție
În momentul în care vă hotărâți să începeți procedurile pentru forarea unui puț, indicat ar fi să vă documentați mai amănunțit despre toată această procedură și să vă hotărâți la cine puteți apela pentru a demara această lucrare. Lucrul cel mai ideal ar fi să căutați firme specializate în acest domeniu pentru a vă putea realiza o lucrare bine făcută și de lungă durată.
Atunci când începeți să căutați firme în domeniu, încercați să aprofundați căutările până când găsiți o firmă de care sunteți ferm convinși că s-ar putea ridica la așteptările dumneavoastră.
Pentru un puț forat se folosesc două metode de foraj, acestea fiind:
- foraj hidraulic rotativ cu circulație de fluid, acesta fiind realizabil în solurile moi și medii (argile, nisipuri, pietrișuri etc.);
- foraj cu ciocan de fund (cu aer), folosit pentru solurile dure (marne, calcare etc.)
Așadar, înainte de a începe lucrarea trebuie să fie luat în calcul tipul de sol și adâncimea aproximativă la care veți săpa, deoarece trebuie să se hotărască ce fel de instalație de foraj se va folosi. Pentru realizarea puțului forat se vor execută următoarele operații:
- montarea instalației necesare forajului;
- săparea puțului;
- tubarea puțului;
- introducerea pietrișului mărgăritar – acesta având un rol important, ajutând la filtrația și circulația apei prin exteriorul burlanelor dar și la mărirea duratei de viață al forajului;
- denisiparea sau pomparea – acest proces se face cu ajutorul pompei mamuth;
- stabilirea parametrilor forajului;
- întocmirea documentației de predare a forajului.
Diferența dintre un puț forat și o fântână clasică
O fântână clasică are o adâncime redusă de câțiva metri, aceasta fiind capabilă să colecteze doar apa de la suprafață, adică apa de infiltrație. În această situație, calitatea apei este ușor influențată de activitățile umane desfășurate la suprafața terenului și este sensibilă la poluare.
Un mare dezavantaj al fântânii este reprezentat de faptul că nu există nicio garanție pentru asigurarea unei cantități constante de apă, deoarece acesta depinde foarte mult de cantitatea de precipitații și de perioadele de secetă.
În ceea ce privește un puț forat, unul dintre avantajele acestuia este reprezentat de cantitatea apei. Dintr-un puț forat se pot pompa zilnic aproximativ 20.000 litri de apă, în schimb, dintr-o fântână nu poți pompa niciodată o cantitatea mare de apă și vă puteți trezi fără apă în aceasta chiar dacă nu ați consumat-o.
Prin urmare, dacă doriți să faceți săpături la o adâncime de până în 20 metri, un puț forat poate că nu este cea mai bună soluție, în schimb, dacă aveți nevoie de un volum mai mare de apă, precum și de o calitate superioară a acesteia, puțul forat este cea mai bună decizie.