Idei și soluții pentru construcția unui beci

Ce este un beci

Beciul reprezintă o încăpere anexă a unei case. Acesta este construit sub nivelul solului și. de regulă, sub construcția propriu – zisă. Beciurile sunt folosite pentru depozitarea anumitor bunuri sau, în cea mai mare parte, pentru păstrarea alimentelor sau a băuturilor, un bun exemplu fiind vinul.

beci subsol

De ce este util

Amenajarea unui beci este un lucru destul de avantajos, unul din numeroasele avantaje ale acestuia îl constituie faptul că face posibilă depozitarea anumitor produse, acestea beneficiind de o temperatură constantă pe tot parcursul anului.

Un beci este benefic persoanelor care au o recoltă destul de mare și au nevoie de un spațiu pentru depozitarea proviziilor de-a lungul timpului, deoarece beciul are avantajul de a păstra o temperatură constantă pe tot parcursul anului

Beci stil cramă

Există mai multe tipuri de beciuri și mult mai multe posibilități de amenajare ale acestora. Unul dintre cele mai avantajoase moduri de a amenaja un beci este cel de a construi o cramă. Se cunoaște faptul că unul dintre locurile ideale pentru amenajarea unei crame, pe lângă demisol, este subsolul. 

Beciul stil cramă se realizează, din fericire, cu puțină imaginație și cu o mică investiție. Primul lucru care trebuie făcut pentru a realiza acest lucru, dacă beciul nu beneficiază deja, este hidroizolația. Aceasta este necesară pentru a evita umiditatea. După parcurgerea acestei etape este necesar să se acorde o mare atenție finisajelor.

amenajare beci

Unul dintre cele mai frumoase stiluri pentru amenajarea unei crame este stilul rustic- country, stil care se bazează pe materiale naturale cum ar fi lemnul, cărămida sau piatra, acestea regăsindu-se în tonuri cât mai calde. Aceste tipuri de finisaje se combină foarte bine cu un mobilier din lemn masiv cu un design cât mai simplu.

Un alt stil ce poate fi adoptat pentru amenajarea unei crame reușite, este cel vânătoresc. Acest stil este dedicat persoanelor pasionate de vânătoare și celor ce iubesc natura. Acesta se poate realiza cu ajutorul materialelor de finisaj naturale (lemnul, piatra) în combinație cu un mobilier din lemn. Tot aici, ca și decor, se pot folosi trofeele de vânătoare și/sau alte elemente de design care sunt atribuite acestui stil.

Beci subteran

 Beciul subteran este beciul construit sub casă. Cele mai mari dezavantaje ale acestui tip de beci le constituie temperatura și igrasia. În cazul în care beciul nu este termoizolat, camera care se află deasupra acestuia va fi răcoroasă și se va forma igrasia datorită condensului.

Totuși, dincolo de aceste dezavantaje, este mult mai indicat sa vă construiți un beci sub casă atâta timp cât veți ține cont de hidroizolația și termoizolația acestuia.

Beci construit lângă casă

 În ceea ce privește beciul construit lângă casă, acesta necesită o cheltuială în plus datorită faptului că, fiind situat în afara casei, beciul are nevoie de propriul său acoperiș pentru a putea fi siguri că precipitațiile nu îl vor inunda. Datorită faptului că acest tip de beci se află în afara locuinței, există și dezavantaje în ceea ce privește accesul în interiorul său. Principalele cauze care îngreunează accesul la beci sunt condițiile meteo (precipitații, ninsori etc.).

Pe lângă aceste dezavantaje minore, un beci în afara casei aduce cu el și câteva avantaje. Unul dintre cele mai importante este faptul că locuința nu poate fi afectată de igrasia ce are loc datorită condensului. Un alt avantaj al beciului care se află în afara locuinței este reprezentat de prilejul de a putea construi deasupra acestuia un foișor sau o bucătărie de vară.