Planșeul – soluții constructive

Planșeu din grinzi de lemn

În ultima perioadă, plăcile din lemn au fost luate în calcul datorită costurilor, acestea fiind mult mai ieftine față de cele din beton. Atunci când alegeți să realizați un planșeu din lemn, fără îndoială, se vor reduce considerabil costurile construcției.

Un lucru foarte important, care este de reținut, este faptul că lemnul, folosit pentru planșeu, trebuie să se afle într-o stare foarte bună, să fie uscat bine și tratat corespunzător pentru a nu suferi anumite modificări în timp.

De asemenea, structurile ușoare din lemn, pot avea probleme în ceea ce privește izolația termică, vibrațiile, izolația fonică la impact și rezistența pardoselii. Dezavantajele acestuia sunt legate, în mare măsură, de întreținerea lemnului, acesta fiind un material foarte sensibil la dăunători, intemperii și foc.

De altfel, nu este indicat să se folosească un planșeu din lemn în momentul în care, deasupra lui se vor amenaja băi, deoarece există posibilitatea ca apa să se infiltreze în acesta și să se producă modificări în timp.

Printre avantajele acestui tip de planșeu, amintim:grinzi de lemn

  • este foarte ușor, așadar, nu va fi nevoie de o fundație foarte puternică;
  • este mult mai ieftin;
  • nu are nevoie de perioadă de uscare;
  • se instalează rapid;
  • nu produce igrasie;
  • poate rezista la fel de mult ca și structura din beton (dacă este întreținut corespunzător).

Planșeu din beton

Placa de beton între nivele este văzută ca un element de siguranță garantată, așadar, planșeul din beton este cel mai des întâlnit la construcțiile de locuințe iar betonul armat, în prezent, este cel mai utilizat în construcția planșeelor.beton armat planseu

Tot ceea ce conține beton în compoziția sa, în viziunea oamenilor, semnifică o rezistență de lungă durată și o bună rezistență fonică. Acest tip de planșeu este benefic din punct de vedere al izolației și al rezistenței pardoselii pe toată durata folosirii planșeului.

Printre avantajele acestui tip de planșeu, amintim:

  • diminuează considerabil zgomotele de la etaj;
  • permite ca ridicarea etajului să fie făcut din același material ca și construcția parterului;
  • oferă o rezistență sporită clădirii.

Planșeu pe structură metalică ușoară

Planșeul pe structură metalică se regăsește, în ultimul timp, la multe dintre construcțiile de locuințe. Acesta se îmbină perfect atât la casele construite din metal cât și la cele din cărămidă.

Planşeele se efectuează cu ajutorul unor grinzi metalice ce variază ca dimensiuni în funcție de proiectul locuinței, pe suprafața cărora, se fixează cu șuruburi autoforante, plăci OSB care au grosimea de 20 de milimetri. Peste această placă se așează un strat de polistiren extrudat dens și se toarnă o șapă formată din nisip și ciment. În ceea ce privește șarpanta, aceasta se prinde de ramele pereților cu șuruburi metrice.

 

Avantajul acestui tip de planșeu este redat de faptul că beneficiază de un montaj mai rapid și reduce considerabil costurile și timpul de lucru deoarece acesta este constituit din elemente prefabricate , realizate în proporție de 70% în fabrică.

Ca și dezavantaje, la fel ca și planșeul din lemn, poate avea probleme în ceea ce privește izolația fonică și termică.