Cum se construiește un iaz și cât costă

Cu siguranță, proprietarii ce beneficiază de un teren generos în jurul locuinței s-au gândit măcar odată la crearea unui iaz. Fie că este realizat pentru decorarea locuinței și a grădinii, fie că este realizat ca un heleșteu, un iaz este întotdeauna o variantă deosebită pentru orice locuință.

Iazul are un rol estetic deosebit și facilitează înfrumusețarea design-ului exterior al locuinței. Acesta poate fi amenajat în multe moduri, cu ajutorul unei fântâni sau prin crearea unei cascade înconjurate de diverse elemente decorative.

Iaz decorativ

 

propriul iaz

Prima etapă în construirea unui iaz este alegerea locului unde acesta va fi amplasat. Urmează, mai apoi, realizarea săpăturii în funcție de dimensiunile pe care le doriți. După ce ați definitivat această etapă, hidroizolația iazului este un element foarte important, așadar, o membrană cauciucată este materialul ideal pentru realizarea hidroizolației. 

După realizarea hidroizolației se instalează sistemul de filtrare al apei și se adaugă cantitatea de apă dorită. În ceea ce privește decorarea iazului, puteți folosi statuete, plante de apă, flori etc.

Iazul tip heleșteu

Pentru a realiza acest tip de iaz trebuie să știți că aveți nevoie de o cantitate mare de apă continuă. Așadar, este necesară o fântână cu capacitate mare pentru a putea întreține apa din interiorul iazului. Iazul tip heleșteu trebuie să beneficieze de lumină continua și să fie lipsit de arbori în jurul său, așadar, încercați să găsiți o zonă adecvată să îl puteți amplasa.iaz helesteu

Adâncimea ideală a unui astfel de iaz se încadrează între 2 metri și 2,15 metri. Peștii din interiorul iazului au nevoie de adăpost pe timpul iernii, așadar, pe fundul acestuia este necesar să creați un șanț de vreo 2 metri lungime și cu o adâncime de 60-70 cm. 

Atunci când vă hotărâți să începeți construcția unui astfel de iaz, trebuie să vă asigurați că în zilele ploioase nu veți inunda curtea dumneavoastră sau a vecinilor. Pentru a avea această siguranță puteți încerca să consolidați malurile iazului cu ajutorul unor scânduri sau pietre ce vor avea rolul de a opri apa în cazul umplerii bazinului.

Ca și elemente decorative puteți folosii papură de jur împrejurul iazului și nuferi pentru a reda un design plăcut dar și pentru a oferi umbră peștilor în zilele călduroase de vară. Pentru siguranța dumneavoastră și a celor mici este indicat să împrejmuiți iazul cu gard din lemn. 

Costurile alocate unui astfel de iaz pot ajunge până la aproximativ 3000 euro, în cazul în care doriți să aveți un iaz frumos și de lungă durată. În funcție de materialele folosite și de dimensiunile iazului acest preț poate crește considerabil. Așadar, este bine să vorbiți cu un specialist în domeniu pentru a vă documenta cu privire la toate aspectele.