Fosa septică este necesară în locurile în care nu există posibilitatea racordării la sistemul de canalizare. Aceasta reprezintă un recipient ce este îngropat în sol, iar în interiorul acesteia sunt revărsate apele menajere din cadrul unei locuințe.
Aceasta necesită o vidanjare destul de rară, la aproximativ 12-18 luni iar prețul vidanjării variază în funcție de zonă și de capacitatea fosei septice. De exemplu, prețul unei vidanjări în București poate începe de la aproximativ 30 lei/ metru cub.
Capacitatea unei fose septice
În medie, o persoană produce aproximativ 150 litri de apă uzată pe zi, iar perioada de tratare a apelor menajere uzate dintr-o fosă septică este de aproximativ 3 zile. Așadar, pentru a vă alege corect volumul fosei septice trebuie să faceți următorul calcul: numărul de persoane din locuință x 150 litri/zi x 3 zile.
În momentul în care vă alegeți fosa septică dorită, trebuie să țineți cont de eventualele cantități sporite de apă în cazul în care membrii familiei se vor înmulți sau apariția musafirilor. Așadar, indiferent de rezultatul pe care l-ați obținut, va trebui să alegeți o fosă cu o capacitatea mai mare.
Costurile unor fose septice prefabricate variază în funcție de marcă și de capacitate. Așadar, preșul unei astfel de fose septice începe de la aproximativ 1500 lei și poate ajunge până la aproximativ 2500 – 2600 lei.
Plasarea fosei septice
Plasarea unei fose septice necesită ceva timp de gândire. Aceasta se instalează nici prea departe de casă, dar nici foarte aproape. Periodic, în atmosferă, se scurg gaze rezultate din fermentarea apelor uzate. Așadar, dacă fosa septică este instalată prea aproape de casă există riscul ca gazele emanate să pătrundă în locuință.
Pe de altă parte, cu cât fosa septică este instalată mai departe de casă, cu atât costurile țevilor din PVC care fac legătura între casă și fosă vor crește mai mult. Indicat este ca fosa septică să fie instalată într-un loc retras la aproximativ 10-15 m de casă.
Fosă septică din beton – cum se construiește
Dimensiunea gropii în care va fi realizată fosa septică se stabilește în funcție de numărul persoanelor ce locuiesc în casă, numărul băilor de care dispune locuința și cât de des se dorește să fie făcută vidanjarea. În general, fosele septice au două compartimente.
După alegerea dimensiunilor și săparea gropii se vor arma pereții cu plase și se va realiza cofrajul. Peretele care va despărți cele două compartimente se va arma la rândul său. Este de reținut faptul că, în primul compartiment vor ajunge materiile solide, iar apele uzate vor trece în cel de-al doilea.
Odată terminat cofrajul se va începe umplerea acestora cu beton. După câteva zile, când betonul va fi deja uscat, se va începe construcția plăcii. Aceasta va fi realizată exact ca o placă pentru etajul unei case, doar că va fi lăsată o gură de acces pentru vidanjare. Această cale de acces va fi acoperită cu un capac în general din metal.
Mini-stație de epurare pentru casă
Diferența dintre o fosă septică și o mini-stație de epurare este aceea că, cea din urmă necesită energie electrică pentru a funcționa. Totuși, acest consum este relativ mic, iar o mini-stație de epurare poate fi una din soluțiile ideale pentru casa dumneavoastră.
Această stație este formată din: decantor primar, compartiment anoxic și oxic, difuzor de aerare, decantor secundar, sisteme recirculare pentru nămol, robinet cu 2 căi, pompă de aer și aerisire. Aceasta reprezintă un sistem complex ce necesită un cost mult mai ridicat față de o fosă septică.
Costurile unei astfel de stații variază în funcție de numărul de persoane din locuință și de capacitatea dorită. Prețul poate începe de la aproximativ 3000 lei și poate ajunge până la aproximativ 6000 lei.