Cum se realizează și ce include instalația sanitară?

Instalația sanitară este formată din conductele și circuitele de apă rece și caldă, încălzire și canalizare a unei locuințe. Aceasta are rolul de a asigura buna funcționalitate, îndeplinind toate nevoile unei familii.

Instalația sanitară cuprinde conductele de aprovizionare și de evacuare. Printre acestea se regăsesc următoarele tipuri de conducte: PPR, multistrat (PEXAL), din plastic și cupru.

Conducte din plastic

Conductele din plastic reprezintă o variantă accesibilă datorită prețului scăzut. Datorită prețului la care acestea se găsesc, calitatea acestora nu este una foarte ridicată, având o durată de viață și o rezistență mult mai mică în comparație cu celelalte tipuri de conducte. 

În cazul folosirii lor pentru sistemul de încălzire, conductele din plastic permit apariția fisurilor deoarece nu suportă presiuni mai la temperaturi foarte înalte. Pe lângă acestea, conductele din plastic prezintă și o serie de avantaje, acelea fiind: costul redus, flexibilitate mare și rezistență sporită la coroziune.

Conducte PEXALinstalatie sanitara

Conductele PEXAL sunt formate din trei straturi: strat interior din plastic, strat intermediat din metal și unul exterior din plastic. Stratul intermediat are rolul de a asigura rigiditate împotriva presiunilor ridicate și a dilatației termice, iar cel exterior are rol de protecție. 

Datorită componenței sale, pexalul este recomandat pentru distribuția apei calde și reci, dar și pentru circuitul de încălzire prin radiatoare sau prin pardoseală. Aceste conducte au o rezistență crescută la coroziune și o conductivitate termică mult mai scăzută față de cea a cuprului, așadar, beneficiază de pierderi mult mai mici de energie.

Conducte din cupruconducte cupru

Conductele din cupru sunt folosite din cele mai vechi timpuri în realizarea instalațiilor sanitare. Acestea sunt rezistente, având o durată de viață foarte ridicată. În ciuda faptului că se numără printre cele mai estetice conducte, având un aspect deosebit, conductele din cupru sunt foarte zgomotoase și au un preț destul de ridicat în comparație cu celelalte tipuri de conducte.

Conducte PPR instalatie sanitara

Conductele din polipropilenă sunt cele mai populare conducte, fiind regăsite în marea majoritate a locuințelor. Acestea sunt rezistente, fiind capabile să suporte temperaturi ridicate și au o durată de viață de până la 50 de ani.

Pe lângă acestea, conductele din PPR sunt flexibile și nu permit acumularea depunerilor, iar prețul acestora este accesibil oricui.

Realizarea instalației sanitare

Un lucru foarte importat pe care trebuie să îl aveți în vedere atunci când realizați instalația sanitară este acela de a monta un robinet principal între sursa de apă și intrarea în casă. Acest lucru este esențial pentru a putea opri alimentarea cu apă în cazul unei defecțiuni. 

Pentru instalația de apă caldă este necesară o sursă de pregătire a apei calde. cum ar fi: boiler, centrală termică etc. Apa rece cu care este alimentată sursa de încălzire va fi transformată în apă caldă și distribuită către consumatori.

Instalația de canalizare este esențială pentru a putea evacua apa menajeră. În acest proces nu mai este necesară o anumită presiune pentru a se putea evacua apa, ci funcționează pe principiul gravitației.

Pentru tot acest proces de realizare al instalației sanitare este indicat să apelați la un specialist în domeniu pentru a evita eventualele neplăceri provocate de o instalare necorespunzătoare.