Costuri și eficiență sisteme de energie regenerabilă

Energia regenerabilă s-a bucurat de o mare popularitate în rândul locuințelor rezidențiale și a clădirilor publice. Așadar, pentru ca locuitorii să poată beneficia de aceasta și de costurile mult mai scăzute ale energiilor, producătorii au realizat: panouri solare, sisteme eoliene, microhidrocentrale și sisteme bio.

Panouri solare termice

Panourile solare transformă radiațiile solare în căldură pe care, mai apoi, o folosesc pentru încălzirea apei. Apa caldă obținută în urma acestui proces este folosită fie ca apă menajeră, fie pentru încălzirea locuinței.energie termica

Panourile solare termice sunt utilizate pentru a încălzii apa menajeră pe parcursul întregului an. În anotimpul rece, acest tip de panou asigură aproximativ 80 – 85% din necesarul de apă caldă, iar în timpul verii asigură tot necesarul de apă dintr-o locuință.

Panourile solare sunt extrem de complexe și durabile, fiind capabile să reziste până la 25 de ani. Costul de instalare al unui astfel de panou poate începe de la câteva sute de euro și poate ajunge până la 2000-3000 euro pentru panouri cu instalații complexe. 

Această investiție se recuperează într-o perioadă nu prea lungă de timp, iar după câțiva ani, beneficiarii pot folosi energia produsă având costuri foarte scăzute.

Panouri solare fotovoltaice

Panourile solare fotovoltaice transformă energia solară în energie electrică.  Acestea se împart împart în mai multe categorii, în funcție de tipul celulelor componente: monocristaline, policristaline, amorfe etc. În această secțiune vom detalia doar două tipuri de panouri fotovoltaice și anume: monocristaline și policristaline.

Panou solar fotovoltaic monocristalin

Pentru fabricarea acestui tip de panou fotovoltaic se folosesc celule monocristaline. O astfel de celulă este, de fapt, un cristal de siliciu pur. Aceste panouri au o durată ridicată de viață și sunt mult mai eficiente față de alte tipuri de panouri, cum ar fi panourile policristaline.panou monocristalin

Panourile solare fotovoltaice monocristaline prezintă următoarele avantaje:

 • au un randament crescut;
 • au o eficiență medie de aproximativ 15-20%;
 • produc e 4 ori mai multă energie față de panourile din film subțire;
 • nu ocupă spațiu mare pe acoperișul locuinței;
 • durata medie de viață este de 25-30 ani;
 • beneficiază de performanțe mai mari față de panourile policristaline.

Ca oricare alt lucru existent pe piață, panourile solare fotovoltaice monocristaline prezintă și o serie de dezavantaje:

 • sunt mult mai scumpe – pentru realizarea acestor panouri se folosesc cristale pure, așadar acestea au un preț foarte crescut;
 • la temperaturi mari, panourile monocristaline se dovedesc a fi foarte sensibile.

Panouri solare fotovoltaice policristaline

Aceste panouri beneficiază de un sistem de fabricare mult mai simplu. Siliciul brut, folosit la realizarea acestora, este topit și turnat într-o matriță de formă pătrată, urmând mai apoi să fie răcit și tăiat în bucăți pătrate.

Avantajele acestui tip de panou sunt:panou policristalin

 • costuri mai mici de achiziționare;
 • nu ocupă un spațiu mare pe acoperișul locuinței;
 • sunt ușor de întreținut;
 • au o durată de viață de cel puțin 20-25 de ani.

Ca și celelalte, panourile policristaline prezintă câteva dezavantaje:

 • au o eficiență mai scăzută față de panourile monocristaline;
 • sunt fragile și se pot sparge în cazul în care sunt lovite;
 • în unele cazuri pot produce mai puțină energie electrică față de panourile monocristaline.

Sisteme eoliene

Sistemele eoliene au devenit tot mai cunoscute ca fiind niște soluții alternative și benefice pentru producerea curentului electric. Turbinele eoliene reprezintă o soluție practică și mult mai ieftină de a produce o parte din energia electrică de care are nevoie o gospodărie.energie electrica naturala

În ceea ce privește cantitatea de energie produsă, aceasta nu poate fi controlată deoarece depinde doar de durata și puterea vântului. În mod normal, un sistem eolian de 1kw poate produce maxim 8.760 kw pe an. 

Prețul achiziționării unui astfel de sistem poate începe de la aproximativ 2000 lei și poate ajunge până la 20.000 lei, în funcție de eficiența și complexitatea acesteia.

Avantaje turbină eoliană:

 • energia eoliană este o sursă ecologică;
 • pot fi utilizate în orice zonă, chiar și în cele izolate;
 • nu ocupă spații mari;
 • sunt disponibile în diferite dimensiuni.

Dezavantaje turbină eoliană:

 • în zilele în care vântul lipsește, beneficiarul trebuie să apeleze la alte surse pentru a produce energie;
 • unele turbine produc un zgomot deranjant;
 • sunt expuse uzurilor;
 • au costuri de întreținere ridicate.

Microhidrocentrala

Cea mai ieftină și eficientă soluție pentru a produce energie electrică este microhidrocentrala. Pentru a beneficia de un astfel de sistem, principala condiție este de a avea în aproprierea locuinței o apă curgătoare. Această microcentrală produce o cantitate suficientă de energie atunci când este amenajată în așa fel încât să ii fie asigurată o cădere de apă și un debit adecvat.

Aceste sisteme de producere a energiei se împart în două categorii, în funcție de tipul de turbină de care beneficiază: microhidrocentrală de impuls și microhidrocentrală de reacție.

Microhidrocentrala de impuls

Microhidrocentrala de impuls este benefică în zonele cu înălțimi mari de apă și debite mici. Acestea se recomandă, în special, pentru casele de vacanță deoarece generează un curent continuu ce încarcă niște acumulatori care pot susține un consum redus de energie pentru o perioadă scurtă de timp. Din acest motiv, aceste microhidrocentrale de impuls reprezintă o variantă mult mai ieftină față de cele de reacție.

În țara noastră, costurile unei astfel de microhidrocentrale sunt cuprinde între 2000-3500 euro.

Microhidrocentrala de reacție

Microhidrocentrala de reacție este ideală pentru zonele în care se regăsesc înălțimi mici de apă și debite mari. Acestea generează cu brio o cantitate suficientă de energie cât să satisfacă necesarul de care are nevoie o locuință.

Costurile unei astfel de microhidrocentrale variază în funcție de consumul de care are nevoie fiecare locuință în parte. Așadar, prețul de pornire al acesteia este de aproximativ 2500 euro și poate crește până la 20.000 sau chiar 30.000 euro pentru o microhidrocentrală cu un consum de 5KW/h.

Sisteme bio – centrală verde

Centrala verde cu compost reprezintă ce mai ieftină sursă de energie și căldură. Acest sistem funcționează pe baza fermentării naturale a compostului și, pe deasupra, poate furniza pe timpul iernii căldura, gazul metan și electricitatea unei suprafețe de peste 1000 mp.sistem bio compost

Compostul reprezintă, de fapt, un amestec de lemn verde tocat cu tot cu frunze, înmuiat în apă și lăsat să fermenteze, fiind acoperit de baloți de paie. Acestui amestec îi ia aproximativ 90 de zile pentru a fermenta și a produce biogazul de care este nevoie pentru producerea energiei și a căldurii.