Orașele mari și mijlocii, cele mai bogate în construcții noi

Chiar şi în perioada de criză, dar şi în ultimii ani segmentul de construcţii de imobile a fost concentrat asupra zonelor ce aveau garanţia unui produs ce se putea vinde cu uşurinţă.  În Capitală, cele mai productive zone, au fost cartierele periferice sau zonele limitrofe, comparativ cu situaţia pe plan naţional, unde cele care au atras atenţia au fost oraşele mari. În timp ce piaţă îşi revine din criză, dezvoltatorii îşi măresc segmentul de interes.

case casa noua

Această pornire se poate vedea în primul rând la nivelul Bucureştiului, unde dorinţa pentru construcţii avansează de la periferie spre zonele de nord şi centru. Cercetătorii de la Coldwell Banker Affiliates of România ne informează că în zonele centrale, semicentrale şi de nord ale Capitalei, se află în construcţie peste 6.000 de imobile ce urmează a fi finalizate până la sfârşitul anului 2016. Un procent de 70% dintre acestea se adresează clasei medii. Institutul Naţional de Statistică (INS), a publicat câteva date conform cărora aflăm că anul trecut au fost finalizate 11.082 de imobile la nivelul regiunii Bucureşti-Ilfov.

Nordul reprezintă principala atracţie prentru acest nou stoc locativ, aici vor fi repartizate 3.200 de imobile în 2016. Un procent de 66% din total (2.200 de unităţi) sunt adresate clasei mijlocii şi sunt amplasate în zone cum ar fi Aviaţiei şi Băneasa. Un procent de circa 25% (peste 700 unităţi) este reprezentat de locuinţe de lux ce sunt situate în Herăstrău sau Barbu Văcărescu.

Dezvoltatorii se concentrează pe zona de nord datorită terenurilor ce pot fi folosite pentru construcţia de cartiere rezidenţiale dar şi pentru că piaţă de birouri s-a dezvoltat semnificativ în ultimii ani. Conform specialiştilor, cei care au cumpărat o locuinţa prin programul Prima Casă în perioada 2009 – 2012 vor dori o îmbunătăţire în următorii ani, migrând astfel către zone mult mai bune (semicentrale sau nord) fiind mai aproape de locul de muncă.

Situaţia este la fel de bună şi pentru restul ţării după ce, în ultimii ani, dezvoltatorii s-au concentrat asupra marilor oraşe, cap de afiş fiind Bucureşti. Conform celor de la Re/Max, în rândul oraşelor atrctive pentru construcţia de imobile încep să îşi facă simţită prezenţa şi oraşe mijlocii (cu populaţie cuprinsă între 135.000 şi 230.000 locuitori) cum ar fi Ploieştiul, Brăila, Piteştiul, Oradea, Aradul, Baia Mare, Sibiul, Târgul Mureş sau Bacăul.

Analizelor specialiştilor de la Re/Max ne arată că numărul de cartiere rezidenţiale este într-o continuă creştere, clienţii fiind din ce în ce mai interesaţi de cumpărarea unor locuinţe cât mai moderne. În oraşe precum Ploieşti, Piteşti şi Oradea, preţul mediu la locuinţe variază într e 700 şi 800 euro pe metru pătrat, apartamentele cu două şi trei camere fiind cele mai căutate.

Volumul de tranzacţii dar şi preţurile se pare că vor creşte aici cu circa 5%/an în 2017 dar şi în 2016, conform estimării făcute de reprezentanţii companiei.