Soluții pentru izolația termică a casei

Izolație termică cu polistiren expandat

Polistirenul expandat se regăsește sub formă de panouri cu o grosime de la 1 la 10 cm. Acesta este special pentru realizarea izolației termice exterioare, dar se poate folosi foarte bine și pentru izolarea termică a acoperișurilor, plafonului și a pardoselii.

Polistirenul expandat este un material durabil, grosimea sa influențând pierderile de căldură din interiorul locuinței.

Acesta are o stabilitate termică ridicată, păstrându-și același volum la temperaturile ridicate din timpul verii. Chiar și în mediile cu o umiditate ridicată, ca de exemplu în zonele cu condiții atmosferice de ceață, acesta nu își pierde din proprietățile termoizolante. 

Pe lângă acestea, un alt motiv bine întemeiat pentru care polistirenul este atât de des utilizat în izolații, îl reprezintă prețul mai scăzut față de alte tipuri de izolație. De exemplu, pentru polistirenul expandat EPS 50 de la Baudeman de 10 cm, veți plăti aproximativ 137 lei/m3.

Izolație termică cu polistiren extrudat

Polistirenul extrudat este un material cu o rezistență termică mult mai mare decât cea a polistirenului expandat. Totuși, acesta nu este recomandat în izolațiile termice exterioare deoarece permeabilitatea la vapori a acestuia este nulă, deci, nu permite vaporilor acumulați în interiorul casei să iasă afară.termoizolatie exterioară polistiren extrudat

Pe lângă faptul că permeabilitatea la vapori este nulă, polistirenul extrudat nu poate fi folosit pentru izolarea termică a fațadelor din cauza temperaturilor ridicate pe timpul verii. În caz contrar, odată expus la temperaturi ridicate, acesta se va deforma și poate duce la distrugerea fațadei locuinței.

În ceea ce privește rezistența mecanică, acest tip de polistiren are o rezistență mult mai mare decât a celui expandat.

Costurile pentru un asemenea tip de polistiren vor fi mult mai ridicate, iar pentru un m3 de polistiren expandat veți plăti în jur de 300-400 de lei, în funcție de tipul acestuia.

Izolație termică cu vată minerală

Vata minerală este o altă variantă de termoizolare, dar necesită un sistem de montare aparte. 

Acest tip de izolație este perfect atât pentru interior, cât și pentru exterior, fiind un material care prezintă o durată de viață mai mare. La fel ca și celelalte tipuri de termoizolații, vata minerală, face casa mai răcoroasă vara și mai călduroasă iarna. termoizolatie vata bazaltica

Pentru exterior, cel mai indicat tip de vată minerală este cea bazaltică. Prin proprietățile sale, vata minerală bazaltică este protejată de substanțe hidrofobe, așadar, prezintă o rezistență crescută la umiditate.

În privința costurilor, termoizolație cu vată bazaltică poate fi mai costisitoare față de cea cu polistiren expandat, aceasta având costuri care încep de la aproximativ 20 lei/m2, putând ajunge pana la aproximativ 70 lei/m2.