Ce reprezintă astereala
Astereala este reprezentată de un strat de scânduri fixat peste căpriori, acoperind scheletul șarpantei. Aceasta are în compoziția sa lemn de construcții, având ca dimensiuni 12-32 mm grosime și 10-30 cm lățime.
Astereala nu reprezintă un element indispensabil în construcția unei case, iar acest aspect variază în funcție de tipul învelitorii, așadar, putem întâlni acoperișuri cu sau fără astereală.
De obicei, în cazul asterealei care nu va fi vizibilă după finalizarea construcției, se vor folosi scândurile care au fost utilizate pe parcursul construcției la cofraje.
Pentru montarea acesteia, scândurile sunt bătute în cuie, una lângă alta sau la o anumită distanță, în funcție de tipul de învelitoare.
Rolul asterealei
Astereala este un fel de căptușeală exterioară sau interioară ce aduce un plus de izolație termică. În mod normal, astereala trebuie să fie stabilă, să se afle într-o stare tehnică bună și să fie solidă. Aceasta are rolul de a susține kit-ul de învelitoare a acoperișului, acesta fiind format din:
- folie anticondens;
- șipci – acestea se află sub forma unui caroiaj de lemn care ajută la formarea condensului între folie și învelitoare, pentru a putea fi transmis către streașină.
- țiglă
Pe lângă acestea, astereala trebuie să asigure o serie importantă de factori, cum ar fi:
- să facă față încărcărilor statice;
- să facă față vântului și condițiilor meteo precare;
- să asigure fixarea cuielor;
- să asigure susținerea învelitorii.