Soluții pentru izolația termică a pereților

Izolația termică a pereților este necesară pentru a putea beneficia de un confort termic în propria locuință. Așadar, înainte de a trece la această etapă de izolare a casei, este bine să vă documentați dinainte ce materiale sunt ideale pentru confortul dumneavoastră și, bineînțeles, costurile acestora. 

Avem ca exemplu o casă în regim de parter, realizată din cărămidă Porotherm Robust de 25 cm, cu o suprafață de 100 mp construiți.  Cărămida Porotherm Robust asigură confortul termic, fiind create în așa fel încât să reducă pierderile de căldură din interiorul locuinței pe timpul iernii.

Soluțiile pentru a realiza izolația termică a casei sunt simple, fie folosiți polistiren expandat, fie vată minerală. Așadar, vom defini în mare proprietățile fiecărui material izolator și costurile ce le implică pentru izolarea unei case de 100 mp.

Polistiren expandat

Polistirenul expandat se găsește în magazinele de specialitate sub forma unor panouri, având o grosime de la 1 până la 10 cm. Acesta este ideal pentru izolarea termică a locuinței atât în interior, cât și în exterior. Grosimea acestuia este esențială pentru a diminua pierderile de căldură și pentru a oferi un grad ridicat de izolație fonică.polistiren expandat

Un alt motiv pentru care polistirenul expandat este utilizat în izolațiile locuințelor îl reprezintă prețul accesibil de care acesta beneficiază. Pentru a izola exteriorul unei locuință de 100 mp este ideal polistirenul expandat de 10 cm. Acesta se vinde la baxuri, iar un bax de Polistiren Expandat Eps 70 de 10 cm costă în jur de 200 lei/m3. Așadar, sunt necesare în jur de 11-12 baxuri de polistiren pentru a acoperi întreaga suprafață. 

Costurile alocate pentru realizarea acestei izolații cu Polistiren Expandat Eps 70 de 10 cm ajung la aproximativ 3500 lei, în acest preț fiind incluse: adezivul, plasa și diblurile necesare pentru fixarea polistirenului.

Vată minerală

Vata minerală este ți ea un bun izolator termic și fonic. Aceasta necesită un sistem special de montare. Acest tip de izolație este benefic atât pentru interior cât și pentru exterior, fiind un material ce are o durată mare de viață.

Pentru izolația exterioară, cea mai bună variantă de izolație este vata minerală bazaltică, fiind protejată de substanțe hidrofobe, având o rezistență crescută la umiditate.vata minerala bazaltica

Pentru izolarea unei locuințe de 100 mp este indicat să se folosească vată minerală bazaltică de 10 cm, pentru o mai bună izolație termică și fonică. Aceasta se găsește în magazine sub formă de rolă, având dimensiuni de 6 m lungime, 1,20 m lățime și 10 cm grosime, iar un sul poate acoperi aproximativ 7 mp din suprafața locuinței. Prețul acestui exemplu este de aproximativ 50 de lei.

Costurile alocate pentru realizarea acestei izolații cu vată minerală bazaltică de 10 cm ajung la aproximativ 3000 lei – 4000 lei, în acest preț fiind incluse: adezivul, plasa de fibră de sticlă, diblurile și colțarii necesari pentru fixarea plasei.