Ghid dimensionare garaj în funcție de necesități

De cele mai multe ori, o casă nu este completă fără un garaj, iar acesta este ideal pentru adăpostirea mașinii sau pentru a depozita anumite bunuri de care nu vreți să vă lipsiți.

În general, într-un garaj trebuie creat un spațiu și pentru depozitarea altor obiecte necesare, pe lângă adăpostirea mașinii. 

Dimensionarea garajului

Atunci când stabiliți dimensiunile garajului trebuie să țineți cont de numărul mașinilor pe care doriți să le adăpostiți. În general, dimensiunile minime ale unui garaj sunt de 5 metri lungime și 3 metri lățime. În ceea ce privește înălțimea garajului, dimensiunea minimă este de 2.1 metri.

Dimensiunile optime pentru construirea unui garaj sunt realizate în funcție de numărul mașinilor, mărimea acestora, spațiul dorit și modelul ușilor.

Garaj pentru o singură mașinăgaraj simplu

După cum am mai spus, dimensiunile unui garaj se calculează în funcție de mărimea și numărul mașinilor pe care doriți să le adăpostiți. O mașină normală, de regulă, are o lungime de maxim 5 metri. Așadar, lungimea optimă a unui garaj nu trebuie să fie mai mică de 7 metri, pentru a putea beneficia de spațiu în plus. 

Orice mașină trebuie să beneficieze de spațiu lateral. Așadar, în laterale trebuie lăsat un spațiu de aproximativ 1,5 m pentru a putea deschide ușile cu ușurință. În ceea ce privește înălțimea, garajul trebuie să aibă o înălțime cuprinsă între 2,1 și 2,3 metri.

Garaj pentru două mașinimodel garaj

Garajul pentru două mașini poate avea aceeași lungime de 7 metri, însă lățimea acestuia va fi diferită. Pentru un astfel de garaj, este ideală o lățime care să fie egală cu lungimea, adică nu mai mică de 7 metri pentru a putea trece lejer pe lângă cele două mașini și pentru a putea deschide cu ușurință ușile acestora fără sa se lovească între ele.

În privința ușilor, aici puteți opta pentru realizarea a două uși cu o lățime de 2,5 metri sau pentru o singură ușă de 5 metri pentru a putea intra și ieși cu ușurință din garaj.

Garaj – spațiu de depozitare

amenajare spatiu garaj

Un garaj poate fi destul de spațios pentru a permite și amenajarea unor rafturi pentru scule sau a unor dulapuri pentru depozitarea anumitor bunuri de care nu puteți sa vă lipsiți. Cu cât garajul este mai înalt, cu atât spațiul pentru dulapurile sau rafturile de depozitare va fi mai mare. Acesta mai poate fi folosit pe timp de iarnă pentru a depozita anumite lucruri la rece sau pentru a amenaja un mini atelier pentru anumite activități.