Conductorii electrici au rolul de a transporta și distribui întreaga energie electrică de la unul sau mai mulți consumatori. Dimensiunea acestora trebuie aleasă în așa fel încât să poată suporta intensitatea curentului electric.
În general, conductorii de 2,5 sunt folosiți pentru circuitul prizelor, iar cei de 1,5 se folosiți pentru circuitul de iluminat. Acești conductori pot fi din cupru sau aluminiu și se împart în: conductori monofilari și conductori multifilari. Conductorii monofilari sunt conductorii solizi, formați dintr-un singur fir masiv, ia conductorii multifilari sunt conductori flexibili formați din mai multe fire subțiri.
În instalațiile electrice ale locuințelor se folosesc, în mod obișnuit, conductori de cupru. Cuprul, fiind un bun conducător al curentului electric, are o rezistență mult mai crescută la electricitate și protejează locuința.
Conductorii de aluminiu se folosesc, de obicei, pentru clădirile de mari dimensiuni în care se regăsesc multe camere, cum ar fi hotelurile, firmele etc., datoriră prețului mult mai scăzut față de cel al cuprului. În condiții bune de montare și izolare, conductorii de aluminiu pot funcționa la fel de bine ca și cei din cupru.
Conductori monofilari
Conductorii monofilari, în comparație cu cei mutifilari, se folosesc în instalații fixe permanente și au o dimensiunea redusă, beneficiind de o organizare mult mai facilă în tabloul electric, având structuri rigide. Aceștia sunt mult mai ușor de manevrat datorită tubulaturii pe care aceștia o au și, pe lângă acestea, oferă o conectare mult mai ușoară în dozele de legătură prin intermediul rigletelor.
În privința costurilor, aceștia sunt mult mai accesibili ca preț față de conductorii lițați și, totodată, au o rezistență mai redusă la flexări repetate, fiind contraindicați în aplicațiile în care există vibrații permanente.
Conductori multifilari
Conductorii multifilari se folosesc, în general, de la priză către consumator și au o rezistență sporită atunci când sunt utilizați în aplicații ce presupun o flexare repetată, făcând față cu brio vibrațiilor repetate. Aceștia, față de conductorii monofilari, au un diametru mult mai mare și sunt dificil de organizat în tablourile electrice de legătură.
În privința costurilor, conductorii multifilari au prețuri mult mai crescute, iar realizarea conexiunilor folosit astfel de conductori este mult mai dificilă, fiind necesară utilizarea unor pini speciali. Așadar, costurile acestora pot crește în funcție de materialele necesare folosite la realizarea conexiunilor.